Crew's Most Wanted 2009

SummerBreeze


De afgelopen week heb je in een tweetal specials kunnen lezen welke games volgens jullie en volgens ons de beste van 2008 waren. Hiernaast hebben wij als crew ook de koppen bij elkaar gestoken om te bepalen welke games die in 2009 (zouden kunnen) uitkomen het leukst, gaafst, mooist en meest gewild zullen zijn. Van een aantal daarvan is de lancering reeds aangekondigd of bevestigd, bij andere games is de wens de vader van de gedachte.

Op de tiende plek vinden we Heavy Rain. Dat deze game gaat uitkomen is zeker, de launchdate is echter nog niet bekend. Volgens de planning zou de game in de herfst van het komende jaar in de winkels moeten liggen. Het verhaal zal zich concentreren rondom vier hoofdpersonen met elk een eigen kijk op het verhaal. De manier waarop je Heavy Rain speelt heeft invloed op het verloop van het verhaal. Heavy Rain zal geen multiplayer-optie bevatten. Volgens de makers is de kern van het spel een interactief verhaal met veel emotie en zou een multiplayer hier niet goed in passen. Heavy Rain zal overigens exclusief op de PlayStation 3 verschijnen.


Ook van de game die op de negende plek staat is nog geen releasedatum bekend. Eerdere planningen hielden in dat de game reeds in 2006 het levenslicht zou zien, maar dit is klaarblijkelijk niet gelukt. Alan Wake, de overduidelijke hoofdpersoon van de game, is een schrijver in het horror-genre. Sinds de verdwijning van zijn verloofde lijdt de beste man aan slapeloosheid. Door deze slapeloosheid is hij niet meer in staat om te dromen, wat slecht is voor zijn carrière. Hij haalde zijn inspiratie namelijk uit deze dromen. Om van de kwaal af te komen laat hij zich opnemen in een slaapkliniek. Daar ontmoet hij een mysterieuze dame die op zijn verdwenen verloofde lijkt en meteen begint hij zijn inspirerende dromen weer te krijgen. Helaas lijken zijn duistere dromen werkelijkheid te worden en verandert het dorp waar de kliniek staat in een onheilspellend oord. Alan zal, bewapend met een pistool en zaklamp, moeten vechten voor zijn leven - en dat van anderen.

Nu eindelijk een game waarvan de release wél bevestigd is. Het in Amsterdam gevestigde Guerilla Games werkt inmiddels al een paar jaar aan Killzone 2, de opvolger van de PS2-game Killzone. In de eerste game speelde je een soldaat in dienst van de ISA en verdedigde je je thuisplaneet tegen een laffe aanval van de Helghast. In Killzone 2 wordt het tijd om wraak te nemen, want de ISA heeft besloten het feestje naar Helghan te verplaatsen, de planeet die de Helghast thuis noemen. Hoewel de leiding dacht dat het een campagne zou worden die hooguit een maand zou duren, is de weerstand van de Helghast toch iets straffer dan gedacht. Dit levert je als speler veel intense vuurgevechten op met een AI die direct reageert op wat je doet en hoe je het doet.
Vooral de graphics van Killzone 2 zullen veel aandacht trekken, niet in de laatste plaats door de CG-trailer die Sony liet zien tijdens de E3 van 2005. De grafische engine die Killzone 2 voortstuwt is er één die zeer goed gebruik maakt van de eigenschappen van de CELL-processor van de PS3 en op basis van de bèta kunnen we al stellen dat dit voor erg veel mooie plaatjes gaat zorgen.


En we gaan verder met een game waarvan, oh wat een verrassing, de releasedatum nog niet bekend is. De ontwikkelaars zijn inmiddels al veertien jaar bezig met de ontwikkeling, maar dit jaar, of anders uiterlijk in 2010 moet Duke Nukem Forever dan toch echt uitkomen. Hail to the king baby! Na meerdere 2d shooters kwam in 1996 Duke Nukem 3D uit. In de game speelde je Duke Nukem, een one-liner slingerende kontschopper, die in zijn strijd om de aarde te bevrijden van een zooitje aliens zwaar geschut mee nam. De game nam je mee door stripclubs en videotheken waar je met unieke wapens als freeze-rays, shrink-rays en natuurlijke dubbele rocket-launchers keihard kont moest schoppen. Na het succes van de game gingen ze aan de slag met Duke Nukem Forever... Nu is er nog steeds geen game en is Duke misschien wel de langst lopende grap in de gamesindustrie. Ze zijn zelfs ooit helemaal opnieuw begonnen, maar de versie waar ze nu aan werken is dan ook pas een jaar of twee, drie in ontwikkeling. Er zijn ondertussen al een stuk of 5 screenshots verschenen en het mediaoffensief kan elk moment beginnen! 2009 wordt het jaar van de Duke. Believe!

De game die we op de zesde plek vinden kan inmiddels al ge-preorderd worden. In het vierde kwartaal van dit jaar komt Brütal Legend uit. De game vertelt het verhaal van roadie Eddie Riggs die zich op de avond voor een optreden snijdt bij het stemmen van een gitaar. Het bloed komt op z\'n vervloekte beltbuckle en Eddie komt in een andere realiteit terecht, waarin de mensheid slaaf is van demonen. Eddie begint samen met enkele leden van de lokale bevolking een verzetsbeweging om Lord Dolivicus en z\'n rechterhand General Lionwhyte om te brengen. Eddie Riggs wordt ingesproken door Jack Black en de game zal enorm veel humor bevatten. Zo is er een bassist genaamd Kill Master wiens riffs wonden genezen en zijn er mensen die vrijwillig met de demonen samenwerken, donkere kleding dragen en volgens de legendes uit een zee van zwarte tranen drinken die ze enorme krachten geven, maar ze er tegelijk levenloos uit laten zien. Voor wie het niet ziet: deze figuren zijn een verwijzing naar Goths en Emo\'s. Ook muziek speelt, zoals je wellicht al verwachtte, een grote rol in de game. Zo zijn er verwijzingen in de game te vinden naar onder meer Mötorhead, Metallica, Iron Maiden en White Lion. De combinatie van designer Tim Schafer, Jack Black, humor en rockmuziek heeft er voor gezorgd dat deze game een plekje verdiend heeft in de Most Wanted-lijst van de crew.


In 2007 verscheen Uncharted: Drake\'s Fortune, de eerste game van Naughty Dog op de PlayStation 3. Deze action-adventure werd erg goed ontvangen door de combinatie van schieten, springen en puzzelen. Naughty Dog is niet onbekend met vervolggames. Hun PlayStation 2-franchise Jak & Daxter kreeg twee vervolgen en beiden waren beter en mooier dan hun voorganger. Met Uncharted heeft Naughty Dog de lat vrij hoog weten te leggen, aangezien reviewers vrij weinig minpunten wisten te noemen. De developer vond zelf wel nog enkele minpunten, zoals het beperkte klimsysteem en het werpen van granaten met behulp van de Sixaxis-tiltsensor. Deze zullen dan ook aangepast worden in Uncharted: Among Thieves. Het verhaal achter dit vervolg gaat over Nathan Drake die ditmaal op jacht gaat naar de schepen van Marco Polo die hij kwijtraakte tijdens z\'n terugreis naar Italië. Of oude bekenden Sully en Elena terug zullen keren is nog onbekend, maar de gedachte aan meer Uncharted is eigenlijk al genoeg.