Vijf gametips voor de maand maart

Stefan Walthie (StefanW)

Maart roert zijn staart wordt wel gezegd. Met een aantal grotere titels die deze maand uitkomen, wil de FOK!games-crew deze maand vijf titels uitlichten die minder bekend zijn, maar niet minder de moeite waard.

Yakuza: Dead Souls BoxshotGame: Yakuza: Dead Souls

Platform: Xbox 360 en PlayStation 3
Developer: SEGA
Uitgever: SEGA
Releasedatum: 16 maart 2012
Genre: Action/shooter

Yakuza: Dead Souls is de zesde game in de bekende Yakuza-serie van SEGA. In dit deel zijn de inwoners van Kamurocho veranderd in zombies en kunnen nog maar vier personen dit probleem oplossen. Deze vier hoofdpersonages zijn bekend van hun rollen in eerdere Yakuza-games. In de game zul je de hordes aan zombies die je tegenkomt moeten afslachten met een breed arsenaal aan wapens. Daarnaast doen er zich in de game situaties voor waar je met een enkel schot meerdere zombies kunt doodmaken door gebruik te maken van de omgeving.

Waarom gaat dit spel slagen:
Zombies zijn weer eens wat anders in de Yakuza-serie en zombies mogen opblazen, elektrocuteren of gewoon ouderwets kapotschieten met een shotgun is altijd een goed gevoel.

Waar kan het misgaan:
Fans van de Yakuza-serie zitten misschien helemaal niet te wachten op een apart deel dat wat anders voorschotelt dan normaal. Daarnaast komen enkele grote gametitels rondom dezelfde launchdatum uit waardoor de game al wat meer zal ondersneeuwen. 

Kid Icarus: Uprising Boxshot (geschaalde kopie)Game: Kid Icarus: Uprising

Platform: Nintendo 3DS
Developer: HAL Laboratory
Uitgever: Nintendo
Releasedatum: 23 maart 2012
Genre: Actie
Preview: Kid Icarus: Uprising 

Kid Icarus: Uprising is de eerste game van deze gevleugelde Nintendo-legende in twintig jaar. Na Kid Icarus op NES en het vervolg op GameBoy verdween hoofdpersoon Pitt van het toneel. Er waren wat uitstapjes zoals in Super Smash Bros. Brawl, maar daar bleef het bij. Het moment is echter daar om weer terug te keren, vond ook Nintendo.

In Uprising speel je een game die uit twee soorten gameplay bestaat. Er zijn vliegende levels en levels met grondwerk. De vlieglevels spelen als een on-rails shooter waarbij de actie het scherm uit komt vliegen dankzij de 3D-mogelijkheden van Nintendo 3DS. De grondlevels zijn meer een 3D action platformer waarbij, dankzij de mythologie, makkelijk een vergelijking met God of War getrokken kan worden. Kid Icarus is echter lang niet zo duister.

Waarom dit spel gaat slagen:
Nintendo-fans kijken al lang uit naar een nieuwe Kid Icarus. Eindelijk wordt er weer een klassieke franchise gebruikt voor een toffe first-party game. De previews zijn over het algemeen erg lovend vanwege de toffe gameplay en uitstekende 3D-effecten. Dankzij de Circle Pad Pro-uitbreiding is de game nu ook geschikt voor linkshandigen.

Waar kan het misgaan:
De grondlevels kennen een vrij ingewikkelde besturing en zijn minder tof om te spelen dan de levels waarin je vliegt. Tevens is de naam Kid Icarus niet zo heel bekend bij de doelgroep van Nintendo waardoor de game misschien over het hoofd gezien wordt in de winkels.

Blades of Time BoxshotGame: Blades of Time

Platform: Xbox 360 en PlayStation 3
Developer: Gaijin Entertainment
Uitgever: Konami
Releasedatum: 8 maart 2012
Genre: Hack and slash
Preview: Blades of Time (1) en Blades of Time (2)

In Blades of Time zien wij Ayumi, de heldin uit X-Blades, terugkeren van een plaats waar veel mensen dachten dat zij een stille dood zou sterven. Zij wordt door een geheim genootschap naar Dragonlands gestuurd. Hier ligt volgens de verhalen een grote schat verborgen die Ayumi als schatzoekster maar al te graag wil hebben.

