FOK!film Interview regisseur Annis Naeem

dekatophetspek

Kort geleden verscheen een teaser voor de prachtige kortfilm Liquid Skies, geregisseerd door Annis Naeem. Via het wereldwijde web kwam Dekatophetspek via de mail in contact met de regisseur en stelde hem een aantal vragen, wat resulteerde in het volgende interview.

Liquid Skies

FOK!film: Kan je jezelf in het kort voorstellen?

Annis Naeem: Mijn naam is Annis Naeem. Ik ben geboren in Pakistan. Toen ik 10 jaar oud was verhuisden we naar New Jersey waar ik ben opgegroeid tot ik 18 jaar oud was. Op die leeftijd studeerde ik af en wist ik dat ik iets met kunst moest gaan doen omdat dat het enige was waar ik de hele dag aan zat te denken. Mijn ouders konden mij niet zoveel ondersteunen omdat de familie zelf al weinig geld had om van te leven, maar ze deden alles wat ze konden en ik ben trots op elke cent die ze voor mij hebben gespendeerd. Ik vloog naar Los Angèles, nam een baan bij een pizzarestaurant, en werkte en studeerde daar twee jaar om een portfolio samen te stellen zodat ik toe zou worden gelaten op de Art Center College of Design. Ik werd eerst aangenomen op de afdeling Transportation Design maar ik stapte al snel over naar Entertainment Design. Daar ontmoette ik Scott Robertson, een man die een grote invloed op mijn leven had. Er is sindsdien veel gebeurd maar het begon voor mij allemaal in het appartement van mijn ouders in New Jersey, met mijn eerste computer toen ik 13 jaar oud was en waar ik begon te tekenen toen ik 4 jaar oud was.

Annis Naeem

FOK!film: Onlangs verscheen je kortfilm Liquid Skies. Waar gaat deze film over?

Annis Naeem: Liquid Skies is het verhaal van een astronaut en zijn ervaringen bij een reis voorbij 1000 zonnen. Hij vliegt op de snelheid van het licht door het universum totdat hij een probleem ontdekt. Dit verhaal volgt zijn ervaringen en de keuzes die hij moet maken op zo'n moment, en de gevechten die hij aan moet gaan. Die gevechten zijn iets persoonlijks, maar we zullen allemaal op een zeker moment een dergelijke strijd aan moeten gaan. Op het moment ben ik het verhaal nog aan het afronden voordat ik aan de film ga beginnen de komende zomer. Dit is alles wat ik hier momenteel over kan vertellen.

FOK!film: Waar haalde je de inspiratie vandaan voor deze film?

Annis Naeem: Wat mij inspireerde voor het verhaal was een ervaring die ik had toen ik jonger was. Ik ging naar een zomerkamp voor kinderen en ze hadden een zwembad. Ik was nog nooit in een zwembad geweest en kon zodoende ook niet zwemmen. Een vriend leerde mij zwemmen in een uur en ik ging zwemmen in zes meter diep water. Voordat ik het wist was ik te vermoeid en begon te verdrinken. De badmeester zat niet op te letten en ik begon te spartelen maar niemand zag me behalve mijn vriendje. Hij begon te gillen en gleed uit en viel ook in het water. Ik begon dus te verdrinken en stopte met tegenstribbelen en begon te zinken. Ik dacht over veel dingen na en was er van overtuigd dat ik dood zou gaan. Ik verloor het bewustzijn en werd wakker terwijl men met mond-op-mondbeademing bezig was. Ik had geluk die dag, om dat ik er zeker van was dat ik dood was. De dingen die ik als kind dacht, op het moment dat ik aan het verdrinken was, waren heel persoonlijk, maar tegelijkertijd heel universeel of je nou volwassen bent of kind. Dit verhaal van Liquid Skies laat mijn ervaringen in het leven zien en probeert die over te brengen naar het publiek.

Liquid Skies (screenshot)

FOK!film: Hoe lang heb je aan Liquid Skies gewerkt?

Annis Naeem: Ik begon zes maanden geleden met het schilderen en inplannen van de kortfilm voordat ik begon met het maken van de animaties. Ik werkte er meestal 's nachts en in de weekenden aan en op andere dagen zo'n 2 tot 4 uren nadat ik thuis kwam van mijn werk. Ik wist nog niet precies wat ik er mee wilde doen maar ik produceerde een heleboel kunst. Op school nam ik een cursus After Effects en leerde met dat programma werken. Mijn laatste opdracht op school was het maken van een 30 secondes durende trailer. Ik wist dat dit de kans was om Liquid Skies te gaan maken. Vanaf dat moment ben ik nog anderhalve maand constant bezig geweest om de schilderijen af te maken, animaties maken en alles wat er verder komt kijken bij het maken van een animatiefilm. Ik was er 16 uren per dag, 7 dagen per week mee bezig. Het was een erg leuke ervaring en ik sliep in die tijd amper. Op veel momenten was ik te verward om door te hebben wat echt was en wat ik droomde. Dit was een geweldige leertijd.

FOK!film: In je portfolio noem je ook Disney als een opdrachtgever. Wat heb je voor Disney gedaan?

Annis Naeem: Ik heb gewerkt aan Tron:Uprising. Het is een spin-off van de Tron-films en zal binnenkort als tv-serie verschijnen. Ik was één van de designers van de voertuigen en de omgevingen waarin de serie zich afspeelt.

FOK!film: Toekomstplannen?

Annis Naeem: Een jaar geleden zou ik hebben gezegd dat ik kunstenaar wilde worden voor de rest van mijn leven. Mijn leven heeft echter mijn ideeën verandert en ik ga me nu richten op regisseren. Ik zal altijd blijven schilderen en tekenen voor de films die ik regisseer en daar wil ik al mijn energie in steken. Over een paar jaar hoop ik commercials te mogen maken en wie weet maak ik op zekere dag ook nog eens een speelfilm.


Liquid Skies.

Voor meer informatie:
Annis Naeem Portfolio
Annis Naeem's Blog