De 9-darters door de jaren heen

Maarten (rubbereend)

Vandaag is het 27 jaar geleden dat de allereerste 9-darter op televisie te bewonderen was. Voor wie niet precies weet wat een 9-darter inhoudt, Wikipedia omschrijft het als volgt: 'Een 9-darter is een leg bij het dartsspel 501 die met het minimale aantal van negen darts is uitgegooid. Dit resultaat is zeer moeilijk te bereiken, zelfs voor professionele darters met jarenlange ervaring.' De 9-darter was vroeger een zeldzaamheid maar tegenwoordig komt hij vaker voor.

Zoals gezegd was de allereerste op televisie 27 jaar geleden. Namelijk die van John Low, op 13 oktober 1984 tijdens de World Matchplay tegen Keith Deller. Hij verdiende hiermee maar liefst 102.000 pond.


Koning van de 9-darter is Phil Taylor. De beste darter aller tijden heeft er inmiddels acht op zijn naam staan. Zijn eerste gooide hij op 1 augustus 2002 tijdens de World Matchplay tegen Chris Mason. Hiermee verdiende hij 100.000 pond

Taylor heeft nog een andere unieke prestatie op zijn naam staan. Hij is de enige speler die ooit twee 9-darters in één wedstrijd gooide. Tijdens de finale van de Premier League Darts op 24 mei 2010 stond hij tegenover James Wade en gooide de 9-darters in de tweede en de vijftiende leg van de wedstrijd.


Er staan twee Nederlanders in de eregalerij van spelers met een 9-darter op hun naam, Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. Van Barneveld heeft er in totaal vijf gegooid, en alleen Phil Taylor gooide er meer. De eerste van de Hagenaar was op 23 maart 2006 tijdens de Premier League Darts tegen Peter Manley.


Van Gerwen gooide zijn 9-darter tijdens Masters Of Darts op 17 februari 2007 in een wedstrijd tegen Van Barneveld. Hij won hiermee een keuken ter waarde van 10.000 euro.

Buiten deze zijn er nog vele andere 9-darters gegooid. We gaan ze niet allemaal plaatsen maar de laatste willen we jullie niet onthouden. Op 8 oktober van dit jaar gooide Brendan Dolan een hele speciale 9-darter. Hij was de eerste die niet alleen eindigde met een dubbel maar er ook mee begon. Hij is de eerste die dat presteert. Hij deed dit omdat tijdens de World Grand Prix een speciale regel geldt dat je met een dubbel moet openen. Met deze 9-darter verdiende hij 5.000 pond.

Zoals jullie hebben kunnen lezen zijn de 9-darters een stuk minder uniek dan 27 jaar geleden. Dat is ook te zien in de beloning. Waar je er vroeger nog 100.000 pond mee kon verdienen is het prijzengeld flink gedaald. Soms staat er zelfs helemaal geen extra prijs tegenover zoals bij de Premier League Darts. Er was in al die jaren niet alleen geld te verdienen tijdens de diverse dartsevenementen met de 9-darter. Phil Taylor kreeg tot tweemaal toe 501 flesjes Budweiser voor zijn twee 9-darters tijdens de UK Open. En in 2007 kregen Taylor en Tony O'Shea een Opel Tigra voor hun 9-darters tijdens de International Darts League.

Ondanks dat de 9-darters niet meer zo uniek zijn, blijven ze geweldig om te zien. De perfecte leg gooien wil iedere darter en de fans gaan nog altijd compleet uit het dak bij het zien van de ultieme prestatie. Laten we hopen dat we er de volgende jaren nog vele mogen zien.