Pathé de Kuip brengt intensere filmbeleving

Op woensdag 6 december opende in Pathé De Kuip twee spiksplinternieuwe zalen met ieder een techniek die nog niet op veel plekken te vinden is. Reporters Daan en Robbert waren ter plaatse om de veranderingen met eigen ogen te aanschouwen.

Het eerste wat opvalt als je binnenkomt is de vernieuwde foyer, ook wel de Pathé Boulevard genoemd. Je vindt hier een veel breder aanbod aan voedsel en snacks als wat je gewend bent van andere bioscopen. Aanrader zijn de hotdogs. Deze zijn er in meerdere varianten, zoals Texas BBQ, met zuurkool, BBQ saus en geroosterde pinda's. Heerlijk! Ze zijn echter wel stevig aan de prijs voor €4,99 per stuk! Nóg meer keuze vind je op de popcorn-afdeling. We proefden zelf een zoete popcorn ondergedompeld in chocoladesaus met smarties. Erg zoet maar niet erg lekker. Beter was de popcorn die afgewerkt was met een laagje geraspte kaas. De boulevard voelt aan als een klein foodtruck festival waarmee de foyer helemaal bij de tijd is. Of het aanslaat bij het publiek is nog maar de vraag.

Pathe de Kuip boulevard

De nieuwe boulevard biedt voldoende variatie aan snacks en drankjes

De eerste nieuwigheid die Pathé de Kuip qua filmervaring te bieden heeft is een Dolby Cinema-zaal. Nederland heeft al enkele van deze zalen maar dit is de eerste in deze vestiging. Dolby Cinema doet er alles aan om de filmervaring naar het best mogelijke niveau te tillen. Dit vertaalt zich in een aantal elementen. Zo is bijna alles in de zaal zwart. Pathé gebruikt in de meeste zalen nog rode stoelen maar die worden hier dus zwart afgewerkt. Dit om minder de aandacht af te leiden. Ook de ruim 100 speakers die samen het Dolby Atmos vormen zijn onzichtbaar weggewerkt. Dit allemaal om zoveel mogelijk reflectie te vermijden. Dit wordt allemaal ondersteund door kilometers kabel en akoestische doeken.

Dolby Cinema steunt op drie pijlers: design, beeld en geluid. Het design zie je direct als je de zaal binnenkomt: via een apart scherm wordt je 'welkom' geheten door de karakters van de film die je zo gaat kijken. Dit zijn beelden die speciaal voor de Dolby Cinema zijn gemaakt in samenwerking met de makers van de film. Een erg leuke toevoeging, waarvan IMAX die ook gaat toevoegen. Vervolgens is er het beeld, waarbij het verschil voor iedereen (ook voor iemand van 4 of 84) het verschil met een traditionele bioscoop te zien moet zijn. Zo kan er een veel scherper contrast worden getoond, Dit betekent dat zwart nu niet meer als donkergrijs wordt weergegeven waar dit op de meeste beeldschermen nu nog wel is. Tevens kan de helderheid veel hoger worden gezet wat vooral voor 3D een uitkomst zal kunnen zijn. Ook de kleurwaardes kunnen veel hoger, waardoor alles natuurlijker aanvoelt.

Pathe de Kuip Dolby Cinema

Het nieuwe scherm in de Dolby Cinema zaal

De derde pijler is het geluid. Dolby Atmos wordt steeds meer ingezet, maar dit is de eerste zaal waarbij het verschil echt overdonderend is! Wat een heerlijk, subliem geluid in deze zaal. Dit werd ondersteund met een demo uit de film Beauty and the Beast. In de 'Be Our Guest'-scène die werd getoond werd werkelijk alles getoond waarmee Dolby Cinema zich onderscheid. Als iemand die sceptisch is over 3D werd ik heel enthousiast van wat hier getoond werd. Loepzuivere beelden, geweldige diepte en een sensationeel geluid. Deze zaal is een waardevolle toevoeging en hopelijk een nieuwe standaard. 

De tweede nieuwigheid die wordt aangeboden is 4Dx. Hiermee verandert de bioscoopzaal in een onderdeel van de film. Dit wordt ondersteund door techniek die 20 verschillende effecten aanbied. Zo kunnen de bioscoopstoelen meerdere kanten op bewegen, kunnen er geuren door de zaal worden verspreid of mist en water effecten op het publiek worden losgelaten. Deze techniek is ontwikkeld als tegenbeweging van de home cinema. Door een unieke ervaring te bieden moet het voor de consument weer aantrekkelijker worden naar de bioscoop te gaan.

Pathe de Kuip 4dx (Foto: Robbert Willegers)

De entree van de zaal geeft een goed beeld van de 4Dx techniek

Onze mening is toch dat het meer een gimmick is dan een nieuwe standaard. De bewegingen zijn toch wel erg ruw. Gelukkig is in een complete film slechts 40% van de film gekoppeld aan beweging. Dat wát wordt gekoppeld wordt wel tot op de 100ste seconde nauwkeurig gedaan, zodat het vlekkeloos overloopt in de film. En dat klopt: de stoelen maken bewegingen die je op dat moment voelt. Dat is best knap vertaald. Toch storen effecten als de stroboscoop en gaan die volledig tegen het Dolby Cinema principe in, wat je juist weer in de andere zaal vindt. De stoelen hoor je ook enigszins bewegen, net als de windmachines. En het andere publiek zie je ook ruig op en neer gaan. Het is zeker een leuke ervaring om een keer mee te maken, maar onze verwachting is niet dat dit de nieuwe standaard wordt. Zeker de prijs voor het kaartje van €17,25 is toch wel erg gortig.

Al met al heeft Pathé de Kuip er weer twee mooie nieuwe zalen bij die goed zal zijn voor vele bezoekers. Ben jij klaar om deze nieuwe ervaring mee te gaan maken?