In gesprek met de cast van Mannenharten 2

Daan de Witte (daan1601)

Het was een van de meest succesvolle films uit 2013 en een van de meest succesvolle Nederlandse films. Dat vroeg dus haast wel om een vervolg. De cast uit deel 1 is weer terug voor het vervolg, maar hoe zit het nu precies met de liefdeslevens van de cast uit deze romantische ensemblefilm?

Daan Schuurmans, die Tim speelt in de film, had in het vorige deel vooral erg veel moeite met het accepteren van de bijkomstigheden van een huwelijk. Of er nog meer van dit soort situaties in het vervolg zitten is misschien wel al te voorspellen: "het mooie van het personage van Tim vind ik dat hij alle fases van een man portretteert. We willen allemaal dat spel der liefde spelen. Hij begint dan ook als een vrij man, met een verloving die niet bezegeld is. Daardoor raakt hij opnieuw geïnteresseerd in de yoga-juf en raakt hij een beetje in de zen-stand". Schuurmans was vorig jaar ook te zien in de populaire RTL-serie Nieuwe Buren, waarin hij samen met Bracha van Doesburgh, Thijs Römer en Katja Schuurman de hoofdrol speelde. Ook dit was een succes, met bijna elke week 1,3 miljoen kijkers: "we hebben ook gewoon veel gave tv-series in Nederland, nu ook met de opkomst van platformen als Netflix en Videoland. Ik vind beide disciplines gaaf, maar met een film heb je toch net iets meer tijd om een verhaal te vertellen". Hij speelde ook al tweemaal de hoofdrol van Bellicher, naar de boeken van Charles den Tex. Ook daar komt waarschijnlijk nog een serie van: "ja, er zijn plannen om een derde serie te gaan maken. Zo zie je dat ik erg van de afwisseling houdt. Belangrijk is voor mij vooral het script en of er een goed verhaal met een goed team achter staat, dat was ook met Mannenharten het geval".

Mingus Dagelet, die al eerder te zien was in de jeugdfilms Koning van Katoren en Razend, is ook te zien in Mannenharten 2. Een compleet nieuw gezicht dus binnen de cast: "het moeilijke aan dat ik nieuw was in deze film, was vooral voor mij dat de crew allemaal samen de eerste film hadden gemaakt. Wat wel fijn daaraan is, is dat die allemaal feilloos op elkaar waren ingespeeld. Ook is het zo dat we met de volledige cast eigenlijk nooit echt samen scènes hebben, alle verhaallijnen worden apart van elkaar geschoten". Een kleine voorbereiding op spelen in het tweede deel, is misschien wel het kijken van de eerste film: "wat ik vooral aan de eerste film zo mooi vond, is dat het liefde in zoveel vormen laat zien. Er wordt niet één manier gepakt en die wordt dan uitvergroot, zoals ook wel eens gebeurt. Voor mijn rol heb ik vooral dat eruit gehaald, mijn personage is toch uiteindelijk op zoek naar dat ene meisje dat hij tegengekomen is, maar niet meer kan vinden. Hij is dus echt letterlijk op zoek naar de liefde". Na Koning van Katoren is de keuze voor Dagelet dus gevallen op een romantische comedy: "mijn voorkeur ligt niet echt bij een bepaald genre en het is dus ook niet zo dat ik opeens anders speel als ik in een romcom speel of in een jeugdfilm. Er zit een zelfde serieuze factor aan elke film, het is alleen gewoon op een bepaalde manier geschreven. Het is voor kinderen misschien wat fijner als ik wat luchtiger speel, in plaats van dat ik een hele gewichtige en zware rol ga neerzetten"

Beroepscharmeur Barry Atsma weet met zijn acteerwerk veel vrouwen op het puntje van de stoel te brengen, maar het blijft dan natuurlijk de vraag of de echte Barry terug te zien is in zo'n rol: "ik probeer niet alleen meer die player te spelen, ook zoals mijn rol. Het is gewoon een kwestie van hoe ouder, hoe meer volwassen en dus ook meer mezelf zijn. Ik probeer het personage kwetsbaar neer te zetten. De vraag was voor mij: waar zit mijn eigen eenzaamheid? Daar kregen we gelukkig wel heel veel vrijheid in van de regisseur". Atsma is ook steeds vaker op internationaal vlak te zien, onlangs nog in de Showtime-serie Episodes: "dat is echt een kwestie van heel veel audities doen. Dat is tegenwoordig ook steeds makkelijker! Je neemt gewoon een filmpje op en verstuurt het dan, en bij twee van de tien is het raak en willen ze je hebben. Maar ik neem absoluut niet alles aan. Soms worden me rollen aangeboden die simpelweg gewoon te glad zijn". Het publiek dat Mannenharten weet te trekken is niet hetgene dat in de titel te vinden is: "het is wel degelijk ook een mannenfilm! Er zullen voor het mannelijk publiek vooral heel veel herkenpuntjes in de film zitten, dus in die zin is het zeker ook een film waar de mannen van kunnen genieten". Laatst was Atsma nog te zien in een grote, epische rol in Michiel de Ruyter, en nu weer een ensemblerol: "het script moet vooral goed zijn, ik moet het gevoel hebben dat het klopt. Met die actiegerichte films is wel een punt dat de draaidagen ontzettend zwaar zijn en dat het er ook meestal aardig wat zijn". 

Alles is Liefde, Divorce; Jeroen Spitzenberger is wel thuis in het genre van romcom: "dat zijn natuurlijk maar 2 dingen uit 10 jaar van mijn carrière. Ik kies er echt niet specifiek op, maar het zijn nou eenmaal de films die de Nederlandse markt voornamelijk produceert. Ik denk dat dat voornamelijk voorkomt uit een vraag naar zekerheid. Ik zeg ook heel veel rollen die me niet aanstaan af. Wat ik gewoon probeer is de leukste en de beste uit te kiezen". Alles is Liefde was een pur sang Sinterklaasfilm, en de eerste Mannenharten was een kerstfilm. Het is natuurlijk een makkelijke keuze om op dezelfde tour te gaan met het tweede deel: "het is dit keer geen seizoensgebonden film, ik ben ook volgens mij weer heel kort maar te zien in het befaamde rendierenpak". Het volgende grote project voor Spitzenberger is Meester Kikker, de verfilming van het geliefde jeugdboek: "er ligt een hele goede basis voor deze film en het is dan ook te gek dat ik hiermee aan de slag heb mogen gaan. Het moet natuurlijk wel een verrassing blijven hoe ze mij uiteindelijk in die kikker gaan veranderen, dus dat is zelfs mij niet verteld"

Mannenharten 2 draait vanaf nu in de bioscoop.