FOK!games kijkt terug op 2005

koei

Voor FOK!games was 2005 een erg goed jaar. Er werden veel grote wedstrijden georganiseerd voor users, waarvan de recente kerstprijsvraag toch overduidelijk de allergrootste is. Maar ook een wedstrijd als de smiley wedstrijd was een groot succes. Om de zomerstilte een beetje tegen te gaan werd in het Games & Consoles forum een populairste gamescharacter wedstrijd gehouden, waar de users hun favoriete gameskarakter konden kiezen. Deze wedstrijd werd uiteindelijk door het gamesicoon Link gewonnen. Na de zomer kwam 1 september. Dit was niet enkel de releasedatum van de Sony PSP, maar tevens de eerste verjaardag van FOK!games. Ook in het tweede levensjaar van FOK!games blijft de site in ontwikkeling. In oktober kon je genieten van een live-verslag van de X05 vanuit Amsterdam en begin december is het eerste dossier verschenen waarin het nieuws wordt uitgediept. De allerlaatste toevoeging van 2005 is manus... van alles geweest, onze eigen stripheld.

Vorig jaar rond deze tijd kon je op FOK!games lezen wat iedereen verwachtte van het jaar 2005 in de vooruitblik 2005. De meest gewilde games voor 2005 waren Zelda, Star Wars: Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords, Resident Evil 4 en World of Warcraft. Op het gebied van hardware keek men uit naar de oorlog op het handheld-gebied tussen de Nintendo DS en de Sony PSP en iedereen zat met spanning te wachten op de nieuwste consoles die in 2005 zeer waarschijnlijk onthuld zouden worden. 2005 was inderdaad het jaar van nieuwe gamesapparaten. In maart verscheen de eerste, de Nintendo DS. Deze werd gevolgd door de PSP begin september en begin december de Xbox 360. In Groot Brittannië verscheen de Gizmondo en de Japanners kunnen genieten van een nieuwe slimline NES en zelfs een next-gen NES. Helaas was er ook treuriger nieuws te melden: de Zodiac is niet meer. We wensen redactielid Kepler, de enige Zodiac eigenaar in Nederland, sterkte bij het verwerken van dit verlies.



De gewone en slimline NES

2005 zou het jaar van de revolutie worden, maar behalve de onthulling van het voorlopige uiterlijk van de console op de E3 en de onthulling van de controller was er weinig revolutionairs te bekennen. De aangekondigde handheld van Samsung die in 2005 zou verschijnen is ook nog nergens te bekennen, en waar men aan het begin van het jaar nog heel zeker was dat de Ngage zou blijven en men zelfs sprak over de Ngage 2 die op de E3 te zien zou zijn, is eind november de stekker uit het apparaat getrokken.

Andere voorspellingen zijn wel waarheid geworden. Het prototype voor de Xbox 2 was te zien op de E3 en het apparaat kreeg de naam Xbox 360. Het vermeende eerste plaatje van het apparaat leek echter absoluut niet op het uiteindelijke uiterlijk van het apparaat dat nu in enkele winkels te koop is. De launch van het apparaat werd voorgegaan door twee mysterieuze reclame campagnes, Our Colony met mieren en Origin met in de hoofdrol twee konijnen en een boom. De spellen voor deze next-gen console zijn helaas zoals voorspeld iets duurder dan de games voor de eerdere generatie.



Het uiterlijk en logo van de Xbox 2

In 2005 is er ook weer veel onderzoek gedaan naar de rare wezens die zichzelf gamers noemen. Allereerst werd de schokkende ontdekking gedaan dat gamen een goede uitlaatklep is en verslavend is. Gamers hebben de hersenen van een junk en vertonen junkgedrag. Dat een junk echter een ideale zakenman is blijkt uit een ander onderzoek. Deze ideale zakenlui zijn echter wel een gevaar op de weg. Dat dit niet erg gezond is mag duidelijk zijn, maar de directe effecten van gamen op de gezondheid zijn ook bekeken. Gamen werkt tegen pijn en bevordert het herstel na een beroerte. Tot slot zien gamers objecten sneller dan non-gamers.

Helaas waren in 2005 games ook vaak slecht in het nieuws. Een gamer moordde vanwege de verkoop van een zwaard. Een dochtertje overleed terwijl de ouders gameden. Een gamer werd gedood door zijn vriendin en een twaalf-jarige gamer overleed na een halve dag gamen. Het vreemdste was echter de jongen die getroffen werd door de bliksem tijdens het gamen. Misschien dat door al deze moorden en ongelukken Jack Thompson zijn kruistocht tegen gewelddadige games is begonnen, aangesticht door GTA:SA, bekend van de Hot Coffee-mod. Er verscheen zelfs een top 10 van gewelddadige games van 2005. Volgens velen zou ook Bully, de nieuwe game van Rockstar over pestkoppen, verboden moeten worden. Ook de Sims 2 zijn slachtoffer geworden van een kruistocht tegen seks, hoewel alles hier mooi met blokjes wordt gecensureerd, maar tegen een orgasme konijntje voor de Nintendo DS wordt dan weer niets ondernomen terwijl je toch zwanger kunt worden door games. Maar gelukkig worden niet alle digitale misdaden onbestraft gelaten - zo is er laatst een virtuele straatrover gearresteerd.



Jack Thompson

Tot slot eindigen we dit jaaroverzichtje met een aantal opmerkelijke berichten. Hoewel GameCube eigenaren het meeste gamen, wordt de nieuwe raketbesturing van het Amerikaanse leger toch gebasseerd op de PlayStation 2 controller. Naast de ontwikkeling van de raketbesturing staat ook de ontwikkeling van games niet stil. Er is een game in ontwikkeling die geuren, kleuren en geluiden in je hersenen beamt en er wordt gezegd dat de PlayStation 5 virtuele onschendbaarheid mogelijk maakt. Games kom je tegenwoordig overal tegen, zelfs op de wc of als je naar een opera luistert. Niet iedereen weet de games goed te vinden, op Pokémon en PlayStation wordt erg veel gezocht op Ebay. Gelukkig is er voor deze mensen goed nieuws: gewoon hard rijden en je krijgt vanzelf een gratis game als je geluk hebt! Als je dan ook nog eens zorgt dat je heel goed wordt in een bepaalde game dan kun je ook nog eens veel geld verdienen.

Op de volgende pagina\'s van deze special kun je lezen wat de FOK!games crew van het jaar 2005 vond en welke games hun favorieten waren.