Retro Game Experience

Op 12, 13 en 14 september organiseert het Nederlands Instituut Beeld en Geluid in Hilversum de Retro Game Experience. Met meer dan veertig arcadekasten, enorm veel retroconsoles, klassieke pc-games, tentoonstellingen en presentaties is er voor gamers genoeg te doen en te zien. 

RGE 2014

Wanneer ik aan kom lopen vanaf station Hilversum Media Park, word ik al snel begroet door een enorm scherm met een eveneens enorme NES-controller. Uit een speaker bij de ingang blaast bekende muziek van allerlei games: DOOMSuper Mario en veel verschillende 8-bit-deuntjes. De sfeer zit er al gelijk goed in en nog voordat je binnenkomt, kan je bij Gametainer al Metal SlugTekken, Mario Kart 2 en een paar andere games spelen. 

Het is vrijdag wanneer ik de Retro Game Experience bezoek, een dag waarop de meeste mensen met school of werk zitten. Hierdoor is het veel rustiger dan in het weekend en kan je veel langer genieten van de games. Nadeeltje: in het weekend worden er meer dingen gepland, dus ik mis bijvoorbeeld de Chiptune-optredens. Er zijn twee hallen waar games te spelen zijn, hiernaast is er ook een theaterzaal voor documentaires en zijn er een aantal zalen voor discussies en presentaties over diverse onderwerpen. Het is allemaal lekker ruim en het was ook koel binnen, maar dit kan natuurlijk anders zijn wanneer het véél drukker wordt.

Bij binnenkomst zie je al gelijk de kleine retromarkt. Je kunt bij Magix Buttons vele games kopen, of bijvoorbeeld een nieuwe Dreamcast. Daarnaast is er ook nog Shadaloo, die veel verschillende accessoires verkoopt, zoals T-shirts en knoppen voor je arcadesticks. De markt is wel erg klein, dus je bent snel klaar met rondkijken. 

Twee trappen verder beland ik in de Eurocade Arcadehal. Het eerste wat de aandacht trekt, is de simulator-arcadekast voor Sega OutRun. Het beweegt! In de Arcadehal kun je zo'n veertig games spelen, waaronder een aantal Mario-games (natuurlijk), Lunar Lander, CarnEvil, Donkey Kong en Mortal Kombat. Een van de kasten raakte even buiten werking, maar deze werd snel weer gerepareerd. 

Een hal verder is de grote Blauwe Zaal, waar de twee tentoonstellingen over Nintendo en LucasArts staan. In deze ruimte staan ook allle retroconsoles en kan je hier veel verschillende games op spelen. Je kan hier bijna alles wel vinden, van een Atari tot de PlayStation 2. De games hier zijn ook weer verschillend. Sonic, Shadow of the Colossus, Jazz Jackrabbit, Super Smash Bros. Melee en Street Fighter staan er allemaal. Dit en nog veel meer, zoals Japanse arcadekasten met verschillende muziekgames.

De zaal wordt omringd door nog meer consoles die verbonden zijn met een beamer, zodat je alles lekker groot kan zien. Er zijn enorm veel consoles, dus de kans is groot dat je hierdoor niet zo lang hoeft te wachten om te gamen. Vrijdag was het echter zo rustig dat je, wanneer je maar wilde, zo een controller op kon pakken. 

Wil je even ontsnappen aan al het gamegeweld, dan kun je ook een film bekijken of een Retro Talk bijwonen. Bij de laatstgenoemde geven diverse sprekers presentaties over zaken als bijvoorbeeld Easter Eggs in games. Tijdens die Retro Talk kreeg ik overigens een gamedoos in handen, die veertien jaar ouder is dan ikzelf ben. Dan voel ik mij toch weer een stuk jonger (en de ongelukkige lezers onder ons ouder). Voor de geïnteresseerden: het was Adventure voor de Atari 2600.

Op zondag vindt een tweede veiling plaats, waarbij een aantal games en consoles zullen worden verkocht. De veiling die ik bezocht, was erg kort omdat er nog niet zo veel mensen aanwezig waren. Er werd bijvoorbeeld een Philips Videopac geveild. Het bieden begon bij vijf euro maar liep al snel op naar zo'n zestig euro.  


Retro Game Experience 2014

De tentoonstellingen bestaan uit twee enorme vitrines met allerlei leuke elektronica, bordspellen of collectibles. Je kunt bij Nintendo veel verschillende Japanse bordspellen zien, ietwat vreemde elektronische uitvindingen en een kaartspel met sexy pin-up vrouwen. Dit laatste is waarschijnlijk niet iets waar je snel aan denkt bij het woord Nintendo. In de LucasArts-vitrine staan al hun games in dozen, samen met allerlei collectibles. Hiernaast kan je ook hun beroemde point-and-click adventures spelen. Overal staan kaartjes bij die uitleg geven, zodat je op je gemak de geschiedenis van games in je hoofd kunt stampen. 

Hoewel de Retro Game Experience qua oppervlakte en zalen niet zo heel groot is, kun je je zeker wel een aantal uren vermaken. Er zijn erg veel games om te spelen, de tentoonstellingen zijn leuk om te zien en dan zijn er ook nog de interessante Retro Talks, voor wanneer je even iets anders wilt. Elke hal is lekker ruim en met de koeling zit het volgens mij wel goed: van de stereotype gamerszweetlucht heb ik vandaag geen last gehad. Ik verliet na zo'n vier uur Beeld en Geluid als een tevreden mens.

Hieronder vind je ook nog een aantal foto's van de Retro Game Experience.

RGE 2014

RGE 2014

RGE 2014

RGE 2014