De mogelijke opvolger(s) van Fred Rutten

Sjors (Sj0rSz)

Fred Rutten vertrekt na dit seizoen bij PSV. Met dit bericht begon voor veel mensen vanochtend de dag. Inmiddels worden er al flink wat namen genoemd als opvolger. FOK!sport zet ze allemaal voor je op een rijtje.

Het Eindhovens Dagblad was één van de eersten die met een mogelijke opvolger op de proppen kwam, namelijk Dick Advocaat. De Kleine Generaal heeft al een verleden bij PSV. In de periode tussen 1995 en 1998 zwaaide hij ook al de scepter over de selectie van de Eindhovenaren. Inmiddels fungeert de trainer echter als bondscoach van Rusland, waarmee hij er onlangs in slaagde hij om met de selectie plaatsing voor het EK voetbal, dat komende zomer wordt gehouden, af te dwingen. Advocaat heeft in het verleden meerdere malen aangegeven graag terug te komen bij de club uit Eindhoven.


Dick Advocaat (Foto: Pro Shots)

Daarnaast zingt ook de naam van bondscoach Bert van Marwijk al enige tijd in Eindhoven rond. De voormalig trainer van onder meer Feyenoord en Borussia Dortmund heeft zich in de zomer laten ontvallen open te staan voor een mooie club. Hij vermeldde er echter niet bij om wat voor type club het gaat, dus dat blijft vooralsnog gissen. Daarnaast speelt overigens ook mee dat de Nederlandse voetbalbond (KNVB) voornemens is om de overeenkomst met de bondscoach te verlengen.

Ook de namen van Ernest Faber en Philip Cocu gaan al enige tijd rond als mogelijke opvolger van Rutten. Het is niet ondenkbaar dat beide oud-spelers samen aan de slag gaan als trainer van de hoofdmacht van PSV. Faber heeft zijn sporen in de eerste helft van het seizoen al verdiend als trainer van FC Eindhoven, dat tot twee keer toe maar net naast de periodetitel greep. Na zijn actieve loopbaan was Faber was tweemaal werkzaam bij PSV als trainer. Hij trainde de A1 en Jong PSV.

Cocu is al enige tijd assistent-trainer bij het Nederlands elftal en PSV en heeft op die manier ook al de nodige ervaring op kunnen doen. Cocu gaf onlangs echter aan de weg van de geleidelijkheid te kiezen voor zijn carrière. De vraag is daarom of het niet te vroeg is voor hem.


Ernest Faber (Foto: Pro Shots)

Ook Guus Hiddink wordt genoemd als één van de mogelijke opvolgers. Hij heeft, net als Advocaat, een verleden bij PSV en zit op dit moment zonder club. De laatste klus van Varssevelder was bondscoach van Turkije, maar hij slaagde er niet in om het land naar het EK voetbal te loodsen. Dit was voor de Turkse bond het sein om de Nederlander te ontslaan.

Hiddink heeft in elk geval een PSV-hart, gezien zijn verleden. In de periode tussen 1970 en 1972 was hij er speler en keerde daarna terug als trainer. In 1984 begon hij als assistent-trainer en groeide in 1987 door naar hoofdcoach om in 1990 te vertrekken. In 2002 keerde hij vervolgens terug en bleef tot 2006 aan. Of hij ook daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag. Hiddink zou graag op de achtergrond willen gaan werken.


Guus Hiddink (Foto: Pro Shots)

In Engeland circuleert al een tijdje het gerucht dat Steve McClaren graag naar Nederland wil terugkeren. Sterker nog, de voormalig bondscoach van Engeland zou bij PSV op de shortlist staan. Om de geruchten nog eens extra kracht bij te zetten werd Rob Janssen onlangs gevraagd om als zijn zaakwaarnemer te fungeren. FC Twente zou echter ook achter de diensten van de Brit aanzitten, omdat Adriaanse na dit seizoen waarschijnlijk weer als trainer van de club uit Enschede vertrekt.

Tot slot is er ook een kleine kans dat Louis van Gaal de nieuwe trainer van PSV wordt. Hij had enige tijd geleden al een onderhoud met Marcel Brands, technisch directeur van de Eindhovenaren. In de afgelopen maanden leek Van Gaal de nieuwe algemeen directeur van Ajax te worden, maar door een hoop verzet van onder meer Johan Cruijff lijkt dit op de lange baan geschoven te zijn.


Louis van Gaal (Foto: Pro Shots)

Daarnaast zijn er uiteraard ook nog wat namen, die minder concreet zijn dan bovenstaande heren. Zo zouden Ron Jans en Co Adriaanse ook in verband worden gebracht met PSV. De kans is echter klein dat zij ook daadwerkelijk bij PSV aan de slag gaan, maar in het voetbal is de bal rond en weet je maar nooit.