In het spel maak je gebruik van twee zwaarden. Hiermee kun je niet alleen je tegenstanders doormidden hakken, maar je kunt er ook de tijd een paar seconden mee terug draaien. Deze feature gebruik je tijdens gevechten, maar is ook erg handig om de verschillende puzzels in het spel mee op te lossen.

Waarom gaat dit spel slagen:
De combinatie van puzzels en gevechten is een bewezen succesformule. Het extraatje van het kunnen terugdraaien van de tijd biedt een uitdagende en gevarieerde gameplay.

Waar kan het misgaan:
X-Blades werd allesbehalve goed ontvangen, waardoor spelers deze opvolger misschien niet aandurven. De combinatie van vechten, puzzels oplossen en de tijd terugdraaien doet erg denken aan Prince of Persia. Hierdoor moet Blades of Time misschien wel tegen een te groot voorbeeld opboksen.


Armored Core V Boxshot (geschaalde kopie)Game: Armored Core V

Platform: Xbox 360 en PlayStation 3
Developer: FromSoftware
Uitgever: Namco Bandai
Releasedatum: 23 maart 2012
Genre: Actie

Armored Core V is het vijfde deel in de hoofdreeks en alweer het veertiende deel in de totale Armored Core-serie. In dit deel, dat in de verhaallijn geen opvolger is van Armored Core 4, gaan de mechs weer de strijd met elkaar aan. Je bent net als eerst weer een huurling die opdrachten moet voltooien voor grote bedrijven. Door opdrachten te voltooien krijg je credits waar je je mech mee kunt uitbreiden en upgraden. Het spel heeft een singleplayer en een multiplayer. Volgens de makers speelt tactiek in dit deel een veel grotere rol dan in de eerdere delen. Het draait in Armored Core V meer om het gebruikmaken van de omgeving dan om het wild knoppen indrukken.

Waarom gaat dit spel slagen:
Door af te stappen van het button bashen en de omgeving een grotere rol te laten spelen, biedt het spel meer uitdaging dan zijn voorgangers. De grote uitbreidingsmogelijkheden van de mechs zorgen ervoor dat je Arnored Core V blijft spelen.

Waar kan het misgaan:
Het is nog maar de vraag of de fans van de serie ook wel meer tactiek willen. De mogelijkheid bestaat dat door de nieuwe inzet in de gameplay de bestaande fans afstappen van het spel en dat nieuwe spelers wegblijven. 

Bit Trip Complete BoxshotGame: Bit.Trip Complete

Platform: Nintendo Wii
Developer: Gaijin Entertainment
Uitgever: Aksys Games
Releasedatum: 16 maart 2012
Genre: Platform

Bit.Trip Complete is een verzameling van zes verschillende Bit.Trip-games, maar dan met een hoop extra's. In Complete, die voor Wii verschijnt, krijg je naast zes Bit.Trip-games met nieuwe levels ook nog eens de soundtrack, nieuwe moeilijkheidsgraden en documentatie van de makers van de game. Voor Nintendo 3DS verschijnt Bit.Trip Saga welke de zes games krijgt met het welbekende 3D-sausje. De extra's zijn echter exclusief voor Wii.

De zes games die in de verzameling zitten zijn: Bit.Trip Runner, Bit.Trip Void, Bit.Trip Core, Bit.Trip Fate en Bit.Trip Flux. Alle zes zijn het kleurrijke, simpel opgezette, games die een old school nostalgisch gevoel moeten geven als je ze speelt.

Waarom gaat dit spel slagen:
Bit.Trip is een serie games die anders is dan wat je normaal speelt. Geen grootse epische games met een miljoenenbudget, maar games die simpel van opzet zijn maar iets unieks bieden. In zowel Complete als Saga krijg je zes verschillende games en beide versies bieden iets nieuws. Complete geeft je een hoop extra's, Saga voegt 3D toe.

Waar kan het misgaan:
De losse games zijn al een tijdje te spelen via bijvoorbeeld WiiWare en de vraag is wie nog op deze verzameling zit te wachten. De geboden extra's zijn verder ook weer niet heel bijzonder waardoor het weinig extra meerwaarde biedt. Saga kent verder geen extra's en kost bijna het dubbele van Complete