De beste tv-series van 2022

2. Het seriejaar 2022 volgens Daan (daan1601)

Terugkijkend op 2022 moet ik vaststellen dat ik, net zoals bij mijn keuzes voor film, vooral voor de grote titels ben gegaan. Niet zozeer een bewuste keuze, maar waarschijnlijk een interne nieuwsgierigheid naar waar alle ophef nou over is ontstaan. Een van deze series volg ik al jaren trouw, maar pas toen de hype een hoogtepunt had bereikt en ik nu toch wel eens wilde zien waarom iedereen het had over die retroshow met een van de beste soundtracks van de afgelopen jaren (hint) stapte ik in. Andere shows in het rijtje zijn ofwel vervolgen, dan wel series die voortbouwen op het succes, maar een tijd teruggaan in het verhaal dat we kennen van een hitvoorganger. Al met al ben ik het nieuwe jaar inmiddels weer begonnen met een blockbustershow. Ik kan iedereen The Last of Us van harte aanraden, ook als je (zoals in mijn geval) het spel niet hebt gespeeld. Eerst even terugspoelen!

5. Moon Knight (Disney+)

Voor deze titel moet ik toegeven dat ik even diep terug moet graven, maar toch was ik heel erg blij verrast toen deze show eindelijk werd uitgebracht. Dit is typisch een verhaal dat erg goed werkt als serie en zou worden afgeraffeld als alle achtergrond in een film gepropt zou moeten worden. Ik durf zelfs te stellen dat binnen deze show de makers zich schuldig maken hieraan door de focus soms veel te veel te leggen op de verkeerde dingen. Dit wordt echter goed gemaakt door de acteerkunsten van Oscar Isaac, die wederom laat zien waarom hij zo'n veelzijdige acteur is. Ik heb genoten en werd dan ook blij toen ik las dat er gesprekken zijn gevoerd over en locatiescouting is gedaan voor een tweede seizoen. 

4. The Last Kingdom (seizoen 5, Netflix)

Dit is een show die ik dus vanaf het prille begin heb gevolgd en waar ik dan ook een klein beetje verdrietig van werd toen het dan toch tot een einde kwam. De wereld van Uhtred, zoon van Uhtred is een gedetailleerde, uitgebreide en zeer complexe wereld waarin de geschiedenis, in tegenstelling tot eerdere pogingen voor deze tijdsperiode, op een geloofwaardige manier wordt neergezet en het ook nog eens geweldig is om naar te kijken door regisseurs en scenarioschrijvers die volledige vrijheid krijgen om te doen met de personages en locaties wat zij willen. Het einde is bitterzoet, maar er zijn al berichten over een film die op dit moment geschoten zou worden. Destiny is all en ik ben er klaar voor als Netflix dit verhaal weer een doorstart geeft!

3. House of the Dragon (HBO Max)

Na het zeer teleurstellende laatste seizoen van Game of Thrones, waar ik nog steeds frustratie van krijg als ik er aan terugdenk, waren mijn verwachtingen heel eerlijk gezegd vrij laag voor deze spin-off. Er werd van tevoren weinig informatie vrijgegeven en dat kan in het geval van zo'n grote gok van HBO Max een aantal dingen betekenen. De angst bleek allemaal gelukkig ongegrond en toen ik met een paar honderd man de eerste aflevering in een grote zaal in Amsterdam mocht bekijken tijdens de Europese première was het zeker; de wereld van GoT is helemaal terug en in goede handen. Wel misschien iets minder gruwelijke bevallingen in het vorige seizoen. Waarvoor dank alvast.

2. Stranger Things (seizoen 4, Netflix)

Nog maar één seizoen en dan is het klaar. Naar mijn introductie tot de wereld van Dungeons & Dragons in Hawkins, Indiana hintte ik al even. Ondertussen zitten we met z'n allen al ruim zes jaar elke keer weer uren aan de buis gekluisterd als dan eindelijk na lang wachten er weer een reeks aflevering uitkomt en wat werden we ditmaal op onze wenken bediend. In mijn optiek klopte werkelijk alles aan dit seizoen; zelfs de finale met een bioscooplengte waarvoor ik naar huis ben gesjeesd om hem te bekijken. Is Vecna teruggekomen in mijn nachtmerries? Misschien. Heb ik met volle teugen genoten van, gehuild om, geschreeuwd naar mijn televisie door deze serie? Absoluut.

1. Better Call Saul (seizoen 6 ,Netflix)

Op feestjes durfde ik het de afgelopen jaren eigenlijk niet toe te geven; ik had Breaking Bad nog steeds niet gezien. Waarom weet ik niet, het was er gewoon nog nooit van gekomen. Aan het begin van de lockdown, toen de hele wereld eens goed ging bekijken op welke streamingsdiensten ze nu eigenlijk geabonneerd waren slingerde ik dan toch het eerste seizoen aan. Binnen een ruime week was ik er doorheen en was de volgende stap Better Call Saul. Ook hier stoomde ik met een noodvaart doorheen, waarna ik helaas net zoals iedereen tergend lang moest wachten op die laatste reeks afleveringen. Wat was het het wachten waard. Vanaf het eerste moment hebben Vince Gilligan en Peter Gould geweten waar ze naartoe wilden met dit verhaal. Het is dan ook de aanfluiting van het decennium dat deze show vrijwel geen awards heeft gewonnen, want dit laatste seizoen is een van de beste ooit gemaakt.