Windows Vista onder de loep

Bernd (Retuobak)
Het is alweer ruim vijf jaar geleden dat het vorige besturingssysteem van marktleider Microsoft op de markt verscheen. Windows XP is sinds oktober 2001 uitgegroeid tot het besturingssysteem voor gamers, en een groot aantal games ondersteunen dan ook alleen dit OS. Nu gaat er dan eindelijk wat veranderen, want XP krijgt vandaag een opvolger met de naam Windows Vista. Nu is Windows Vista al geruime tijd af en al beschikbaar voor bijvoorbeeld MSDN subscribers en grote bedrijven, maar de consumentenlaunch volgt pas vandaag. Volgens Microsoft moet Windows Vista niet alleen grote veranderingen brengen voor de gewone consument, het moet ook samen met het Games For Windows-initiatief een nieuwe impuls geven aan gamen op het grootste platform ter wereld, de PC. In deze special een blik op Windows Vista en wat het gaat betekenen voor ons gamers. Maar eerst op deze pagina een blik op de gewone features.



Ongetwijfeld het meest in het oog springende van de features van Windows Vista is de nieuwe interface. Naast dat de nieuwe \'Aero\' skin, die geleverd wordt bij alle versies van Vista behalve Home Basic, veel mooier is dan de teletubbie-look van Windows XP, zijn er nog veel meer wijzigingen aangebracht. Alt+tab je bijvoorbeeld dan zie je in plaats van kleine icoontjes nu mini-versies van het scherm zodat je kunt zien in welk scherm je wat aan het doen bent. Eenzelfde soort preview van deze schermen kun je krijgen wanneer je er even met je muisaanwijzer boven zweeft op de startbalk. Een andere manier om tussen schermen te wisselen is het zogenaamd Flip 3D, dat het best uitgelegd kan worden door beelden en waarvan hieronder dan ook een screenshot staat. Grappig is dat bij al deze kleine weergaves animaties en filmpjes gewoon blijven lopen.

Eén van de belangrijkste toevoegingen aan Vista is iets wat concurrent Apple al geruime tijd had in haar OS X besturingssysteem: een goede search functie. Deze search functie, die het makkelijkst toegankelijk is door een balkje onderin het startmenu, doorzoekt niet alleen het startmenu maar eveneens e-mails, contacts en bestanden op je harde schijf. De resultaten van een search kun je tevens opslaan in een folder. Als laatste grote interfaceverandering is er nog de sidebar, dit is een balk die je aan kunt zetten (standaard aan de rechterkant van je scherm) en waarin je gadgets kunt plaatsen. Deze gadgets zijn vergelijkbaar met de widgets in bijvoorbeeld DesktopX, de Opera webbrowser of Mac OS X 10.4 en zijn in feite mini-applicaties. Hierbij moet je denken aan een RSS tracker, het weer of een klok. De gebruiker kan extra gadgets, veelal gemaakt door gebruikers, gratis downloaden van Microsofts website.

Natuurlijk biedt Windows Vista een stuk meer veranderingen dan alleen aanpassingen aan de interace, zo hebben ook de verschillende bijgeleverde applicaties een broodnodige opfrisser gekregen. Hierbij moet je denken aan vernieuwingen aan Media Center, het standaard bijgeleverde mailprogramma (Windows Mail), Windows Movie Maker, Windows DVD Maker, Internet Explorer 7, Media Player 11. Deze verbeteringen liggen over het algemeen wederom in het gebruiksgemak, al hebben een aantal van de programma\'s ook enige feature upgrades ondergaan, zoals het ondersteunen van HD-video voor Windows Movie Maker. Ingaan op al deze wijzigingen zal ik niet om te voorkomen dat dit een artikel wordt van een pagina of twintig.

Eén van de grootste kritiekpunten op Windows is altijd al de veiligheid van het besturingssysteem geweest. Omdat Windows nagenoeg een monopoliepositie bezit op de markt voor besturingssystemen worden nagenoeg alle virussen, trojans en aanverwante narigheid geschreven met het oog op het Windows platform. Om die reden heeft Microsoft getracht Windows Vista een stuk veiliger te maken dan zijn voorgangers. Eén van de kernpunten hiervan is het nieuwe User Account Control (UAC) systeem. Het komt er op neer dat men toestemming moet geven voor alle zaken waarvoor administrator-privileges vereist zijn. Het voordeel hiervan is dat men niet meer snel per ongeluk iets fout zal doen, het nadeel is dat het erg vermoeiend kan worden om voor een groot aantal handelingen elke keer toestemming te moeten geven. Het lijkt dan ook niet onwaarschijnlijk dat de meeste gevorderde gebruikers UAC daags na installatie al uit zullen schakelen. Gelukkig is er meer nieuws wat betreft beveiliging; Windows Vista kent bijvoorbeeld een ingebouwd anti-spyware programma genaamd Windows Defender en zijn er legio andere kleinere en grotere veiligheidsmaatregelen genomen. Of het allemaal echt zal werken op de lange termijn valt te betwijfelen gezien de populariteit van het Windows besturingssysteem, maar het feit blijft wel dat Vista vooralsnog een stuk veiliger is dan zijn voorganger.

Vanzelfsprekend is er nog veel meer nieuws in Vista, maar alles opnoemen in dit artikel is nagenoeg onmogelijk. Mocht je toch interesse hebben in een volledige lijst van veranderingen aan Windows Vista dan kun je terecht op deze wikipedia pagina. Als laatste nog een tabel met de verschillen tussen de versies van Windows Vista:



Bron: Extremetech