Terugblik Games Convention 2008

koei
Een grote gamesbeurs in Duitsland kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan! En Duitsland is tenslotte ook niet zo heel erg ver weg, toch? Behalve als het oost-Duitsland is en je uit de randstad komt, dan is het wel een uurtje of acht rijden. Als je dan ook nog eens geen overnachtingsplaats hebt voor de eerste nacht en dus ’s nachts moet rijden, dan kun je een goede inschatting maken van hoe we ons bij aankomst voelden; erg moe, maar vol energie! We waren te vroeg aangekomen, dus konden we nog even in alle stilte een rondje over de beurs lopen en wat foto’s maken van de zaal in rust. Spelen was er nog niet bij, want ook alle consoles stonden nog uit. Vanaf negen uur was de beurs officiëel geopend en gingen alle apparaten aan. De eerste afspraak stond gepland voor half tien en dus splitsten we op in groepjes. Aangezien de persoonlijke programma\'s van iedereen verschilden geeft deze special een indruk van Koeis bezigheden. Notorious_Roy had een aantal andere games te bekijken, Dikkedorus had een aantal shooters op zijn lijstje staan, Morthill had de hele dag door allerlei afspraken, LizardTattoo is weer helemaal op de hoogte van alles wat er in de adventure-wereld leeft, en disjfa... ja wat die heeft gedaan weet eigenlijk niemand.

Over de hele dag verspreid werden er persconferenties gehouden, soms in aparte zalen, soms gewoon op de beursvloer. De eerste persconferentie die werd bijgewoond was die van Konami, achteraf gezien ook gelijk de interessantste. Een aantal hoge piefen van het bedrijf kwam op het podium een zegje doen over hun nieuwste game. De belangrijkste games waren een tweetal nieuwe Castlevania’s, één fighter en een reguliere-game. Daarnaast werd de nieuwe PES getoond en Konami’s drum-game Rock Revolution, gepresenteerd door een hele hippe neger met groene zonnebril en Fresh Prince of Bel Air haarstijl. Het was weer eens wat anders dan die continue stroom van Japanners . Helemaal aan het eind werd er nog een monsterlijke game aangekondigd en konden we een persmap ophalen en een mapje met artwork van deze nieuwe game.

Na Konami was het schuin oversteken richting Ubisoft. Bij Ubisoft was het een flink stuk drukker en met moeite konden we dan ook een plaatsje recht voor het podium bemachtigen. Waar Konami een top-presentatie neerzette liet Ubisoft het afweten. Allereerst was de presentatie geheel in het Duits, maar daarnaast was het ook gewoon niet interessant. Ubisoft had ergens een mooi meisje vandaan gehaald dat hun nieuwe boegbeeld voor de simpele DS-games voor kinderen zou gaan worden, en daar ging een groot deel van de presentatie dan ook over. Verder hadden ze eigenlijk gewoon niks te melden. Het enige boeiende van de hele presentatie was dat er een nieuw deel van Anno verscheen. Maar gelukkig kregen we als perskit een boekje over Ubisofts nieuwe kinderheld :’

Goed, tijd om Ubisoft te vergeten en door naar Disney Interactive. Disney staat niet echt bekend om zijn topgames, maar brengen vooral vooral voor kinderen toch wel veel vermakelijke spelletjes uit. Disney’s games zijn onder te verdelen in de categoriën karaoke, dance, performance en action/adventure. Voor elk genre komen er wel een aantal games uit. Vooral de karaoke-games zijn erg populair en Sing It is zelfs het meest verkochte karaoke product in Duitstalige landen, en dat terwijl SingStar ook een groot succes is bij onze oosterburen. Interessante games zijn Disney Th!nk, een Buzz!-game voor kinderen met vragen over Disney, maar ook algemene vragen in een Disney-jasje. Met Ultimate Band kun je je eigen band oprichten en gitaar spelen of drummen met enkel je Wiimote en Nunchuck. Daarnaast komt er een nieuw deel van Spectrobes, Disney’s Pokémon-variant. De beste game uit de Disney-stal is echter geen kinderlijke game, maar een racegame. PURE is een quad-game a la Motorstorm, maar dan met truukjes en de mogelijkheid om met 16 spelers online te spelen.

Na Disney was het tijd voor een korte lunch, en toen door naar Activision voor de presentatie van hun nieuwe games, en dat zijn een aantal potentiële topgames. James Bond heeft de originele stemmen van de belangrijkste acteurs en Daniël Craig is erg goed gekopiëerd. De eerste indruk ervan was goed. Na James Bond volgde Call of Duty 5. Deze shooter speelt zich niet af in Europa, maar in Azië waar we het op mogen nemen tegen de Japanse overheersers. De laatste game was echter waar we allemaal op wachtte, Guitar Hero: World Tour. Deze game biedt enorm uitgebreide speelmogelijkheden. Allereerst natuurlijk een career-modus voor alle instrumenten, maar daarnaast ook een uitgebreide muziekeditor waarmee je eigen muziek kunt maken en verspreiden. De simpele gebruiker zal er niet naar om kijken of er überhaupt veel mee kunnen doen, maar de echte freaks kunnen hun lol op met deze game. Hiermee was ook deze presentatie ten einde en was het tijd voor wat losloop tijd.

Een aantal wat kleinere games zijn geprobeerd, en de presentatie van Fallout 3 is bijgewoond en toen kregen we opeens een telefoontje dat we bij EA verwacht werden. Die afspraak stond bij ons pas voor donderdag op het programma, maar wij dus snel naar EA. Hier woonden we een aantal presentaties bij van de nieuwe titels van EA. Natuurlijk de Sims 3, maar ook Mirrors Edge en Left 4 Dead werden bekeken. Daarna was het snel haasten om nog een deel van de Sony presentatie mee te kunnen pikken, waar we net op tijd aankwamen voor de presentatie van SingStar Disney. Beetje vreemd wel dat Disney meewerkt aan deze game terwijl ze een eigen Sing It-serie hebben. Maar goed, het is sowieso tof dat de game wordt aangekondigd natuurlijk! Nu alleen nog SingStar: Kinderen voor Kinderen en mijn leven is compleet. Na afloop van de persconferentie nog even een drankje gedaan en toen op naar de camping!

Op de camping snel de tent opgezet en ingeruimd, om weer terug te gaan naar Leipzig en in het centrum een hapje te gaan eten. Nadat de pizza’s naar binnen waren gewerkt gingen we op weg naar de borrel van Sony. Door wat miscommunicatie ging deze borrel niet door voor ons, maar echt heel jammer vonden we dat eigenlijk ook niet. Na een nachtje doorhalen en een hele dag beurs waren we kapot. We hoefden alleen nog even terug naar de camping. Een ritje van een kwartiertje ongeveer waar we ruim een uur over hebben gedaan, maar toen konden we eindelijk gaan slapen.