De Big Four van de Death Metal volgens FOK!

Een beetje liefhebber van de wat hardere muziek heeft vast wel eens gehoord van de 'Big Four' van de thrash metal: Anthrax, Megadeth, Metallica en Slayer. Bands die stuk voor stuk erg succesvol waren en die elk ook een grote inspiratiebron zouden vormen voor vele latere bands in het genre. Nu vroegen wij ons af wie er nou de meest beïnvloedende bands in de death metal zijn en zo verscheen er een dikke week geleden op het onvolprezen muziekforum een oproep om een persoonlijke top 10 van de meest invloedrijke bands binnen het genre death metal te maken.

Op onze oproep werd door twintig FOK!kers gereageerd die samen in totaal 38 bands nomineerden. Aangezien het regelmatig zeer discutabel is of een band wel of niet tot de death metal mag worden gerekend hielden we bij dit onderzoek de websites van Discogs en Wikipedia aan als richtlijn. Zo werden bands als Babymetal (heavy metal, J-pop), Celtic Frost (black metal), Sepultura (thrash metal) en Slayer (thrash metal) afgekeurd voor dit onderzoek omdat ze, ondanks dat sommige bands wel voor de muzieksoort van invloed waren, niet tot het death metal genre mogen worden gerekend.

Possessed - Death Metal

De oorsprong van de death metal
Death metal is een genre dat in de jaren tachtig ontstond uit de eerste golf van black metal, thrash metal en hardcore punk. Zo waren bands als Venom, Celtic Frost, Slayer en Kreator van grote invloed op de ontwikkeling van het death metal genre. Bij de term death metal zullen velen denken dat de band Death de grondlegger was van het genre. Het was echter de uit San Francisco afkomstige band Possessed die in 1984 als eersten de term gebruikte voor hun muziek. Dat jaar verscheen de eerste demo van de band met de toepasselijke titel Death Metal. Zanger en bassist Jeff Becerra bedacht de term al in 1983.

Various - Death Metal

Rond diezelfde tijd hadden Thomas Fischer en Martin Ain, bandleden van de band Hellhammer en later ook in Celtic Frost, een eigen fanzine genaamd Death Metal. De band Hellhammer was in 1984 ook te vinden op het split-album Death Metal op Noise Records, waarop we ook de bands Helloween, Running Wild en Dark Avenger aantreffen.

Death metal is een genre dat veel sub-genres kent. De meest voorkomende sub-genres zijn:

Melodieuze Death Metal
Een combinatie van de melodie van New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM) met de intensiteit van traditionele death metal. Het genre is ook bekend als Göteborgmetal. Melodieuze Death Metal werd bekend met bands als Amorphis, Carcass (met name hun album Heartwork), Death en Morbid Angel, die als de grondleggers van het genre worden gezien.

Blackened Death Metal
Een crossover van bands uit de eerste golf van de black metal die transformeerden naar death metal bands. Deze vorm van death metal kwam vooral veel voor in Europa. Bekende bands uit dit genre zijn onder meer God Dethroned, Behemoth, Belphegor en Dissection.

Deathdoom
Een combinatie van lompe en oerzware doom metal, death metal en elementen uit de klassieke muziek. Het genre werd vooral bekend door toonaangevende Britse bands zoals Paradise Lost, My Dying Bride en Anathema.

Progressieve Death Metal
Dit genre ontstond in Zweden, waar bands als Edge of Sanity en Opeth een eigenzinnig geluid ontwikkelden door death metal te combineren met elementen uit de jazzfusion en traditionele folkmuziek.

Technische Death Metal
Technische Death Metal is een genre dat dicht bij de progressieve death metal ligt. Bij dit genre ligt echter de nadruk op de onnavolgbare complexiteit van de composities. Denk daarbij aan bands zoals Cynic, Nile en Meshuggah, om er maar een paar te noemen.

