Koken met marinekok Bas: Rendang

Ik denk dat dit, in Nederland, het bekendste vleesgerecht is uit de Indonesische keuken en mijn persoonlijke favoriet. Een heerlijk stoofgerecht van rundvlees, kokosmelk en verse kruiden. Eigenlijk nog lekkerder als je het een dag eerder hebt gemaakt, dan zijn de smaken er goed ingetrokken. Hier kan je mij ’s nachts voor wakker maken!

Ingrediënten:
- 1,5 kilo goulashvlees
- 800 ml kokosmelk
- 2 stengels sereh
- 4 blaadjes djeroek poeroet
- 4 blaadjes daon salam
- 2 theelepels korianderzaad
- 2 theelepels komijnzaad
- 8 gepofte kemirienoten
- 4 stukjes koenjit
- stuk gember en laos
- 7 tenen knoflook
- 1 ui
- 2 sjalotjes
- 5 rode pepers
- 75 ml zonnebloemolie

Werkwijze:
1. Zet de koriander en de komijn aan in een droge pan. Doe dit zo’n 2 a 3 minuten.
2. Haal het vlees uit de koelkast.
3. Nu maak je de boemboe. Doe de rode peper (met zaad), slajotjes, ui, knoflook, gember, laos, koenjit, kemirienoten, komijn, koriander en zonnebloemolie in een keukenmachine. Maak hier pasta van.
4. Zet de boemboe aan in een pan, en bak dit voor zo’n 5 minuten.
5. Voeg het vlees toe en bak rondom bruin.
6. Kneus de sereh en voeg dit samen met de daon salam en de djoeroek poeroet toe aan het vlees.
7. Voeg nu 400 ml kokosmelk toe.
8. Laat dit op een laag vuur, zonder deksel, voor zo’n 1,5 uur staan.
9. Vergeet niet af en toe te roeren.
10. Als het vocht is verdampt voeg je nogmaals 400 ml kokoksmelk toe.
11. Dit laat je weer voor 2,5 uur op laag pitje staan.
12. Als het vlees mals is en het vocht is verdampt, verwijder je de kruiden.
13. Serveer de rendang met wat fijn gesneden koriander en seroendeng.

Wil je meer recepten vanuit de Marine proberen. Download dan gratis de PDF: Selamat Makan, het Marine Indonesisch Kookboek met meer dan 1000 recepten.