Film in 2018: de wishlist van de FOK!-filmcrew

3. Breuls

Voor een Rotterdammer als ondergetekende is het filmjaar natuurlijk niet fatsoenlijk van start gegaan voordat het International Film Festival Rotterdam voorbij is. Dat komt gelukkig volgende week alweer, en hoewel ik door het jaar heen een mix van grote en kleine titels bezoek (je kon me in 2017 vinden bij Justice League en Thor: Ragnarok, maar net zo goed bij The Killing of a Sacred Deer en mother!) probeer ik altijd leuke pareltjes te zoeken in het overweldigende filmaanbod tijdens dat festival. Een jaar vooruit kijken is lastiger; de bekendste aankondigingen zijn vaak de franchises, en dus is het ook hier zoeken naar de krenten in de pap.

Ready Player One

Hoewel dit geen vervolg of franchise is, kijken genoeg mensen uit naar deze film: Ernest Clines boeiende boek vol popcultuurreferenties is een hit en de film kan dat ook worden. Zeker omdat Steven Spielberg aan het roer staat van deze futuristische virtual reality-thriller. Het verhaal lijkt redelijk simpel: iemand moet iets vinden en krijgt dan het eigenaarschap van iets boeiends. Niet super spannend, maar met de juiste invulling en een goede dosering van herkenbare elementen mogelijk een heerlijke filmervaring.

Mary Poppins Returns

Deze mogelijke kersthit loopt het risico een typische mislukte cash-sequel te worden, eentje die alleen maar bestaat omdat de vorige film nog steeds zo populair is, maar met Emily Blunt als Julie Andrews' Mary Poppins moet Mary Poppins Returns toch een kans krijgen. Het origineel, uit 1964, is nog immer populair, wat wel bleek in 2013, toen in Saving Mr. Banks het verfilmen van P.L. Travers' bronmateriaal cinematisch werd verteld. In Mary Poppins Returns bezoekt Poppins de Banks-kinderen, nu volwassen, opnieuw na een familietragedie. Met Rob Marshall (Into the Woods, Chicago) aan het roer is de kans groot dat dit een heerlijk muzikaal wonderfestijn wordt, zoals een vervolg op Mary Poppins ook moet zijn.

Mary Poppins Returns: Emily Blunt

Deadpool 2

Dit is een no-brainer. Deadpool was in 2016 een 'breakout success' en niets duidt erop dat het vervolg een luie herhaalactie wordt. Eén van de meest populaire Marvelpersonages die tot nu toe bijzonder onderbelicht is en gezien de aard van de concurrentie dit jaar (nóg een Avengers-film, een tweede Ant-Man, de zoveelste X-Men) toch nog steeds een van de interessantste. De verwachting is dat we weer lekker kunnen lachen, de actie grafisch is en het verhaal ietsje interessanter dan deel 1.

I, Tonya

Weet je de confrontatie tussen Tonya Harding en Nancy Karrigan nog, rondom de Olympische Spelen van 1994? Ja, het is alweer een tijdje geleden en wie boeit het nou eigenlijk wat er toen gebeurd is? Nou, genoeg mensen, lijkt het. De zwarte comedy I, Tonya vertelt over Harding, die de rechterknie van haar concurrent Karrigan wilde breken om zichzelf een betere kans te geven tijdens de Spelen. Het is een zwarte comedy die in de VS al goed ontvangen is (we spelen vals hier mensen, Breuls noemt een film die in 2017 al uitkwam!) en waarin de titelrol wordt gespeeld door Margot Robbie. Samen met Allison Janney (The West Wing) belooft dit een interessante film te worden. Aan de cast zal het in ieder geval niet liggen.

I, Tonya: Margot Robbie

The Post

Steven Spielberg zou zomaar het jaar 2018 naar zich toe kunnen trekken, want hoewel bij de meer pop culture minded filmbezoeker Ready Player One hoge verwachtingen scoort, heeft de regisseur nog een interessante titel klaarliggen die bovendien eerder uitkomt. The Post vertelt over journalisten van de Washington Post en de New York Times rond de tijd dat er onthullingen over Amerikaanse overheid tijdens de Vietnamoorlog bekend werden. In de cast: Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Bradley Withford, Alison Brie, Jesse Plemons en ga zo nog maar even door. Verwacht een boeiend drama, overtuigend geacteerd en natuurlijk op z'n Spielbergs geregisseerd.