Batman Arkham City Challenge op de NDSM-werf

WesleyB (Wesley Akkerman)

In de Afbramerij op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord heeft afgelopen vrijdag de zinderende finale van de Batman Arkham City Challenge plaatsgevonden. Honderd man, Nederlanders en Belgen, gaan met elkaar de strijd aan door het oplossen van raadsels met behulp van de nieuwste mobiele mogelijkheden en gadgets. Onder het toeziend oog van niemand minder dan The Riddler.

Een uur nadat de eerste finalist het koude industriële pand binnenstapt, verschijnt The Riddler boven de geïmproviseerde witte bar. Het zoeklicht schijnt op zijn groene pak met typische zwarte vraagtekens. Rook omsingelt zijn gedaante als de mist rondom een mysterieus zeemonster. Hij staat half gehurkt en brult heel luid dat het spektakel van start gaat. Middels een hijskraan met daaraan een houten bak aan vier metalen kettingen, zweeft de luidkeelse superschurk omlaag en weer omhoog. De honderd kandidaten rennen als een horde buffels naar buiten. Wat gaan ze nou eigenlijk doen?

De Batman Arkham City Challenge is een opvallende marketingcampagne waar spelers al weken mee aan de slag zijn geweest. Ze hebben puzzels die alleen The Riddler kan verzinnen opgelost en ingestuurd, om kans te maken op de finaleplek in de Afbramerij. In die finale moet precies hetzelfde gedaan worden, alleen worden de deelnemers nu geconfronteerd met 99 andere spelers die uit zijn op hetzelfde doel, op hetzelfde moment. En omdat het donker is op de NDSM-werf bij het pand waar een gigantische container door de muur is geramd, zorgt dat voor extra spanning.

"Je kreeg een app en een website mee en daar moest je het mee doen", zegt Aramis Gonzalez, deelnemer die er na de eerste ronde uitligt. "Je moest rennen naar verschillende locaties, verspreid over het terrein. Was je bij een locatie, dan kreeg je een vraag. En met elk goed antwoord, kreeg je een te zien of dit één van de key locations was. Je moest er drie van hebben, ik had er slechts twee binnen de tijd." Zodra de ronde is afgelopen, loopt er een medewerker van het evenement rond met een gastoeter. Iedereen sjokt dan terug naar het centrale punt, de Afbramerij. "Ik geef de app de schuld, want één keer gaf hij niet aan of het wel of geen key location was."

Of het echt aan de app ligt of dat Aramis zelf iets verkeerds heeft gedaan, blijft voorlopig gissen. De winnaar van het evenement krijgt in elk geval een trip naar een vijfsterrenhotel, een collecters edition van Batman Arkham City en een figurine van de vleermuisman. Dit loopt Aramis mis. Geheel verrassend komen er aan het einde van de wedstrijd twee winnaars uit de bus, vanwege een 'technische storing'. Twee eerste plekken kost de uitgever twee keer het hotel, de collecters edition en de figurine. Ligt het dan toch aan de app? Op 20 oktober komt Batman Arkham City uit op de PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Dat is één ding dat zeker is.