Waarom protesteren de studenten?

Rik (Rik_C)

Duizenden studenten, hoogleraren en docenten demonstreren vrijdag op het Malieveld tegen de nieuwe kabinetsplannen. Maar waarom?

Er wordt vrijdag gedemonstreerd tegen de plannen van het kabinet om een boete van drieduizend euro in te voeren voor studenten die een jaar langer doen over hun bachelor- of masteropleiding. Het kabinet wil komend collegejaar al de wet invoeren waarbij ze geen rekening houden met studenten die al een studieachterstand hebben opgelopen. Veel studenten lopen een achterstand op door stages in het buitenland of door het bestuur van een studentenvereniging.

De regering wil deze boete invoeren, omdat ze zo het studierendement denken te verhogen. In het regeerakkoord staat dat de student een investering in zijn eigen toekomst maakt in ruil voor veel beter onderwijs.

De gevolgen van het regeerakkoord zullen hard aankomen. Ten minste 2500 hoogleraren en docenten zullen hun baan verliezen. Uit eigen onderzoeken van de universiteiten blijkt dat zij hierdoor twintig procent minder geld van de overheid zullen krijgen. Voorzitter van de HBO-raad Guusje ter Horst noemt de maatregelen kortzichtig. „Blijkbaar wil de politiek dat we tweeduizend docenten ontslaan en dat we onze studenten de gewenste twee contacturen extra niet bieden.”

De studentenvakbond LSVb hoopt dat er vrijdag meer dan tienduizend studenten zullen komen. Twaalfduizend studenten hebben zich al via een speciale facebook pagina aangemeld. Verschillende hogescholen en universiteiten hebben hun studenten collegevrij gegeven, maar niet tentamenvrij.

De staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra viert op vrijdag zijn verjaardag, maar zal toch de studenten toespreken. Het is nog maar de vraag of de demonstratie van vrijdag iets zal opleveren.