Het oordeel van de rechter, week 27 en 28

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren ze een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor woning- en bedrijfsinbraken
14 juli - Een 19-jarige man is veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf waarvan 24 maanden voorwaardelijk omdat hij tussen januari 2021 en januari 2022 in Amsterdam met (een) ander(en) of alleen een groot aantal woning- en bedrijfsinbraken en een diefstal pleegde. Zo raakte een school 35 laptops kwijt en liep een bedrijfsverzamelgebouw voor meer dan 16.000 euro aan braakschade op. In zijn nadeel weegt mee dat hij eerder voor inbraken is veroordeeld. Positief is dat hij spijt betuigde en verantwoordelijkheid nam voor zijn daden. Mede omdat hij zo jong is, krijgt hij de kans zijn leven te beteren. De rechtbank legt het grootste deel van de straf namelijk voorwaardelijk op met bijzondere voorwaarden. Zo moet hij zich ambulant laten behandelen door een forensische zorgverlener en meewerken aan schuldhulpverlening. Ook moet hij ruim 4.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4036

Straf - Afpersing van apotheekmedewerkers bestraft
15 juli - Een 29-jarige man is veroordeeld tot 223 dagen gevangenisstraf waarvan 30 dagen voorwaardelijk onder meer omdat hij op 18 januari van dit jaar medewerkers van een apotheek in Diemen medicijnen afperste. Daarna ging hij naar zijn voormalige woning van een hulpverleningsinstantie waar hij een deur vernielde en een bewoner in diens kamer mishandelde en bedreigde en onder andere telefoons stal. Uit het psychologische rapport blijkt dat de man een psychotische stoornis heeft en zwakbegaafd is. Vlak voor zijn daden gebruikte hij geen methadon of medicijnen meer, wat hem verder ontregelde. De rechtbank neemt daarom het advies van de deskundigen over om hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren en een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met bijzonder voorwaarden op te leggen. Ook geeft de rechtbank een zorgmachtiging af. Hij moet onder meer medicijnen nemen en meewerken aan middelencontrole.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4037

Bestuur - Staatssecretaris in asielzaak opnieuw op de vingers getikt
4 juli - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet de aanvraag voor een verblijfsvergunning van een Azerbeidzjaanse man voor de derde keer bekijken. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De man vroeg een verblijfsvergunning aan omdat hij meent dat hij buiten zijn schuld niet kan terugkeren naar zijn land van herkomst. De staatssecretaris wees die aanvraag af. De rechtbank bepaalde in maart vorig jaar dat de staatssecretaris zich er opnieuw over moest buigen. De afwijzing was namelijk onvoldoende gemotiveerd. Ook deze keer wees de staatssecretaris de aanvraag af. De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris de aanvraag opnieuw moet bekijken, omdat hij de gebreken in zijn besluitvorming nog steeds niet heeft hersteld. Nog steeds is onduidelijk hoe het onderzoek naar de identiteit en nationaliteit van de man plaatsvond. Verder moet niet alleen naar omstandigheden worden gekeken die in het nadeel van de man kunnen zijn, maar ook naar omstandigheden in zijn voordeel.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2022:6958

Kanton - Zorgplicht bij tweede reparatie auto geschonden: geld terug
7 juli - Een Mercedes Benz-servicepartner die er ook bij de tweede poging niet in slaagde een Mercedes te repareren na autopech, moet de eigenaar ruim 397 euro betalen. Hij schoot namelijk tekort in zijn zorgplicht. Toen de auto voor de tweede keer uitviel, had hij zoals al eerder aangekondigd, moeten adviseren om ofwel een nieuwe automaatbak door hem te laten plaatsen of een gereviseerde automaatbak door een andere garage te laten plaatsen. Dat laatste adviseerde hij pas toen de auto voor de derde keer was uitgevallen. De schadevergoeding is lager dan geëist onder meer omdat de servicepartner genoeg onderbouwde dat de eerste reparatiewerkzaamheden waren overeengekomen. Bovendien koos de auto-eigenaar er zelf voor zijn auto maanden ongebruikt bij de servicepartner te laten staan, in plaats van een andere garage een gereviseerde automaatbak te laten plaatsen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3998

Kanton - Onderverhuurd en geen hoofdverblijf: huurster moet weg
8 juli - Een huurster moet haar sociale huurwoning in Amsterdam-Oost uit omdat zij de woning heeft onderverhuurd en zij zelf geen hoofdverblijf in de woning had. Daarmee heeft zij zich niet gedragen als goed huurder en is zij haar verplichtingen uit de huurovereenkomst niet nagekomen, zodat deze door de kantonrechter wordt ontbonden. De trein- en bustickets die huurster heeft laten zien en het overgelegde diploma van haar studie in Manchester waaruit volgens de huurster blijkt dat zij op en neer reisde naar Engeland voor een studie zijn niet voldoende om vast te stellen dat het leven van de huurster zich voor het overige vanuit de huurwoning afspeelde. Zij heeft ook geen andere bewijzen zoals pinbetalingen bij winkels in de buurt laten zien.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3999

Civiel - Franchiseclub moet zich houden aan de afspraak
13 juli - Een franchise-coöperatie van administratiekantoren kan haar vordering tegen een ex-lid niet instellen bij de gewone rechter. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Toen het gedaagde administratiekantoor nog wel lid was van de coöperatie, is in de algemene ledenvergadering een geschillenregeling overeengekomen en vastgesteld. De coöperatie moet zich aan die regeling houden en kan de vordering daarom alleen voorleggen aan haar geschillencommissie. Dat het lastig of zelfs onmogelijk is om een geschillencommissie op te tuigen, doet er niet toe. De coöperatie had best een ad hoc geschillencommissie kunnen benoemen. De rechtbank heeft de coöperatie niet-ontvankelijk verklaard.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3653

Civiel - Reclame Benbits is vooralsnog niet misleidend
15 juli - Kauwgomproducent Benbits hoeft haar uitingen op de verpakking en in de media, waarin zij haar producten aanprijst als 'natuurlijk' en 'plasticvrij', voorlopig niet te staken. Zo besliste vandaag de rechter in het kort geding dat Perfetti, een concurrent van Benbits (de producent van het merk Mentos) had aangespannen. Eerder kreeg Perfetti van de reclame Code Commissie en het College van Beroep nog gelijk en werd geoordeeld dat de aanprijzingen van Benbits misleidend zijn, omdat uit Italiaans onderzoek zou blijken dat de kauwgom niet is gemaakt van natuurlijke gom. De rechter oordeelde anders, onder meer op basis van recenter onderzoek. Wel spelen er nog vragen over de claims van Benbits, maar volgens de rechter is voor de beantwoording daarvan een deskundigenoordeel gewenst, waarvoor in kort geding geen plaats is.

Lees het volledige vonnis:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4065