[Special OWS] Maier: zware val en goud

Frank (franklop)

Op 12 februari beginnen in Vancouver de Olympische Winterspelen. In aanloop naar dit grote evenement zal FOK!sport in de geschiedenis duiken van de wintersporten met specials over grote sporters of gebeurtenissen. Vandaag hebben we het over Hermann Maier, die een zware val had tijdens de afdaling in Nagano, maar een paar dagen later toch nog goud won. 

De opmaat naar de Spelen
Hermann Maier, 7 december 1972, was niet het grootste Oostenrijkse skitalent. Hij werd zelfs weggestuurd bij een gerenommeerde Oostenrijkse skischool. Hierdoor was Maier veroordeeld tot regionale kampioenschappen, waarvan hij er dan ook veel op zijn naam schreef. Min of meer bij toeval kwam hij in 1996 in het wereldbekercircuit terecht. Hij zette als voorskiër de twaalfde tijd neer tijdens een wereldbekerwedstrijd reuzenslalom, terwijl hij niet eens deelnam aan de wedstrijd.

In 1997 won hij op zijn 24e zijn eerste wereldbekerwedstrijd. Op de Super G in Garmisch-Partenkirchen was hij de snelste. Deze winst bleek de opmaat te zijn voor een sterk seizoen 1997/1998. Voor het einde van 1997 had [i]The Herminator[/i] al drie wereldbekerzeges op zak, maar dit bleek slechts een voorbode te zijn. In het begin van het olympische jaar 1998 won hij bijna alles waar hij aan de start stond. In totaal won Maier in een maand tijd zeven wedstrijden, waarvan vijf op een rij. Hierdoor was de Oostenrijker opeens de te kloppen man op de Spelen op de Super G, afdaling, reuzenslalom en in mindere mate de combinatie.

Dramatische start
Het eerste nummer van Maier op de Olympische Spelen van Nagano was de afdaling op 13 februari 2002. Zoals altijd gingen de favorieten bij de afdaling vroeg van start, zo ook Maier. Het ging echter al snel vreselijk mis met de Oostenrijker. Na amper twintig seconden in zijn run kwam hij niet goed uit voor een sprong, waarna hij op zijn hoofd dan wel nek landde. Hij vloog door twee vangnetten heen en belandde deels onder de sneeuw.

Het commentaar op de Nederlandse tv van Evert ten Napel was treffend: Oooooh, wat gaat het daar mis met Maier, verschrikkelijk zeg. Hooooooo, goeiendag. Is dit het einde van zijn olympische droom?

Prachtig herstel
Dat laatste bleek allerminst waar. Al snel besloot Maier gewoon mee te doen aan de Super G. Deze race werd een paar dagen uitgesteld, waardoor hij extra tijd had om te herstellen. De Oostenrijker liet er geen gras over groeien en had op het eind een ruime voorsprong op de rest van het veld, waarmee hij zijn eerste gouden medaille op de Olympische Spelen veilig stelde.

Amper drie dagen later stond de reuzenslalom op het programma. Na de eerste run ging hij al ruim aan de leiding en die voorsprong bouwde hij uit naar bijna een seconde, waardoor hij zich ook op de reuzenslalom olympisch kampioen mocht noemen, een geweldig einde aan wat een nachtmerrie leek te worden.

Motorongeluk
Na zijn wederopstanding kende Maier vier fantastische jaren. Hij won driemaal de wereldbeker algemeen en won twee wereldtitels tijdens het WK in 1999 in Vail. In 2001 kende Maier het zwaarste moment uit zijn leven. Hij kreeg een zwaar motorongeluk, waarbij bijna zijn onderbeen geamputeerd moest worden. Maier onderging echter een operatie waarbij zijn been gereconstrueerd werd.

Na een lange revalidatieperiode keerde The Herminator terug. Amper twee weken na zijn rentree won hij een wereldbekerwedstrijd op de Super G. Een jaar later won hij nog de wereldbeker algemeen en kreeg hij de Laureus World Sportaward voor ‘Comeback van het Jaar’ uitgereikt.

Daarna ging het elk jaar een stukje minder met Maier. Hij won nog een wereldtitel in 2005 en pakte zilver en brons op de Spelen van Turijn, maar daarna kwam hij niet verder meer dan een aantal wereldbekerzeges. In oktober 2009 kondigde hij dan ook zijn afscheid aan en stopte per direct.

De zware val van Maier in beeld