De 'Big Four' van de Death Metal volgens FOK!:

 

01 Death
Op deze legendarische band uit Florida werd maar liefst 16 keer gestemd, waarvan 10 keer op de eerste plaats. Zoals FOK!ker LompeHork al zegt: "Omdat pioniers van het genre, R.I.P. Chuck. Het zal mij verbazen als er mensen zijn welke Death niet op nummer 1 hebben staan."


02 Morbid Angel
Morbid Angel was één van de weinige death metal bands die ook commercieel wisten door te breken. Van de band uit Tampa, Florida, die wordt gezien als medegrondlegger van het deathmetalgenre, gingen meer dan een miljoen platen over de toonbank. Of zoals FOK!ker deff zegt: "Blessed are the Sick en Altars of Madness ... daar hoef je toch niets aan toe te voegen?" Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn.


03 Cannibal Corpse
Bruut geweld uit Buffalo, New York. Extreem gewelddadige death metal met teksten over moord, marteling, horror en verminking. Bij het grote publiek ook bekend door hun optreden in de film Ace Ventura: Pet Detective. Oftewel zoals FOK!ker LompeHork schreef: "Lekker log, grootheden in het genre."


04 Pestilence
Neerlands hoop in death metal dagen en de favoriete band van FOK!ker bartrid. Pestilence was een pionier in de Nederlandse metalscene met Martin van Drunen als hun frontman. Bracht toonaangevende albums uit zoals Malleus Maleficarum en Consuming Impulse. Ook FOK!ker deff is zeer te spreken over deze band: "Geweldige Nederlandse band, Testimony Of The Ancients draai ik nog regelmatig, plaat gaat niet vervelen."

Hieronder het totale overzicht van de top 38 van bands waarop werd gestemd:

Death
Death

01 Death    (140 punten)    (16 stemmen)
02 Morbid Angel    (67 punten)    (10 stemmen)
03 Cannibal Corpse    (58 punten)    (9 stemmen)
04 Pestilence    (54 punten)    (7 stemmen)
05 Obituary    (51 punten)    (6 stemmen)
06 Entombed    (50 punten)    (8 stemmen)
07 Cradle of Filth    (38 punten)    (4 stemmen)
08 Children of Bodom    (29 punten)    (4 stemmen)
09 Opeth    (27 punten)    (5 stemmen)
10 Autopsy    (20 punten)    (3 stemmen)
11 Bolt Thrower    (20 punten)    (4 stemmen)
12 Hellhammer    (18 punten)    (2 stemmen)
13 Possessed    (18 punten)    (4 stemmen)
14 Meshuggah    (17 punten)    (4 stemmen)
15 Carcass        (15 punten)    (3 stemmen)
16 Suffocation    (14 punten)    (2 stemmen)
17 Asphyx    (13 punten)    (3 stemmen)
18 Deicide    (12 punten)    (3 stemmen)
19 Cryptopsy    (10 punten)    (2 stemmen)
20 Vader    (10 punten)    (2 stemmen)
21 Amon Amarth    (9 punten)    (1 stem)
22 At The Gates    (9 punten)    (1 stem)
23 Grave    (9 punten)    (1 stem)
24 In Flames    (9 punten)    (1 stem)
25 Master    (8 punten)    (1 stem)
26 Napalm Death    (8 punten)    (2 stemmen)
27 Nile    (6 punten)    (2 stemmen)
28 Macabre    (5 punten)    (1 stem)
29 Pungent Stench    (5 punten)    (1 stem)
30 Gorefest    (4 punten)    (1 stem)
31 Bloodbath    (3 punten)    (1 stem)
32 Dying Fetus    (3 punten)    (1 stem)
33 Gorguts    (3 punten)    (1 stem)
34 Dååth    (2 punten)    (1 stem)
35 My Dying Bride    (2 punten)    (1 stem)
36 Cynic    (1 punten)    (1 stem)
37 Edge of Sanity    (1 punten)    (1 stem)
38 I Chaos    (1 punten)    (1 stem)