[EK] Special: Tsjechië

Peterselieman
In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Zweden.

Tsjechië
Tsjechië is de laatste jaren altijd bestempeld als een van de favorieten voor het EK. Dit jaar zal dat toch anders zijn en zullen ze meer als outsider gezien worden. De mannen van Karel Brückner waren er de afgelopen vier edities bij. Op het WK van 2006 in Duitsland geraakten ze niet door de eerste ronde. Het EK in Zwitserland en Oostenrijk wordt het laatste kunststukje van Brückner.

EK-geschiedenis
In 1960 toen het allereerste EK werd gehouden, waren ze er als Tsjecho-Slowakije al bij. Omdat er maar vier teams meededen en Tsjecho-Slowakije verloor van de Sovjet-Unie, bleef het dat jaar bij één wedstrijd. Vervolgens moest er tot 1976 gewacht worden voordat Tsjecho-Slowakije weer meedeed aan een EK. In de halve finale van dat jaar schakelden de Tsjecho-Slowaken Nederland door een 3-1 winst in de verlenging uit. In de finale werd er vervolgens na strafschoppen gewonnen van West-Duitsland. De winnende strafschop werd gemaakt door Antonín Panenka die met een stiftbal de West-Duitse keeper verschalkte. Ook in 1980 werd er deelgenomen aan het EK, waar inmiddels acht landen hun opwachting konden maken. Na in de poule tweede achter West-Duitsland te zijn geworden, won Tsjecho-Slowakije de kleine finale van Italië door strafschoppen. Na de splitsing van het land neemt Tsjechië sinds 1994 als zelfstandig land deel aan de kwalificaties voor het EK en WK. Bij het EK van 1996 geraakten ze in de finale die ze in de verlenging middels een golden goal van Oliver Bierhof met 2-1 verloren van Duitsland. Eerder werd in de halve finale nog met penalty’s gewonnen van Frankrijk. Op het EK van 2000 strandden ze al in een poule, waarin ook Nederland en Frankrijk ingedeeld waren. In 2004 lieten ze weer zien dat ze om de prijzen kunnen strijden. In de poule werd onder andere gewonnen van Nederland en Duitsland. In de halve finale verloren de Tsjechen de verlenging met 1-0 van de latere winnaar Griekenland door een goal van Dellas.

Road to…
Tsjechië was ingedeeld in een groep met Duitsland, Ierland, Slowakije, Wales, Cyprus en San Marino. Op papier een makkelijke groep, waarbij Tsjechië en Duitsland als favorieten golden. Tsjechië had dan ook een goede start door de eerste drie duels te winnen. Tegen Ierland werd er gelijk gespeeld om vervolgens thuis van Duitsland te verliezen. Ook de duels tegen Cyprus, 1-0 winst, en Wales, 0-0 uit, gingen moeizaam, maar vervolgens werden de overige duels gewonnen, waarbij de 0-3 uit overwinning tegen Duitsland het meest tot de verbeelding spreekt. Hierdoor wist Tsjechië nog voor Duitsland als eerste in de poule te eindigen.

De ploeg
De 23-koppige selectie van coach Brückner bestaat bijna geheel uit wat oudere spelers. Bekendste spelers uit de selectie zijn keeper Petr Cech, verdediger Marek Jankulovski en aanvaller Jan Koller. Ook zitten de oud-Ajacieden Tomás Galásek en Zdenek Grygera bij de selectie. Opvallende namen die ontbreken zijn Pavel Nedved en Tomás Rosický. Nedved heeft na het WK van 2006 bedankt voor de Tsjechische selectie en is voor het EK niet teruggekomen op zijn genomen besluit. Rosický is noodgedwongen afgehaakt voor het EK vanwege een knieoperatie.

EK 2008
Tijdens het EK is Tsjechië ingedeeld in poule A samen met Zwitserland, Portugal en Turkije. Hierdoor zal het op 7 juni de openingswedstrijd van het EK spelen tegen het gastland. Portugal is de duidelijke favoriet in deze groep. Hoewel Tsjechië op papier goede spelers heeft, is het niet uit te sluiten dat ze stranden in de groepsfase, omdat ze enkele dragende spelers missen en er een aantal toppers op leeftijd begint te komen. Het thuisland Zwitserland en grote onbekende Turkije zullen hartstochtelijk aangemoedigd worden, zodat ook zij kans maken op de tweede plaats in de groep. Echter heeft de tijd geleerd dat Tsjechië nooit onderschat mag worden. Nu Brückner na het toernooi afscheid neemt, zullen de mannen nog één keer alles voor hem en hun land willen geven.