[EK] Special: Nederland

Stefan (sportfreak)
In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Italië.

Nederland

Nederland plaatste zich in kwalificatiepoule G als tweede voor het EK. Het moest Roemenië voor laten gaan. Ook in groep C van de eindronde ontmoet het Roemenië. De andere twee tegenstanders zijn WK-finalisten Italië en Frankrijk.

EK-geschiedenis
Nederland nam zes keer deel aan de eindronde van het EK, waarvan het eenmaal het toernooi als winnaar afsloot. In 1976 nam Nederland voor het eerst deel aan het EK, toen ging het in de halve finale onderuit tegen Tsjechoslowakije. Na 1-1 in de reguliere speeltijd verloor het de verlenging met 3-1. De troostfinale tegen Joegoslavië werd met 3-2 gewonnen. In 1980 was de eerste ronde het eindstation. Er werd gewonnen van Griekenland, maar gelijkgespeeld tegen Tsjechoslowakije en verloren van West-Duitsland. In 1988 verliep het toernooi een stuk succesvoller. Nadat de poulefase was overleefd, werd in de halve finale gastland West-Duitsland met 2-1 geklopt. In de finale ontmoette het de Sovjet-Unie, Nederland met 2-0 de sterkste. In 1992 bereikte Nederland de halve finale en daarin ontmoette het Denemarken. In de penaltyreeks miste Marco van Basten, waardoor de wedstrijd verloren ging. Ook in 1996 overleefde Nederland de eerste ronde. In de kwartfinale was Frankrijk de tegenstander en na een 0-0 draaide het uit op strafschoppen. Een misser van Clarence Seedorf betekende de uitschakeling. In 2000 nam Nederland als gastland deel aan het EK. In de kwartfinale Joegoslavië met maar liefst 6-1 werd geklopt. In de halve finale was Italie de tegenstander en mede door de twee gemiste strafschoppen in de reguliere speeltijd, draaide het wederom uit op strafschoppen. Frank de Boer, Stam en Bosvelt misten en Nederland lag eruit. In 2004 werd in de kwartfinale voor de verandering een strafschoppenserie gewonnen, tegen Zweden. In de halve finale was het kansloos en verloor het met 2-1 van Portugal.

Road to...
Nederland was tijdens de kwalificatie ingedeeld in groep G bij Roemenië, Bulgarije, Wit-Rusland, Albanië, Slovenië en Luxemburg. Nederland begon zeer moeizaam met een 0-1 zege tegen Luxemburg. Vervolgens werd er gewonnen van Wit-Rusland (3-0), gelijkgespeeld tegen Bulgarije (0-0) en gewonnen van Albanië. Daarna volgde de belangrijke wedstrijd tegen Roemenië, in De Kuip kwam het niet verder dan 0-0. Daarna werd er gewonnen van Slovenië (0-1), Bulgarije (2-0) en Albanie (0-1). De uitwedstrijd tegen Roemenië werd daarna met 1-0 verloren. Na zeges op Slovenie (2-0) en Luxemburg (1-0) plaatste zich het. De afsluitende wedstrijd tegen Wit Rusland werd nog wel met 2-1 verloren.

De ploeg
Nederland beschikt over een selectie waarvan een groot gedeelte van het basisteam uitkomt voor Europese topclubs. Sterpelers zijn Edwin van der Sar (Man United), Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy (beide Real Madrid) en Robin van Persie (Arsenal).

EK 2008
Nederland is ingedeeld in Poule C samen met Roemenië, Frankrijk en Italië. Die groep wordt ook wel de 'groep des doods' genoemd. Nederland opent op 9 juni met een wedstrijd tegen wereldkampioen Italië. Daarna speelt het op 13 juni tegen Frankrijk en op 17 juni tegen Roemenië. Frankrijk en Italië lijken de favorieten op basis van afgelopen wereldkampioenschap, maar toch lijkt Nederland zeker niet kansloos.