Dominic Adiyiah, een Ghanese groeibriljant

Peterselieman

Tijdens een WK komen we elke keer weer landen tegen waar we qua voetbal maar weinig van weten, en meestal van hun internationals nog minder. Eén van die talenten is de Ghanese voetballer Dominic Adiyiah. De 20-jarige voetballer heeft inmiddels zeven interlands gespeeld.

Naam: Dominic Adiyiah
Leeftijd: 20 jaar
Positie: Aanvaller
Huidige club: AC Milan

Adiyiah begint zijn voetballoopbaan op tien jarige leeftijd bij Feyenoord. De Nederlandse club heeft in Gomoa Fetteh in Ghana een opleidingsinstituut waar alle potentiele topspelers van het land bijeen komen. Hij zat tussen 2000 en 2007 in het opleidingsinstituut waar hij in zijn laatste jaar in de Ghanese Premier League verkozen werd tot meest waardevolle speler.

Daarna vertrok Adiyiah bij het opleidingsinstituut en ging in de Ghanese voetbalcompetitie voetballen voor Kpando Hearts of Lions, een ploeg waar hij in 24 optredens tot dertien doelpunten kwam.

Hiermee trok hij de aandacht van de Europese clubs. In de zomer van 2008 was de Noorse topclub Frederikstad er als eerste bij om het 18-jarig talent vast te leggen. De spits kwam tot acht optredens in de Noorse competitie, maar wist daarin niet te scoren. Ook maakte hij zijn debuut in de Europa League in het voorronde duel tegen Lech Pozna?.

Adiyiah speelde vanaf 2008 in het elftal van Ghana onder twintig. Daarin maakte hij in zestien optredens zeventien doelpunten. Grote doorbraak van de spits kwam tijdens het WK onder twintig jaar dat afgelopen oktober in Egypte gehouden werd. De Black Satellites werden kampioen waarbij Adiyiah in zeven wedstrijden acht goals maakte en hiermee tot topscorer van het toernooi werd uitgeroepen. Ook werd de spits uitgeroepen tot meest waardevolle speler van het toernooi.

Hij verdient er zijn transfer mee naar AC Milan waar hij in de toekomst de aanvaller moet worden. De Ghanees heeft bij de Italiaanse club nu onder meer nog Klaas-Jan Huntelaar voor zich in de pikorde, maar kan als hij de nieuwe coach Massimiliano Allegri weet te overtuigen zomaar de eerste aanvaller worden. Op het WK is hij reserve en kwam in de groepsfase alleen in het duel tegen Duitsland even in het veld, maar in de toekomst kan hij zijn kans zeker krijgen.

Controverse

De vraag rijst echter of Dominic Adiyiah wel degene is die hij zegt te zijn. In diverse bronnen duikt de naam Adiyah op bij Corners Babies waarmee hij in 2002 tegen het hoogste jeugdteam van Hearts of Oak het winnende doelpunt maakte. Ook zou hij in 2004 zijn debuut op het hoogste niveau in de Ghanese voetbalcompetitie gemaakt hebben. Omdat hij op dat moment veertien was komt de vraag boven of hij daadwerkelijk zo jong was of hij zich enkele jaren jonger voor doet dan hij is. Deze vraag zal door het ontbreken van een waterdichte geboorteregistratie in Ghana altijd onbeantwoord blijven.