Historische albums: The Mars Volta - De-Loused in the Comatorium (2003)

Het is aanstaande maandag alweer tien jaar geleden dat het epische debuutalbum De-Loused in the Comatorium van The Mars Volta voor het eerst bij de betere platenboeren in de bakken te vinden was. De prog-rockband uit El Paso in Texas ontstond in 2001 nadat de legendarische emohardcore-band At The Drive-In uitelkaar was gegaan. Zanger Cedric Bixler-Zavala en gitarist Omar Rodríguez-López gingen verder met het zij-project De Facto, terwijl de overige bandleden van At The Drive-In verder gingen onder de noemer Sparta. De Facto werd uitgebreid met bassist Eva Gardner en drummer Blake Fleming. In deze bezetting nam de groep de tracks 'Roulette Dares (The Haunt of)' en 'Cicatriz ESP' op, die uiteindelijk de eerste demo van The Mars Volta zou gaan worden.

The Mars Volta - De-Loused In The Comatorium

Toen The Mars Volta datzelfde jaar klaar was om de diverse podia te bestormen was de line-up alweer enigszins aangepast. Bij het allereerste optreden van de band in de Chain Reaction club in Anaheim bestond The Mars Volta, naast Rodriguez-Lopez, Bixler-Zavala en Gardner uit Isaiah Owens (The Long Beach Dub All-Stars) op keyboards, Jeremy Michael Ward op zang en geluidseffecten en Jon Theodore (Golden) op drums. Met producer Alex Newport werd een drietal nieuwe nummers opgenomen, die samen met de eerder opgenomen nummer de ep Tremulant zou gaan vormen. Vooral de vroege jaren van de band waren berucht vanwege chaotische concerten en overmatig drugsgebruik.

The Al Sirat hides behind.
A wardrobe of eunuchs.
Seconds collide.
Till the Padisha scandal.
The cauldrons have eyes.
By way of racket and vice.
A brothel's bedpan.
Filled with demi - monde lice.
Dethroned by the comatorium.
De - loused in the comatorium.
('Eunuch Provocateur' afkomstig van de Tremulant ep)

The Mars Volta - De-Loused In The Comatorium inside

In 2002 vertrok de band naar The Mansion in Laurel Canyon in Los Angeles, een groot landhuis uit 1918 dat ooit het bezit was van de legendarische Harry Houdini. Bij muziekliefhebbers is het herenhuis, dat sinds het einde van de tachtiger jaren van de vorige eeuw het eigendom is van producer Rick Rubin, vooral bekend als de plaats waar de Red Hot Chili Peppers hun Blood Sugar Sex Magic opnamen. Het resultaat van deze opnames beviel de producer zo goed dat hij vanaf dat moment besloot om met meer artiesten in The Mansion te gaan werken. Zo werden er albums opgenomen door Soundgarden, Slipknot, Marilyn Manson, System Of A Down en Linkin Park. Toen The Mars Volta in 2002 aan de slag ging met de opnames voor De-Loused in the Comatorium zat de band even zonder bassist. Eva Gardner had de band net verlaten en haar plaats werd in de studio tijdelijk overgenomen door Michael Balzary, bij de meesten beter bekend als Red Hot Chili Peppers-bassist Flea. Ook John Frusciante speelt mee op 'Cicatriz ESP'.

Clipside of the pinkeye sight.
I'm not the percent you think survives.
I need sanctuary in the pages of this book.
Gestating with all the other rats.
Nurse said that my skin will need a graft.
I am of pockmarked shapes.
The vermin you need to loathe.
('Son Et Lumiere')

De-Loused In The Comatorium is gebaseerd op een kort verhaal dat Cedric Bixler-Zavala en Jeremy Michael Ward schreven, geinspireerd door de zelfmoord van de eveneens uit El Paso afkomstige artiest Julio Venegas, waarmee Cedric door de jaren bevriend was geraakt. Toen Cedric nog zanger was van At The Drive-In schreef hij al het liedje 'Embroglio' over Venegas, maar hij vond dat de jong overleden artiest meer verdiende dan slechts één liedje. Dat eerbetoon zou uiteindelijk de debuutelpee van The Mars Volta gaan worden. De-Loused In The Comatorium laat ons het verhaal horen van Cerpin Taxt, een man die een week in coma ligt nadat hij een overdosis morfine en rattengif heeft ingenomen. In zijn drugsdromen vecht Cerpin Taxt met goed en kwaad, komt na een week weer bij, maar besluit dan om alsnog een einde aan zijn leven te maken.

01. Son et Lumière 1:35
02. Inertiatic ESP 4:24
03. Roulette Dares (The Haunt of) 7:31
04. Tira Me a las Arañas ('Throw Me to the Spiders') 1:28
05. Drunkship of Lanterns 7:05
06. Eriatarka 6:20
07. Cicatriz ESP 12:29
08. This Apparatus Must Be Unearthed 4:58
09. Televators 6:19
10. Take the Veil Cerpin Taxt 8:42

The Mars Volta - De-Loused In The Comatorium (Australie)

Een maand voordat De-Loused In The Comatorium verschijnt, overlijdt Jeremy Michael Ward op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroine. Waar At The Drive-In nog een echte emo-hardcoreband was, laat The Mars Volta zich meer beluisteren als een explosieve mix van hardcore punk, jazz, latin rock, psychedelica en experimentele muziek. Het album gaat getooid in een prachtige hoes, ontworpen door niemand minder dan Storm Thorgerson, een Britse kunstenaar die vooral naam maakte met zijn prachtige hoesontwerpen voor Pink Floyd.

The Mars Volta - De-Loused In The Comatorium back

De-Loused In The Comatorium was een groot succes en de cd werd meer dan 500.000 keer verkocht. Van het album is helaas tot op de dag van vandaag geen vinyl-versie uitgebracht.* Wel was er een cassette van het album te vinden in de Indonesische platenwinkels. Ook verscheen er tijdens een Australische tournee in 2004 een speciale 2-cd uitvoering van het album, waarbij we op het tweede schijfje een viertal opnames aantreffen, die eerder op de zeer gelimiteerde ep Live (2003) waren uitgebracht. Daarnaast verschenen er special editions van het album in Japan, Australië en Groot-Brittannië met de extra track 'Ambuletz'.

Uit het Dagblad van het Noorden van 5 september 2003
Uit het Dagblad van het Noorden van 5 september 2003

De-Loused In The Comatorium was een ijzersterk debuutalbum die een band liet horen die haar complexe studiogeluid ook op een podium waar kon maken. Zelden zag ik een energiekere band op een podium als bij het optreden van The Mars Volta in Vera in Groningen op woensdag 10 september 2003. Een mooie start van een muzikale loopbaan waarbij we nog een aantal prachtige albums van de band in het vooruitzicht hadden liggen.

* - Via Facebook werd ik er door Chris de Graaf van de band Echoland op gewezen dat er wel degelijk een vinyl-versie van het album is gemaakt. Van De-Loused In the Comatorium bestaat een prachtige dubbel-elpee, uitgebracht op zilverkleurig vinyl, in een oplage van slechts 15000 exemplaren. Voor een gaaf exemplaar van het album wordt grif een paar honderd euro neergeteld. Bedankt voor de aanvulling, Chris!