FOK! blikt terug: De GameBoy

Roy
De originele GameBoy is een handheld die iedereen wel kent denk ik. Het is de meest verkochte game-unit ooit (met meer dan 150 miljoen verkochte exemplaren) en het apparaat was verantwoordelijk voor een wereldwijde Tetris gekte. In deze special kijken we even terug naar de gloriedagen van de GameBoy.


Niet zo blinkend meer als vroeger...

De GameBoy kwam uit in 1989 en was meteen een succes, ondanks dat er twee grote (letterlijk!) concurrenten waren. De ene was de SEGA GameGear en de andere was de Atari Lynx. Beide hadden een mooi verlicht scherm dat ook nog eens echte kleuren kon produceren. Dat de GameBoy uiteindelijk de strijd won lag juist aan het feit dat het scherm simpel is gehouden (zwart-wit en klein). De batterijduur was bij de GB vele malen langer en het formaat was ook wat meer ‘handheld’. De ‘volledige’ specificaties van de GB kun je overigens zien in de tabel:

CPU8Bit Z80 @ 4,2 MHz
RAM8Kb intern
ROM (grootte games)256Kbit t/m 4Mbit
VRAM8Kb intern
GeluidStereo
Display160x144 dots
Kleur4 grijswaarden
CommunicationSeriële poort voor multiplayer
Power6V; 0,7W; Op 4AA Batterijen 15 tot 30 uur power

Net als voor elke handheld en console zijn er ook voor de GameBoy een hele zooi accessoires uitgekomen. Standaard accu’s, opladers en oordopjes kent iedereen wel en daarom pikken we er een paar bijzondere accessoires uit. We beginnen echter met de linkkabel:

De linkkabel werd bij elke GameBoy meegeleverd en maakte het mogelijk om met z’n tweeën tegen elkaar te spelen. Vooral bij het eveneens meegeleverde Tetris was dit een groot succes. GameBoys aan, kabels erin en klaar ben je, er waren geen instellingen nodig.


De Handyboy en de linkkabel

Naast de games die geschikt waren voor twee spelers waren er ook een aantal games die geschikt waren voor vier personen. Een voorbeeld hiervan was F1 Racing welke een speciale unit meegeleverd kreeg waardoor je met vier man kon spelen. De Four Player Adapter zag er als volgt uit:

Een groot nadeel van de GameBoy was dat het scherm vrij donker was en dat er maar een enkele speaker inzat (terwijl hij wel stereo geluid aankan). Om dit op te lossen zijn er verschillende lichtunits verschenen en ook speakers waren er in overvloed. De coolste accessoire is echter de Handy Boy, deze combineerde speakers, licht en een vergrootglas in één gigantische unit. Om het af te maken gingen er extra knoppen over de GB knoppen zodat het ding net op een mini arcadekast lijkt.


De 4 Player Adapter en de GB Camera

Om al die accessoires en games een beetje gemakkelijk te kunnen transporteren waren er verschillende koffers te koop die allemaal plek hadden voor wat games en wat accessoires. De beste, mooiste en vooral handigste koffer was natuurlijk de Carry All DLX! Je vindt hem hieronder op de foto. In deze koffer was er plek voor de GameBoy, wat handleidingen, een lichtunit, een adapter, een accu, de linkkabel, batterijen en natuurlijk games!

De laatste accessoires die we gaan bespreken zijn de GameBoy camera met bijbehorende printer. Deze twee apparaatjes veranderden je GameBoy in een heuse digitale camera die meteen je net gemaakte foto’s kon afdrukken! Helaas gebruikte het dezelfde kleuren als de GameBoy zelf, de vier grijstinten dus.

Na een aantal jaar (om precies te zijn in 1996) kwam Nintendo met een redesign van de GameBoy en toen verscheen de GameBoy Pocket. Een kleinere uitvoering die het met maar twee AA batterijen kon. Weer wat later (1998) kwam de GameBoy Color. De GBC was krachtiger en kon sommige games in kleur afspelen. Later werden er ook games ontwikkeld die enkel op de GBC gespeeld konden worden en dus niet op de oude GameBoy.

De echte opvolger van de GameBoy kwam in 2000: de GameBoy Advance. Deze kende ook een aantal redesigns en de GameBoy lijn heeft er een broertje bij tegenwoordig: de Nintendo DS. De gehele GameBoy familie van Nintendo zie je hieronder, op chronologische volgorde.


De GameBoy familie, de derde van links is de GameBoy Light, een GameBoy Pocket met verlichting. Deze is alleen in Japan uitgebracht