American Pickers in Nederland

Pandjeszaken, plaatsen of winkels waar mensen kunnen kijken wat hun bezittingen waard zijn en ze daar ook kunnen verkopen, waren tot een aantal jaar geleden nog een redelijk onbekend begrip. Echter, door programma's als Pawn Stars en nu American Pickers op History Channel, zijn ze een begrip dat steeds bekender wordt bij mensen. Berthold Bakker is eigenaar van Used Products, een bedrijf dat ruimte biedt voor mensen om hun bezittingen te verkopen.

"Uiteindelijk is het een vriend van me die het is begonnen. Er was simpelweg nog niet zoiets in Nederland en omstreken. Dat is opvallend, want in Amerika zit in elk dorpje wel een winkel waar je je spulletjes kunt verkopen. Zo zijn we eigenlijk op het idee gekomen, en nu hebben we 54 vestigingen in Nederland en zijn er ook al een aantal geopend in Spanje, Oostenrijk en België."

Echt waardevolle spullen zoals die soms voorbijkomen in American Pickers, blijken wel lastig te vinden, en dat heeft één reden in het bijzonder. "Het internet speelt daarin een grote rol. Vijf jaar geleden kwam het nog voor dat mensen geen idee hadden wat iets nou precies waard was. Maar met de komst van het internet kunnen mensen gewoon heel makkelijk opzoeken wat iets nou precies voor waarde heeft en ze komen dan ook voorbereid de winkel in. Vijf jaar geleden was het nog mogelijk om een klarinet in te kopen voor bijvoorbeeld 100 euro en er dan nog flink aan te verdienen, maar mensen weten gewoon dat die klarinet meer waard is. Dus nu is het vooral meer gericht op de standproducten als iPods, iPads, fietsen en gereedschap. Een heel bijzonder postzegelverzameling komt niet zo vaak meer voorbij."

Maar hoever mensen gaan voor het geld, verbaast soms ook: "We hebben wel eens een man in de winkel gehad die binnenkwam in zijn aangepast rolstoel en echt zei dat hij die wilde verkopen. Nadat hij de deal had gesloten, liep hij wonderbaarlijk de winkel uit op beide benen. Zoiets maak je niet vaak mee. Wel krijgen we nog steeds mensen binnen die ter plekke het kunstgebit, aangevuld met gouden tanden, proberen te verkopen. Dit zijn ook steeds vaker niet meer de mensen die krap zitten, maar vooral volk dat leeft van dag tot dag. Iemand die de ene dag een leuke avond wil hebben met een gouden gebit in z'n mond en er dan de volgende dag achter komt dat dat misschien niet helemaal zo'n goed idee was."

Dat er genoeg mensen zijn die denken dat ze een goudmijn in handen hebben, is ook te zien op tv. "Mensen proberen je jammer genoeg ook nog heel vaak troep te verkopen, je te belazeren, vooral als we ergens net een nieuwe winkel starten. De eerste weken zijn we dan vooral bezig om neppe troep te onderscheiden van echte spullen. Het gekke is dat de namaak tegenwoordig soms zo goed is, dat de namaakversie van een horloge dat 15.000 euro waard is, soms ook nog gauw 4000 euro opbrengt."

"Programma's als American Pickers zijn vooral erg leuk om naar te kijken, maar zoals gezegd lijkt het wel echt lastig om zoiets te flikken in Nederland. Je komt ze nog wel tegen hoor, die grote vondsten, maar ze worden wel steeds zeldzamer, zoals gezegd doordat mensen makkelijker erachter kunnen komen hoeveel iets waard is en dat we dus daardoor meer aangewezen worden op het kopen en verkopen van de wat meer allerdaagse producten. Daardoor denken mensen ook steeds vaker aan een kringloopwinkel als het concept aan ze uit wordt gelegd, maar dit is niet het geval. Bij tweedehands bestaat een idee, maar dit wordt zeker anders als ze een keer langskomen in een echte winkel."

Een nieuwe serie van American Pickers is vanaf 7 september te zien op HISTORY.