Nintendo Switch Premire

We mochten aan de slag met de Nintendo-games die grotendeels 3 maart samen met Nintendo Switch uitkomen. De third party-games zaten dus niet bij deze selectie. Het is bij ieder spel even uitzoeken en wennen aan hoe je de Joy Con-controllers vasthoudt. Veel games die wij gespeeld hebben gebruiken niet alle aanwezige knoppen, maar juist de sensors. Motion controls zijn berucht als 'gimmicky', maar de wisselwerking tussen een normale controller en motion controls werkt prima.

Eén van de eerste games die wij hebben uitgeprobeerd is Snipperclips, een puzzelspel waarbij je de vorm van jouw poppetje aanpast naar gelang de uitdagingen die op je pad komen. Hierbij gebruik je per persoon één van de Joy Con-controllers. Je avatar dient een bepaalde vorm te hebben om door te mogen gaan of je moet juist objecten in het level manipuleren. Er waren bijvoorbeeld ballonnen die stuk moesten en potloden die je diende te slijpen. Kensuke speelde het klaar een basketbal te dunken en we voelden ons behoorlijk slim. Dit is een spel dat bij uitstek geschikt is om met twee spelers te doen. Er komt ook een twee-tegen twee PvP-modus. Het is niet de reden om een Switch te kopen, maar het is leuk om af en toe te spelen als je een Switch hebt.

Na het puzzelen was het tijd voor actie en dus pakten we Splatoon 2 aan. Bij Splatoon 2 hadden we de beschikking over een Pro Controller. Deze heeft de indeling van een Xbox-controller met iets kortere en smallere handvatten. Hij lag prima in de hand, dit is ook zeker een optie voor mensen die de Joy-Cons te klein vinden.

In Splatoon 2 kun je net als in het eerste deel je kijkhoek aanpassen aan de hand van motion controls. Het is nog steeds een grappige vondst die je ook uit kunt zetten. Splatoon 2 zelf is dolle pret, zoals gewoonlijk moesten we zoveel mogelijk terrein in onze teamkleur verven. De mechanieken voelden vertrouwd aan, misschien zelfs iets te veel. Splatoon 2 heeft nog niet echt het elan van een echte sequel, maar het belooft een uitstekende game te worden.

Nintendo Switch Pro Controller

 

Daarna was het tijd om Mario Kart 8 Deluxe te keuren. Dit is in essentie dezelfde game als op de Wii U, maar dan in een hogere resolutie (1080p) en inclusief alle DLC. Het ziet er nog steeds prachtig uit, het is kleurrijk en vol details. De gameplay van Mario Kart 8 Deluxe is bijna onveranderd, maar er is wel één grote uitzondering: je kunt nu net als in Double Dash twee items tegelijk vasthouden. Dit lijkt een kleine verandering, maar het zou grote strategische consequenties kunnen hebben. Voor de rest was het vooral een feest van herkenning en meteen weten wat je moet doen, maar ook het gevoel krijgen van 'meer van hetzelfde'.  Dit is bij uitstek een interessante game voor mensen die de Wii U hebben overgeslagen.

Na alle hectiek was het tijd om ons terug te trekken op het platteland. We kregen een boerenpet en een mooie rooie zakdoek en gingen met 1-2 Switch koeien melken. Er is weinig fantasie voor nodig om in gedachten af te dwalen als je de dame ziet uitleggen hoe je uiers zo betast dat er het meeste melk uit komt spuiten. Dit is duidelijk een partygame die je tijdens een feestje speelt om de stemming te verhogen en het niveau te verlagen. Door handig samen te spelen met de knoppen gecombineerd met een vloeiende beweging naar beneden kun je de meeste melk uit de uiers masseren. Hier was de boerderij-ervaring van PoeHao doorslaggevend en had het melken van koeien in het echte leven eindelijk eens een praktisch nut.

Nintendo had een heuse boksring opgezet voor degenen die Arms wilden uitproberen. Hierbij kun je niet alleen je armen heel ver uitstrekken om de ander te slaan, je kan ze ook in een bochtje naar de anderen toewerpen zodat ze moeilijker te blokken zijn. Om het spel op te leuken kun je je handschoenen vervangen door allerlei wapens. Ook kun je de ander vastpakken, weggooien en zoals gezegd stoten blokken. Natuurlijk kun je als je meter vol is ook helemaal losgaan op de ander.

Arms lijkt door de motion controls in eerste instantie op een gimmicky-game, maar het heeft daadwerkelijk diepgang. Tactisch spelen heel belangrijk en simpelweg als een malloot slaan brengt je nergens. Je bent constant in beweging en op je tegenstander aan het letten. Dit is een interessante game voor de iets serieuzere gamer. Mocht je het thuis tegen iemand willen spelen, bedenk dan wel dat je dan een extra set Joy Con-controllers nodig hebt of een Pro Controller. Je kunt Arms namelijk ook spelen zonder met je armen te zwaaien, maar dan is de immersie natuurlijk ook stukken minder. Gelukkig komt er ook een online multiplayer, zodat je altijd een tegenstander hebt om te meppen. Wat ons betreft was dit een van de beste en meest originele games aanwezig.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild is dit de allerbeste reden om een Nintendo Switch aan te schaffen, tenminste, als je niet al een Wii U hebt. Na het zien van vele previews heb je toch niet de wauw-ervaring die je krijgt als je het zelf mag ervaren. Zelda komt in sommige gebieden nogal leeg over, maar de interactie in deze game is zo uitvoerig dat je dat snel vergeet. Er is ontzettend veel te doen en te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld een appel in het vuur houden om zo de voedzaamheid te verhogen. Ook kun je door bepaalde ingrediënten te combineren Link tijdelijk immuun maken voor zekere elementen. Dit kennen we natuurlijk al deels van andere games, maar om dat in Zelda te doen is toch een compleet nieuwe ervaring.

Je kunt Link zo uitdossen als het beste bij je speelstijl past. Ik heb dus mijn zwaard netjes opgeborgen en zeulde door Hyrule met een dubbelbladbijl: langzaam maar effectief. Link heeft ook een smartdevice dat lijkt op een tablet: de Sheikah Slate. Hierop kun je de kaart zien. Bij verschillende locaties in de game kun je een extra functionaliteit aan jouw Sheikah Slate toevoegen, zoals je een app op je smartphone plaatst. Vergis je niet: Breath of the Wild is absurd groot. Dit Hyrule is groter dan de gamewereld in The Elder Scrolls V: Skyrim, dus dit is geen spel, dat je in een weekend uitspeelt. Dit lijkt een absolute must-have.