Op bezoek bij EA Sports

Pheno

Donderdag 1 maart gaat een nieuwe serie van Megafactories in premiere op National Geographic Channel. De eerste aflevering zal volledig in het teken staan van EA Sports, waarin de development van FIFA 12 volledig gevolgd wordt. National Geographic nodigt FOK! uit om virtueel naar Vancouver te gaan om achter de schermen te kijken van één van de grootste gamebedrijven ter wereld. Lees en bekijk de ervaringen op deze sportieve trip.

FIFAFIFA

Steve Frost, communications manager van EA Sports, begeleidt ons gedurende de rondleiding door het gebouw. Het is een groot en modern gebouw, schitterend gelegen in de mooie natuur van Canada. Er werken ongeveer 1300 mensen en het grootste gedeelte hiervan werkt het hele jaar door aan FIFA. De developers van de game hebben zelfs een heel verdieping voor zichzelf. Het personeel is zeer gedreven; ze hebben flexibele werktijden en kennen een grote passie voor niet alleen games, maar ook voor sport. Het kantoor hangt vol met voetbalvlaggen, shirts en sjaals. Ook voor fandiscussies over voetbalwedstrijden is altijd tijd. Dat een goede sfeer en werkomgeving belangrijk is benadrukt Steve Frost nogmaals. Niet alleen staat het gebouw vol met consoles en arcadekasten, ook is er een voetbalveld, een indoor en een outdoor basketbalveld en een enorme fitnessruimte. Men zou er bijna kunnen wonen.

FIFAFIFA

Jeff McPherson, audio producer, vertelt ons enthousiast over de enorme rol van geluid in FIFA. Ondanks dat zijn afdeling fysiek weinig ruimte in beslag neemt, is audio toch van groot belang. Authenticiteit is key: door middel van geluid kun je emotie overbrengen. Veel werknemers bezoeken wekelijks wedstrijden om zo een goed idee te krijgen van de sfeer die heerst in diverse stadions. McPhersons ambitie is volgens hem dan ook om het gedrag van het publiek continu aan te laten passen op de ontwikkelingen in de gespeelde wedstrijd. Samen met diverse teams, ieder verantwoordelijk voor een andere taal, reist McPherson de hele wereld over om veel geluiden over te nemen. Voor het Engelse commentaar alleen al zijn er voor FIFA 12 tienduizend nieuwe zinnen opgenomen, dus dat er enorm veel werk in zit is duidelijk.

FIFAFIFA

Het paradepaardje van EA Sports is MoCap. Deze studio staat volledig in het teken van motion capture, en hier worden de animaties van alle EA games verzorgd. Het is een enorme zaal omgeven door 118 camera's. Acteurs worden in speciale pakken gezet met witte bolletjes erop. Hier wordt rood licht opgeschenen die weer gereflecteerd wordt door de bolletjes. De animatie die hierdoor ontstaat kan volledig gemodificeerd worden. Mike Herrenson vertelt ons één en ander over MoCap, en waarom het beter is dan andere motion capture systemen. Het belangrijkste is dat met de techniek van EA later nog details aangepast kunnen worden, zodat er een grotere dynamische variëteit ontstaat.

FIFAFIFA

Een bezoek aan EA Sports is een bijzondere ervaring. De sfeer, de passsie en de techniek zijn allemaal onderdelen van het succes van niet alleen FIFA, maar ook andere games die EA voortbrengt. Als je meer wilt weten over EA Sports kun je op donderdag 1 maart om 21.00 naar Megafactories op National Geographic Channel. Er zal dan ook bekend worden gemaakt hoe je zelf een exclusieve rondleiding bij EA Sports in Canada kan winnen!