Sotiris Ninis, Grieks toptalent

Maikel (WeebI)

Tijdens een WK komen we elke keer weer landen tegen waar we qua voetbal maar weinig van weten, en meestal van hun internationals nog minder. Zo ook Sotiris Ninis, een 20-jarige Griek met inmiddels zes caps op zijn naam. Ninis wordt gezien als één van de grootste talenten van het Griekse voetbal.

Naam: Sotiris Ninis
Leeftijd: 20 jaar
Positie: Aanvallende middenvelder
Huidige club: Panathinaikos


In 2004 begon Ninis zijn profcarrière in de jeugd bij Panathinaikos. De toen nog 14-jarige jongen, die in Albanië geboren werd, wordt door de trainersstaf direct opgemerkt en gezien als de toekomstige topper van de kersverse Europees kampioen Griekenland. Hij kreeg dan ook direct een nieuw contract aangeboden en vanaf zijn zestiende maakte hij deel uit van het eerste elftal van de Griekse topclub.

Een jaar later ontving hij de award voor beste jonge speler in de Griekse competitie, en daar bleef het niet bij voor de middenvelder. Zo werd hij de jongste speler ooit die voor het Griekse nationale elftal speelde (in 2008), is hij de jongste speler ooit in een WK-kwalificatieduel en was er nooit een jongere speler die de aanvoerdersband van Panathinaikos droeg.

Geen wonder dus dat er veel van Ninis verwacht wordt. Als hij zich nu al kan meten met Griekse toppers als Kostas Katsouranis en Giorgios Karagounis, kan hij alleen maar nog beter worden. En voor jonge talentvolle spelers is een markt, dus kunnen ook de geruchten niet uitblijven. Zo werd Ninis al veelvuldig gelinkt aan Manchester United, maar ook Real Madrid en AC Milan zouden belangstelling hebben getoond. Tot een officieel bod kwam het vooralsnog niet.

Afgelopen seizoen was wederom een zeer succesvol seizoen voor Panathinaikos. Met Ninis als onberekenbare speler werd de dubbel gepakt, en strandde Pana pas in de achtste finales van de Europa League. Een ronde eerder was Ninis met een goal en twee assists nog eigenhandig verantwoordelijk voor de uitschakeling van AS Roma.

Inmiddels staat de jonge middenvelder op zes interlands. Een basisplaats op het WK zat er niet in voor Ninis, maar bondscoach Otto Rehhagel deed tweemaal een beroep op hem in de strijd in Groep B. Met de 20-jarige middenvelder in de ploeg won de Griekse formatie voor het eerst in de historie een WK-duel.