De Elfstedentocht van 1997

Jeffrey

Deze maand staat FOK!sport in het teken van de Tocht der Tochten, de Elfstedentocht. Vandaag nemen we je mee naar februari 1997 toen voor de vijftiende en tot nu toe laatste keer de een Elfstedentocht werd verreden.

Elf jaar hadden de mensen moeten wachten op een nieuwe Elfstedentocht. Op 2 januari 1997 staken de rayonhoofden, na veel vorst, eindelijk de koppen bij elkaar voor het beslissende overleg. "It giet oan!", klonk om kwart over elf.

De wedstrijd

Op 4 januari om half zes 's ochtends vertrokken de schaatsers. Eerst moest er bijna 200 meter worden gelopen voordat er geschaatst kon worden. De kopgroep, die bestond uit Edward Hagen, Jentje de Glee, Yep Kramer en Jan Bakker, kwam om half 8 acht aan in Stavoren. Na de passage in aldaar, zou de wind alleen maar sterker worden.

De kopgroep breidde zich vervolgens uit tot twaalf man en bestond bij de doorkomst in Bolsward uit de volgende namen: Stam; Hulzenbosch; Kramer; Angenent; Bakker; Ruitenberg R; Ruitenberg H; van Van Meggelen; Verduin; Hagen; Kleine; en van Van Benthem. De voorsprong op de rest besloeg in Bolsward vijf minuten.

Na Bolsward te zijn gepasseerd viel de kopgroep weer uiteen. Er werden verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar geen enkele hield stand. Ook moesten er mensen schaatsers lossen en sommige zelfs uit de race stappen. Dit zorgde uiteindelijk voor de volgende, kleinere kopgroep Angenent; Verduin; Stam; Klein; Hulzebosch en Van Benthem.

De toon voor het einde was definitief gezet: uit de kopgroep zou de winnaar komen. Vlak voor het einde was er nog een ontsnappingspoging, maar deze werd in de kiem gesmoord. De eindsprint ging vervolgens tussen Erik Hulzenbosch en Henk Angenent, waarbij de laatstgenoemde aan het langste eind trok en, tot nu toe, laatste Elfstedentocht op zijn naam wist te schrijven.

Cijfers

Van de 16.430 toerschaatsers kregen er 11.338 een kruisje. Van de 256 mannelijke wedstrijdschaatsers finishten er 112 binnen de limiet.

Het weer

Het vroor hard, In de ochtend was met -6 graden Celsius, terwijl het in de middag nog 3 graden onder 0 was. De gevoelstemperatuur, vanwege de straffe? wind, lag rond de -18 graden.