Samenwerkingsgemeente De Bron - Amsterdam (Nieuw-West)

Wie groot is geworden met de kinderbijbel kent zeker de verhalen van Simson en zijn strijd tegen de Filistijnen. Het meest bekend is de wijze waarop hij kracht kreeg door zijn lange haren en vervolgens door Delila werd verraden die hem zijn haar af had geknipt. Over die Simson ging de preek in De Bron, een samenwerkingsgemeente van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Amsterdam Nieuw-West en de Nederlands Gereformeerde Kerk van Amsterdam-Tuinsteden Zuid-West.

Als je richting het kerkgebouw gaat is de enige indicatie dat het om een kerkgebouw gaat de haan bovenop en een groot spandoek van deze gemeente. Het gebouw is verder geheel in Protestantse traditie vrij sober, maar er staat natuurlijk wel een orgel. De liederen kwamen van verschillende plekken, zo werd er Opwekking gezongen maar ook Psalmen in oude en nieuwe berijming. Je zou kunnen zeggen: voor ieder wat wils. Toch is deze gemeente tijdens de ochtenddienst vooral een grijze bedoening. Een van de gemeenteleden wist te vertellen over de trek van jonge stellen uit Amsterdam naar randgemeentes als Purmerend en Almere waardoor de vergrijzing in deze kerk dubbel is toegeslagen. Het was ook een mooie link naar het Woonprotest van vanmiddag.

De preek ging dus over Simson. Over Richteren 14 om precies te zijn. De vraag die centraal stond was de oude vraag hoe de wrede God van het Oude Testament gekoppeld zou kunnen worden met de God die in het Nieuwe Testament (Romeinen 13) verkondigt over liefde. Deze koppeling werd gevonden in Simson die met een leeuw vecht, deze dood maakt en een paar dagen later in het karkas een bijennest vol honing aantreft. Simson gaat na deze gebeurtenis met een raadsel naar de Filistijnen waarbij hij spreekt over dat wat sterk is en verslindt en vervolgens leven geeft. De dominee verbond dit uiteindelijk aan God, die in al zijn liefde zijn enig geboren Zoon aan de wereld schonk, die stierf aan het kruis (verslinden) en vervolgens waarlijk is opgestaan (bron van leven). De liefde verteert en schenkt, is krachtiger dan een leeuw en zoeter dan honing.

Zo'n preek zet aan tot denken en is persoonlijk. Het is zo'n preek waarna ik vol goede moed aan de nieuwe week kan beginnen. Zo'n preek zou me bijna kerkganger van deze gemeente maken, maar wat is die gemeente grijs! Ieder kerklid had mijn opa of oma kunnen zijn. Ik ben toch meer op zoek naar een gemeente waar ik ook mijn eigen leeftijdsgenoten kan treffen, dus mijn zoektocht gaat verder, maar dat ligt zeker niet aan de sfeer en aan de inhoud.

De komende tijd zal ik iedere zondag proberen naar een kerk in Amsterdam te gaan om te proeven wat voor mij past en wat anderen zou kunnen passen. Na een christelijke opvoeding en het afzweren van christendom en God, kunt u hier de exodus uit het nihilisme meemaken van een late millennial. De recensies zijn antropologisch ingestoken, zonder te pretenderen dat er objectieve maatstaven zijn waarop een kerk beoordeeld kan worden.

Samenwerkingsgemeente De Bron is te vinden aan de Willem Kloosstraat 1 in Amsterdam.