Fear the Walking Dead-showrunner Dave Erickson: 'Het was fantastisch'

Na drie seizoenen stopt Dave Erickson als showrunner van de AMC-serie Fear the Walking Dead. Wat begon als een prequel voor het zeer populaire The Walking Dead is uitgegroeid tot een fenomeen op zichzelf. We belden met Dave om hem te vragen wat de kijkers nog konden verwachten van dit derde seizoen, dat over een aantal weken alweer op zijn einde loopt.

Het is dan natuurlijk de vraag waar het allemaal begon: "Ik had twee jaar eerder een prequel geschreven die gebaseerd was op materiaal van Robert Kirkman, en daardoor ontmoette ik Robert. Toen de beslissing werd genomen om Fear te gaan doen, heeft hij contact met me opgenomen en me gevraagd of ik er in geïnteresseerd zou zijn. AMC kende me ook al, omdat ik al eerder voor hen had gewerkt aan een show." En waarom het meer is dan alleen een prequelshow is iets waar Dave enorm mee bezig is geweest en ook snel antwoord op kan geven: "Robert begon het, en een van de dingen die ik waardeerde aan hem als schrijver is dat hij enorm succes heeft gehad met The Walking Dead comics en de show, maar dat heeft hem nooit tegengehouden om terug te kijken naar wat hij nog meer had kunnen doen vóór dat verhaal. Vanuit daar is die 'window' ontstaan, wat er gebeurd zou zijn in die tijd tijdens dat Rick in dat coma lag. Dat was het begin. En omdat Robert een vrijgevige man is om mee samen te werken, gaf hij mij de kans om er eigen bagage in te verwerken, dus dingen die ik zelf meemaakte met mijn familie op dat moment. Er is een reden dat het begin van de show draait om een disfunctionele familie. Vanuit daar is het verder gegroeid. We hebben vanaf het begin onze stinkende best gedaan om duidelijk te maken dat bestaat in hetzelfde universum als The Walking Dead, maar verder dan dat hebben we er een familiedrama van proberen te maken. Dat geeft het iets veel intiemer. Mijn hoop is dat nu we het einde naderen van seizoen drie is dat het iets geworden is dat het recht doet aan het origineel."

Dave Erickson op de set van Fear the Walking Dead
Dave Erickson op de set van Fear the Walking Dead

En de discussie met Robert Kirkman is een rode draad geweest door de ontwikkeling van de serie heen, maar er is zeker ruimte voor eigen invulling: "Wat zo fijn is aan Fear is dat we eigenlijk nergens aan gebonden zijn. Ik denk dat er een zeker voordeel en een nadeel zit als je bezig bent om een comic te vertalen naar beeld, dat is wat er plaatsvindt bij de andere show. Wij zijn daar veel vrijer in geweest en daardoor hebben we meer de kans gekregen om dat in te vullen met thema's die ook in de huidige wereld aan de orde zijn. Robert is daarbij ook nog, zoals ik al zei, erg vrijgevig, dus ik heb daar ook nog eens veel vrijheid in gehad." En of er dan altijd een duidelijke richting is waarin een seizoen moet gaan, blijft dan natuurlijk ook iets meer open: "Aan dit seizoen hadden we vooral onze handen vol aan de verhalen die we begonnen waren in het tweede seizoen een goed plekje te geven, dus misschien had dit seizoen nog wel de best bepaalde richting die het in moest gaan. Buiten dat is het proces hetzelfde; je gaat zitten met de groep schrijvers en ik vertel ze welke richting ik ongeveer in wil slaan en welke delen van het verhaal ik interessant vind om te laten zien aan de kijker en daar nemen zij hun eigen expertise in mee. Op dat punt kan nog steeds alles veranderen, dat is het mooie aan de 'writers room'. Er is altijd een eindpunt waarin ik geïnteresseerd ben om te bereiken, maar buiten dat is de route hoe we daar komen volledig aan de schrijvers. Door die groep schrijvers is het verhaal soms fantastische richtingen ingeslagen die ik nooit zelf had kunnen bedenken, als ik de serie volledig in m'n eentje aan het schrijven was. En ook al ga ik nu door en ben ik niet meer betrokken bij het vierde seizoen, heb ik zeker wel een idee waar dat seizoen naar toe zou moeten gaan. Dus het is dan aan mij om daar een goed aanzetje voor te geven."

Series in Amerika met een langer seizoen, dus dat zijn dan meestal een stuk of 16 afleveringen, hebben vaak te maken met een korte hiatus in de zomer of in de winter. Hoe Dave daar zelf mee omgaat in datzelfde proces is volgens hem een uitstekende vraag: "In principe doen we er zestien, maar met een split op de acht afleveringen. Mijn gevoel is dat we goed in het ritme zijn gekomen in die eerste acht en dan is het natuurlijk altijd mijn hoop dat mensen ook na die acht weer terugkomen voor de andere acht. Het netwerk doet daarbij dan wel erg z'n best om te laten weten dat de show weer terugkeert, maar het is een interessante wending. Mijn verwachting is dat mensen die het eerste gedeelte hebben gezien weer terug zullen komen om de rest te zien. Daarbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat de manier waarop mensen naar een show kijken volledig is veranderd. Er is de volle mogelijkheid om het hele seizoen straks in één keer te kijken, zonder aan het begin maar een aflevering gezien te hebben. Dat is steeds meer ook iets om rekening mee te houden als je zo'n show aan het maken bent." 

Dave Erickson tijdens een panel van San Diego Comic Con
Dave Erickson tijdens een panel van San Diego Comic Con

Dave heeft nu geschreven, geregisseerd en geproduceerd aan televisieshows. Of hij klaar zou zijn voor z'n regiedebuut? "Ja en nee. Ik heb met een hoop schrijvers gesproken die uiteindelijk ook zijn gaan regisseren en soms zit er toch een bepaald niveau van arrogantie aan vastgekleefd. Mensen hebben dan meer het idee dat ze geen regisseur gaan kunnen vinden die op beeld kan gaan brengen wat er op papier staat, dus dan doen ze het zelf maar. Ik heb meestal niet dat gevoel, één van de dingen die ik onwijs gaaf vind is juist die zoektocht naar sterke regisseurs. Ik ben er heel erg blij mee op dit moment om te schrijven en te produceren. Misschien ga ik op een dag nog regisseren, maar dat zou dan meer gaan om een grotere waardering te krijgen voor wat ik doe. Dat kan alleen ook in de positie die ik nu heb." En hoe hij zichzelf dan blijft veranderen op persoonlijk gebied is een mooi iets om mee af te sluiten: "Daar ben ik nu ook mee bezig. In Fear the Walking Dead heb ik de kans gekregen om mezelf enorm te verbeteren. Elke show heeft die hiatus, maar als je het aan het schrijven bent, krijg je die meestal niet. Ik was alweer bezig met het volgende seizoen als het voorgaande seizoen op z'n einde liep. Als deze show klaar is, ga ik eens rustig zitten en nadenken. Dan wil ik graag bij mezelf te rade gaan wat ik er van mee kan nemen naar andere shows en projecten. Dat is de enige manier om dat te doen. Ook als ik dan praat met jonge schrijvers en mensen die de intentie hebben hetzelfde te doen, dan probeer ik ze ook mee geven dat je vooral de scripts moet lezen van schrijvers waar jij ontzag voor hebt. Kijk veel tv en analyseer wat er werkt en wat er vooral niet werkt. Ik zal door blijven gaan met studeren en daar nooit mee stoppen."

Fear the Walking Dead is te zien bij AMC Networks en de dubbele seizoensfinale van het derde seizoen zal volgende week te zien zijn!