Game of the Year 2014 - Nummer 5

Bij elke game die gebaseerd is op een film of cartoon houd ik mijn hart vast. Niet omdat ik zo’n slecht hart heb, maar omdat bijna alle games zo gigantisch tegenvallen. Daarom was ik blij om te horen dat de South Park The Stick of Truth werd uitgesteld. Dat mogen ze tegenwoordig wel vaker doen met games. Gelukkig pakte de beslissing om toch nog een half jaar langer eraan te werken erg goed uit, want het leverde een degelijke game op vol met foute grappen en censuur.

Je speelt als ‘Douchebag’, een vrij nietszeggend karakter. Gelukkig draait het spel daar niet om en voert het verhaal de boventoon. Obsidian Entertainment heeft samen met Matt Stone en Trey Parker in wezen een 14 uur durende aflevering neergezet die op geen moment gaat vervelen. Los gezien van het verhaal, is de mogelijkheid om door South Park heen te lopen (wat ook echt op South Park lijkt) het spelen alleen al waard. Je kan deze game beter niet spelen als je de continue verwijzingen naar de serie, andere games en de vele absurde minigames niet kan waarderen.

Maar goed, met alleen grappen en grollen over poep en pies kom je er niet, het is tenslotte een game. Met het no-nonsense vechtsysteem a la Paper Mario kan iedereen wel overweg en als je wilt, kan je behoorlijk diep gaan. Het werd niet moeilijker dan een aanval kiezen, het selecteren van een vijand en gaan met die banaan. Als je dan ook nog een beetje behendig bent, kan je wat meer schade aanrichten. Niet dat het echt nodig was, want ik geloof niet dat veel mensen de game volledig nuchter hebben gespeeld. Als je een uitdaging wilt, ga dan Dark Souls spelen. Wil je geen hoge bloeddruk, dan is South Park een betere optie.

Dan blijft het hele censuur debacle nog over. Enkele scenes die voor de Europese versie werden geschrapt, konden al snel worden teruggevonden. Niet dat je veel miste, de tekeningen van Matt en Trey die gebruikt werden in plaats van de scenes en mini-games waren ook grappig. Of wij dat te danken hebben aan Duitsland of de slappe knieën van uitgever Ubisoft, dat laat ik maar in het midden. Daarom hier alle filmpjes die je niet mocht zien, maar waar iedereen het over had. 

South Park: The Stick of Truth is in alle opzichten South Park. Mocht de game maar half zo goed zijn geweest als hij nu is, dan had ik hem jullie nog steeds aangeraden.