De beste tv-series van 2022

3. Het seriejaar 2022 volgens Robbert (Roberto_BOZ)

Hoewel ik liever een film opzet dan een serie, zijn er toch een aantal series die je niet kan negeren. Vaak zijn deze series filmisch van niveau of ontstijgen ze dit niveau zelfs. In een tijd waarin alle streamingdiensten naarstig op zoek zijn naar abonnees is het de consument die aan het langste eind trekt. Kwaliteit zal namelijk de meeste streaminguren gaan pakken en tijd is geld in deze.

5. House of the Dragon (HBO Max)

Deze spin-off van Game of Thrones werd vooraf met argusogen bekeken. De laatste seizoenen van die serie waren namelijk wat minder van kwaliteit. Veel spektakel maar weinig inhoud. House of the Dragon ging weer helemaal in op het gekonkel met de strijd om de troon van Westeros als centraal uitgangspunt. De intriges waren weer zo pikant als vanouds, dus de serie pakte goed in op de beste onderdelen van Game of Thrones. De serie scoort wel wat minder op markante personages, maar Matt Smith als Daemon belooft meer goeds in toekomstige seizoenen.

4. After Life (seizoen 3, Netflix)

In het begin van 2022 verscheent het laatste seizoen van de tragi-komische serie van Ricky Gervais, die verhaalt hoe het leven van een man is nadat zijn vrouw is overleden. Dit seizoen is net zo hartverscheurend en hartverwarmend als de eerdere seizoenen. Weinig ingewikkelde verhaallijnen, maar oprechte verhalen die zo uit het leven geplukt zijn. Een genot om naar te kijken.

After Life season 3

3. Peacemaker (HBO Max)

Een spin-off van 1 van de meest markante personages uit The Suicide Squad uit 2021. Van de hand van James Gunn zette deze serie de bizarre wereld door zoals die in de eerder genoemde film werd gestart. De opening sequentie is spot on en 1 van de beste. Van alle superheldenseries die ik in 2022 heb gekeken was een serie van DC het beste (net zoals bij de superheldenfilms overigens). James Gunn heeft inmiddels de touwtjes in handen bij DC en ik kijk er naar uit.

2. Stranger Things (seizoen 4, Netflix)

Ik ben een groot fan van de eerdere seizoenen en keek dan ook reikhalzend uit naar het vierde seizoen dat veel te lang op zich liet wachten. Toen de serie eenmaal online verscheen, was het dan ook bingen. Dit seizoen werd het allemaal wat duisterder dan eerdere seizoenen. Dat bleek al bij de cliffhanger van de eerste aflevering toen één van de inwoners van Hawkins op gruwelijke wijze het leven liet. De introductie van Vecna als 'big bad' zullen we niet snel vergeten en de vierde aflevering zette Kate Bush opnieuw op de kaart. In het tweede deel van het seizoen, dat een paar weken later verscheen, werd het allemaal nog heftiger en het einde was net zo duister als de rest van dit seizoen. En hoewel sommige verhaallijnen achteraf onnodig bleken te zijn, is dit blockbuster-tv ten top. 

Stranger Things Max in the air2

1. Better Call Saul (seizoen 6, Netflix)

Toen een paar jaar geleden Better Call Saul als spin-off van Breaking Bad verscheen verwachtte ik, en met mij meerdere, een soort komedie rondom het personage Saul Goodman. Maar niets bleek minder waar. Gedurende de seizoenen zagen we langzaam de transformatie van Jimmy McGill naar de sluwe advocaat Saul. En we kwamen steeds dichterbij gebeurtenissen van Breaking Bad. Als een tikkende tijdbom stond het personage Kim Wexler centraal, iemand die we niet kenden uit Breaking Bad. De grote vraag die boven dit seizoen hing was dan ook: wat is er met Kim gebeurd? Bovendien dook de serie ook nog uitgebreid in op het leven van Jimmy ná Breaking Bad, wat de serie tot een mooi einde leidde. De serie wordt hoog aangeschreven, maar te weinig mensen hebben deze ontdekt. De serie is, vooral in de eerdere seizoenen, wat traag maar de subtiele karakterontwikkeling is heerlijk om naar te kijken. Vooral Bob Odenkirk als Saul en Rhea Seehorn als Kim spelen de sterren van de hemel. Aantader!