In gesprek met de cast & schrijver van Meester Kikker

De spannende familiefilm Meester Kikker, naar het boek van Paul van Loon draait nu in de Nederlandse bioscopen. Hoog tijd dus om eventjes te gaan zitten met de hoofdrolspelers én schrijver Paul van Loon.

Allereerst natuurlijk één van de belangrijkste rollen in de film: die van Wouter, gespeeld door Bobby van Vleuten: "Ik speel Wouter, dat is de beste vriend van Sita, en ik ben een jongetje dat er opeens achter komt dat de meester een kikker kan worden. Dan gaat hij de meester heel erg beschermen. Voor mij op de set was het niet echt spannend want het is mijn tweede film, dus ik was het allemaal al een beetje gewend. Toen ik hoorde dat ik de rol van Bobby kreeg was ik heel blij, want het zou eerst iemand anders worden, maar die kon niet meer. Die kreeg volgens mij hooikoorts". Voor Bobby was het dus zijn tweede film, en dus ook de tweede keer samenwerken met een hele grote groep volwassenen: "Sommige konden heel lollig zijn, en anderen heel serieus, dus wel een beetje streng. Qua spannende of tofste momenten die ik op de set heb meegemaakt kan ik ook niet echt kiezen. Met de echte kikker waar we les over kregen hoe we daarmee om moesten gaan, dat was wel heel leuk. Ik wil wel echt doorgaan als acteur ook".

Jeroen Spitzenberger als Meester Frans, Yenthe Bos als Sita en Bobby van Vleuten als WouterJeroen Spitzenberger als Meester Frans, Yenthe Bos als Sita en Bobby van Vleuten als Wouter

Jeroen Spitzenberger speelt dé Meester Kikker: "Ik mocht hem dus spelen, die Meester Kikker, Meester Frans, die op een basisschool lesgeeft, waar hij ook Wouter lesgeeft, en hij loopt al heel lang met een geheim rond. Maar als de klas er achter komt, zorgt iedereen ervoor dat dat geheim ook bewaard blijft, want er zijn heel veel gevaren voor de kikker van buitenaf. Dat heeft ook te maken met de hoofdmeester van de school, die helemaal niets heeft met de manier waarop Frans lesgeeft. Die houdt zich vooral heel erg vast aan de regels, maar die loopt stiekem ook rond met een geheim. Voor mij was het superleuk om de kikkerscènes op te nemen, en ook best gecompliceerd. Hoe je het in beeld wil brengen was vooral voor de filmmakers een uitdaging. Daarin heb je veel keuzes. Er is gekozen voor een mix van acteurs, echte kikkers en speciale make-up die, geloof het of niet, groter en kleiner kon worden en dat kon dus op afstand bestuurd worden. Ik ben echt heel erg tevreden met hoe het er uit is komen te zien. De verandering laat ook iets te raden over". Hij heeft ook nog wel iets te vertellen over de kracht van een kinderfilm: "Ik heb niet echt een toverformule, maar ik denk dat de basis een heel erg leuk en spannend verhaal is. Voor dit verhaal is het denk ik een mengeling van de spanning en het wonderlijke, bijna magische, wat voor consequenties dat heeft. De verhaallijn van Sita, die zich vaak een beetje eenzaam voelt, is ook zo'n heel erg mooi verteld verhaal. En een goed script helpt daar natuurlijk enorm aan mee. Dat zijn natuurlijk ook de redenen om naar een film te gaan voor de families"

Jeroen Spitzenberger als Meester FransJeroen Spitzenberger als Meester Frans

De bovengenoemde rol van Sita wordt gespeeld door Yenthe Bos: "Sita is een heel zelfstandig meisje, want haar moeder is heel druk bezig. Zij houdt heel erg van de meester en die vindt ze heel lief. Ze is ook één van de eerste die er achter komt dat de meester een kikker is. Op de set was het heel gezellig. Ik had ook eerder met de regisseur gewerkt en toen zei ze dus dat ze misschien nog wat voor me had, en daar hoopte ik natuurlijk op, maar toen ik hoorde dat dat zo was vond ik dat natuurlijk heel leuk en spannend. De grote mensen op de set zijn allemaal heel lief voor mij, want het zijn gewoon mensen. De koning die wandelt ook als een koning, maar die is uiteindelijk ook maar een mens. Je praat gewoon met diegene en hebt het gewoon gezellig. Dat vind ik dan ook het tofste wat er op de set gebeurd is; je kon altijd een grapje maken. Ik hoop wel dat ik door kan gaan met acteren, maar het kan natuurlijk op elk moment stoppen, ik blijf wel bezig voorlopig. Mensen kunnen de film trouwens gaan zien om te zien dat fantasie gewoon heel belangrijk is, ik denk zelf ook dat dat heel belangrijk is"

