Concert: Sam Smith - Heineken Music Hall

Nog geen maand geleden toverde hij de Grammy’s om in de Sammy’s en vorige week domineerde hij de Brit Awards; Sam Smith is hot and happening. Het is dan ook geen verrassing dat zijn concert in de Heineken Music Hall op 2 maart razendsnel uitverkocht was. FOK!-recensente Lisanne van de Bunt was erbij en deed verslag van deze soulvolle avond.

Sam Smith is fan van Nederland. Tenminste, dat kunnen we concluderen uit zijn Instagram-posts. ‘Just arrived in Amsterdam. This place is in my top 5 favourite places I’ve ever been’ schrijft hij bij een foto van hem, zijn visagiste en zijn bassist voor een gracht. En de Nederlanders zijn ook dol op Sam: binnen een uur waren de kaarten voor het concert in de HMH uitverkocht. En nu is het eindelijk zover.

Kwabs

Niet zo gek dus dat er een gespannen ‘we gaan bijna ons idool zien’-sfeertje hangt in de Heineken Music Hall. Maar voordat Smith op het podium verschijnt, is het tijd voor het voorprogramma: Kwabs. De Engelsman is blijkbaar niet zo bekend onder de concertgangers, want er wordt tijdens de vijf nummers die hij zingt meer gepraat dan meegezongen. En ook als Kwabs de bezoekers vraagt van links naar rechts te stappen, blijft meer dan de helft met beide benen stevig op de grond staan. Pas als hij ‘is everyone excited to see Sam Smith?’ roept, krijgt hij ieders aandacht. Ach, beter laat dan nooit.

Grand opening

En dan, na een korte pauze, is het zover. Zoals van de bescheiden Sam Smith valt te verwachten, komt hij netjes op tijd; om precies 21:00 uur gaan de lichten in de zaal uit. Vanuit het niets klinkt de stem van Smith. ‘I’ve been sleeping with the lights on’, zingt hij, waarna zijn echoënde stem weer wegzweeft. Met zijn stem dempen ook de spots om vervolgens bij de volgende zin weer aan en uit te gaan. Het is een mooie opening van de show, die goed samengaat met het na elke zin steeds weer aanzwellende gejuich.

Na de eerste paar a capella regels begint de intro van Life Support en gaan de spots helemaal aan. Een groot blauw doek met twee gezichten erop verhult het podium, maar de gestalte van Sam Smith is genoeg voor de concertgangers om in luid gegil uit te barsten. En als het doek valt en de 22-jarige zanger het eerste nummer van de avond inzet, gaat het dak eraf.

Soul

‘Sing with me tonight, Amsterdam!’ roept Smith. En gezongen wordt er – vooral tijdens bekendere nummers als I’m Not The Only One en Stay With Me blèren de bezoekers enthousiast mee. Smith wordt ondersteund door een liveband die nog wat extra soul aan het geheel brengt. De stemmen van het achtergrondkoor passen perfect bij de zuivere, soulvolle stem van de Britse zanger. Smiths stem lijkt twee kanten te kennen: laag en diep en hoog en schel. En als hij zonder al te veel moeite – althans zo lijkt het – uithaalt, krijg je spontaan kippenvel.

Maar wat vooral opvalt is de emotie die doorklinkt in zijn stem. Bij enkele nummers vertelt Smith hoe deze tot stand gekomen zijn, waardoor de concertgangers nog meer meevoelen met de sympathieke zanger die voor zijn succes, zo blijkt, nog nooit een relatie had gehad. Maar hoe heartbroken zijn nummers ook klinken, zielig is Smith niet. ‘I think people think I’m a really sad person who sits inside all day and writes poetry. But I’m not. I’m actually a really happy person’, lacht hij.

Intiem

Smiths show is simpel; de zanger wordt niet omringd door dansers en er dwarrelt geen confetti neer op de hoofden van bezoekers. Maar dat is oké. De simpelheid van de show past juist bij de bescheiden zanger die na elk nummer iedereen bedankt en zo lief glimlacht dat je hem spontaan in zijn wangetjes zou willen knijpen. De interactie met zijn fans maakt Smiths concert intiem. Hij ziet zijn fans (en de spandoeken die ze meenemen met daarop teksten als “I wanna tickle your pickle”, die Smith persoonlijk dolkomisch vond). Door de bezoekers een kijkje in zijn leven en zijn hart te geven, ontstaat er een band tussen Smith en het publiek. En door de gemoedelijke sfeer die daardoor in de HMH hangt, kun je niets anders doen dan met een glimlach op je gezicht naar het podium kijken.

Less is more

Sam Smith is vocaal ijzersterk en weet daardoor en door de interactie met zijn publiek zonder allerlei poespas een geweldige show neer te zetten. Zoals hij het zelf zegt: ‘I make music for you guys, not for the money.’ En dat blijkt uit alles wat hij zegt, zingt en doet. Sam Smith zit in een achtbaan die alleen maar omhoog gaat. Het enige minpunt is dan ook de lengte van de show. Vijf kwartier is veel te kort om naar deze man te luisteren. Gelukkig is Smith dol op Nederland en staat hij 14 juni alweer op het podium van Pinkpop. Want zoals concertgangers het altijd mooi verwoorden: we want more.

 

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt
 
Camera
DSC-HX300
Focal Length
36.34mm
Aperture
f/4.5
Exposure
1/25s
ISO
800

Kwabs

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

 

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt

© FOK.nl / Lisanne van de Bunt