Filmjaar 2019: wat kun je verwachten?

4. Twijfelachtige sequels

Sequels scoren, denkt men in Hollywood. Een ingebouwde fanbase die gegarandeerd komt opdagen, dus een logische redenatie. Helaas blijkt ook regelmatig dat men te veel uit één franchise wil persen. Ook dit jaar komen er een aantal sequels uit waarbij de vraag gesteld kan worden of het maken van deze film echt nodig is.

Eerste in dit rijtje is Toy Story 4. Door het perfecte einde van Toy Story 3 voelt dit vierde deel als een uitmelking aan. De twijfel is aan de ene kant terecht. De eerste film is 23 jaar oud en men lijkt de franchise alleen in leven te houden om de vele attracties gebaseerd op Toy Story in de parken van Disney populair te houden. Maar aan de andere kant is ieder vervolgdeel in deze serie gebleken sterker te zijn dan zijn voorganger. We kunnen niks anders dan vertrouwen houden in de briljante verhalenvertellers bij Pixar en hopen dat ze een waardevolle toevoeging aan de serie brengen.

Toy Story 4 kermis
Buzz en Woody gaan in de 4e film naar de kermis

Over franchises die te lang doorgaan gesproken: Terminator 6. Juist, er komt een nieuwe. Sinds actieklassier Terminator 2: Jugdment Day probeert men deze franchise levend te houden. Maar alle pogingen ten spijt, men krijgt de franchise maar niet stabiel. Nu is er voor gekozen om, net als Halloween vorig jaar, alle sequels ná T2 te negeren. De film is dus een direct vervolg op Terminator 2 en kan daardoor Linda Hamilton terug brengen in de rol van Sarah Connor. Ook James Cameron (regisseur van de eerste twee films) is aan de zijlijn bij deze film betrokken. Daardoor is er toch wat nieuwsgierigheid aan het ontstaan. Er is verder nog weinig bekend, behalve dat de film in november uit moet komen.

Sarah Connor
De nieuwe cast met een weer springlevende Sarah Connor (rechts)

We sluiten het jaar af met Star Wars: Episode IX. Na het einde van The Last Jedi moeten we deze film toch scharen onder twijfelactige sequels. Die film ging gepaard met veel gemixte reacties en een splitsing in de fanbase. Verwachting is dat J.J. Abrams veel zal 'retconnen' in deze film, na de keuzes die regisseur Rian Johnson in Episode VIII maakte. Zo is de verwachting dat de ouders van Rey toch echt niet zomaar twee willekeurige onbekenden zijn. Ook is de aangekondigde casting van Mark Hamill opvallend, omdat Luke Skywalker toch echt aan zijn einde kwam. In deze film keert Billy Dee Williams ook terug als Lando Calrissian en zullen er opnames van eerdere films gebruikt worden om Carrie Fisher toch terug te laten keren als Leia. De film heeft de taak de Skywalker-saga af te sluiten maar het publiek ook enthousiast te krijgen voor nog meer films in dit universum. De eerste trailer zal naar verwachting in april vertoond worden op de fanbeurs. Tot die tijd zal de film in volledig mysterie gehuld blijven.