Yenthe Bos als SitaYenthe Bos als Sita

De drukke moeder-rol is weggelegd voor Georgina Verbaan: "Ceciel is de moeder van Sita. Ze runt een asiel in haar eentje en ze verliest daardoor ook een beetje haar dochter uit het oog. Zij is bezig met die kikker en dat wuift Ceciel eigenlijk weg, want de meester kan toch geen kikker zijn. Het boek heb ik voorgelezen aan mijn dochter, en die vind het ook allemaal heel normaal dat haar moeder dan in die film speelt. Ze heeft wel heel veel zin om de film te zien. We hebben ook met die kikkers gewerkt, want als er eentje te moe werd, kwam er gewoon een andere. Uiteindelijk doen kikkers ook niet zoveel, ze zijn beter om te werken dan met honden". Ook Georgina heeft wel een aantal punten waarom dit een goede familiefilm is: "In dit geval is dat de liefde voor de natuur, de dieren, het spannende element, maar tegelijkertijd ook de grapjes die erin zitten. De kikker zelf is ook best grappig moet ik toegeven. En uiteindelijk zit er ook een ontroerend element in"

Yenthe Bos als Sita en Georgina Verbaan als CecielYenthe Bos als Sita en Georgina Verbaan als Ceciel

Het boek dat verfilmd wordt is van de hand van kinderboekenschrijver van het eerste uur, Paul van Loon: "Voor mij is het heel bijzonder om een andere manier te zien waarop mijn verhaal verteld wordt. Alle films die nu gemaakt zijn, zijn telkens door een andere regisseur gemaakt, dus is het is heel interessant om te zien hoe iemand een verhaal weet neer te zetten. En dat blijft ook elke keer weer". De inspiratie voor dit boek kwam uit een misschien wel een bekende hoek: "Toen ik klein was, heb ik heel veel met kikkers gespeeld. Waar wij woonden, was achter de huizen alleen maar weilanden en slootjes, dus gingen wij kikkervisjes vangen en ze weer loslaten als ze dan kikkers geworden waren. Daardoor ben ik eigenlijk ook bezig gegaan met die transformaties die je eigenlijk altijd ziet terugkomen in mijn boeken. Al is het naar een weerwolf of een kikker, of een vampier". De indeling qua publiek is voor van Loon heel simpel: "Ik denk echt dat het verhaal en de film voor een publiek van 6 tot 86 leuk is. Ik ben volwassen en ik geloofde het. Dat vind ik altijd heel belangrijk; ik moet het geloven. Overigens schrijf ik nooit met de bedoeling om een boek verfilmd te krijgen, dat deed ik eerst ook niet en nu ook nog niet. Ik schrijf met de bedoeling om te schrijven wat ik wil schrijven en alles wat daarna dan komt, dat zie ik dan wel. Daarom is het ook wel pas in de laatste jaren dat ze verfilmd worden, want de special-effects zijn gewoon hartstikke duur".

Paul van Loon op de première van Meester KikkerPaul van Loon op de première van Meester Kikker

Van Loon blijft wel tot op zekere hoogte betrokken bij het proces: "Ik krijg altijd alles te zien, met de vraag of ik tevreden ben, of als er iets is wat ik alleen maar kan weten, zoals bij de Griezelbus, de Poort naar de andere werkelijkheid. Daarvan wist ik alleen hoe het eruit zou zien. De scripts laten ze mij altijd lezen, maar ik zal mij niet gaan bemoeien met de film, ik ben en blijf de schrijver van het boek". De keuze voor het schrijven van specifiek kinderboeken is heel simpel: "Het is meer een natuurlijke keuze geweest. Dit is wat in mij zit en wat eruit komt en waar ik alles in kwijt kan. Ik krijg heel vaak de vraag of ik niet iets voor volwassenen zou willen schrijven, maar daarop is mijn antwoord altijd dat ik dat al doe. De boeken die ik schrijf worden namelijk door al die ouders gelezen en voorgelezen aan hun kinderen. Twee vliegen in een klap kun je wel zeggen. Het voorlezen door je ouders is ook iets heel moois, want het schept een band. Soms probeer ik ook wel een laagje voor de ouders erin te verwerken, maar nooit over de hoofden van de kinderen". Het boek betekent iets heel bijzonders voor Paul van Loon: "Het is een heel bijzonder boek voor mij, omdat ik het opgedragen heb aan een oom, die altijd grapjes maakte over kikkers. Het is ook het eerste boek waarmee ik de prijs van de Kinderjury heb gewonnen, dat betekent veel voor mij".

Meester Kikker is vanaf nu te zien in de Nederlandse bioscopen.