Gratis geld met de StuFi

Zoals de meeste studenten wel weten, kan je studieschuld behoorlijk oplopen in de jaren dat je 'studeert'. Het is een lening en dient dus terugbetaald te worden, maar niet meteen.

De makkelijkste manier om geld te verdienen met je StuFi lening is om het geleende bedrag op een spaarrekening te zetten. Op het moment van schrijven is de rente die DUO rekent vastgesteld op 0,01%. Zelfs de historisch lage rentes op de spaarrekeningen zijn hoger dan dat. Het nadeel van op deze manier geld verdienen aan je lening is dat dit (mogelijk) illegaal is. Het is volgens het DUO 'niet de bedoeling om geld te verdienen aan deze lening'.

Het kan echter ook legaal. Op het moment dat je je studie hebt afgerond, wordt je uiteindelijke schuld vastgesteld. Vanaf dat moment kun je afbetalen en de schuld in je belastingaangifte opvoeren als een aftrekpost.

Echter hoef je niet meteen te beginnen met aflossen. Sterker nog, DUO biedt je de mogelijkheid om het aflossen tijdelijk te stoppen. Zonder een (goede) reden.

"Iedere terugbetaler kan het terugbetalen van zijn studieschuld tijdelijk stopzetten. De reden maakt niet uit: een wereldreis, een huwelijk, de aanschaf van een auto, een nieuw huis. Of gewoon, omdat het even beter uitkomt."

In hoeverre dit voor jou financieel aantrekkelijk is, zou je even moeten uitrekenen bij het doen van je belastingaangifte.