Bevolkingskeuzes Japan; beter of niet?

Kwam weer eens een filmpje tegen op het net betreffende een onderwerp waar ikzelf ook al langer mee worstel: is de huidige bevolkingspolitiek die er in 'het westen' plaatsvindt wel de juiste?

In het filmpje gaat 'Black Pigeon', een Canadees/Amerikaanse YouTuber en expat in Japan, in op de bevolkingspolitiek die door Japan wordt toegepast. Een zeer rigide toelating van emigranten, nauwelijks kans op toelating als vluchteling en een, door laag geboortecijifer (1.44 per vrouw, lager als het getal benodigd om het bevolkingscijfer stabiel te houden) vergrijzende bevolking. Wat doet 'Het Land van de Rijzende Zon' om toch een prettige toekomst te verzekeren voor haar bevolking?

Dat doet ze dus niet door de sluizen vol open te zetten. Je kunt in Nippon komen werken maar slechts voor een bepaalde tijd. Je blijvend vestigen is bijkans onmogelijk. Het verkrijgen van een vluchtelingenstatus is een opgave waarvoor Heracles nog zou zijn teruggeschrokken; 27 in totaal toegelaten asielzoekers in het vorige jaar: https://nos.nl/artikel/2082629-vluchtelingen-nauwelijks-welkom-in-japan.html

Japan, en haar bevolking, wenst duidelijk niet op te gaan in een multi-culturele smeltkroes zoals dat in het westen gebeurd. Zij zoekt haar oplossing in automatisering en het gelimiteerd geven van werkvergunningen voor bepaalde tijd. Wie heeft het uiteindelijk bij het rechte eind? Een land, trots op haar cultuur en verworvenheden en bereid om voor het voortbestaan daarvan te knokken, of het westen, een onbepaalde groep landen waar men steeds meer lijkt te streven naar het verder vervlakken van enige nationale cultuur en onderlinge verschillen tussen die landen.