E3 2007: De persconferenties

koei
E3 staat voor Electronic Entertainment Expo. Het is de grootste gamebeurs ter wereld en vindt jaarlijks in mei plaats in Los Angeles. De beurs is een zogenaamde \'trade show\', bedoeld voor bedrijven die actief zijn in de game-industrie. Aan de aanbodkant zijn dit de hardwarefabrikanten, gameontwikkelaars en uitgevers. Aan de afnemerskant zijn dit vertegenwoordigers van grote (Amerikaanse) winkelketens, kleine winkeliers en gamejournalisten. Gewone bezoekers zijn niet welkom.

Doel van de beurs is het presenteren van nieuwe zaken op het gebied van hardware en software. De E3 wordt elk jaar georganiseerd door de Entertainment Software Association (ESA), een organisatie die de belangen van de spelers in de game-industrie behartigt. De eerste E3 werd gehouden in 1995 en viel samen met de release van een nieuwe generatie consoles. De Sega Saturn en de Sony PlayStation waren speelbaar, en de Nintendo Virtual Boy en de Neo geo CD van SNK werden aangekondigd. Tenslotte werden de specificaties van de Nintendo N64 (toen nog bekend als Ultra 64) vrijgegeven. De E3 duurt in principe drie dagen, al begint de beurs feitelijk twee dagen eerder met persconferenties van Sony, Microsoft en Nintendo. Tijdens deze conferenties onthullen \'de grote drie\' hun belangrijkste nieuws en lichten ze alvast een tipje van de sluier over de games die op de beursvloer speelbaar zijn. Gemiddeld bezoeken elk jaar 60.000 mensen de E3. In 2005 liepen er in totaal zelfs meer dan 70.000 mensen rond op de beursvloer.




Dit jaar vindt de E3 echter plaats in een nieuwe vorm. De E3 Media and Business Summit zoals deze nu bekend staat, zal van 11 tot 13 juli 2007 plaatsvinden in Santa Monica, Californië. Het event zal niet langer plaatsvinden in een grote beurshal maar in een hotel. Hardwarefabrikanten, game-ontwikkelaars en uitgevers die aan de beurs willen deelnemen huren een hotelsuite van waaruit ze presentaties kunnen geven aan de pers, netwerken of formele bijeenkomsten met retailers kunnen houden. Bezoekers kunnen zich niet meer opgeven voor de E3, maar zullen door de deelnemers aan de beurs persoonlijk worden uitgenodigd. De ESA streeft naar een bezoekersaantal van niet meer dan 5000 mensen. Er is wel rekening gehouden met bedrijven die hun producten in een andere setting willen tonen of misschien niet de middelen hebben om een hotelsuite te huren. Vlakbij Santa Monica zal een vliegtuigloods omgetoverd worden tot een conventiehal waar mensen een kleine stand kunnen inrichten om hun producten te tonen.

Hoewel de gehele E3 misschien op de schop is genomen, zijn de persconferenties van de grote drie in de gamesindustrie gelukkig gebleven. Afgelopen woensdag vonden deze persconferenties plaats en de belangrijkste punten uit deze conferenties kun je op de volgende pagina\'s terug vinden.