Vijf filmtips voor de maand februari

Filmtip 2: De Wederopstanding van een Klootzak

Releasedatum: 14 februari 2013
Genre: Drama/Thriller
Regisseur: Guido van Driel
Acteurs: Yorick van Wageningen, Juda Goslinga en Goua Robert Grovogui
IMDb

Plot
Een oude boer uit Friesland zint op wraak. Een crimineel uit Amsterdam overleeft ternauwernood een moordaanslag en keert met aangescherpte zintuigen terug in het leven. Een jonge illegale asielzoeker uit Angola kan niet praten over zijn verleden en heeft weinig kans op een legaal verblijf in Nederland. Uiteindelijk zal dit gemêleerde gezelschap elkaar ontmoeten onder een oude eik.

Verwachtingspatroon
De Nederlandse film met de ietwat provocerende titel De Wederopstanding van een Klootzak had eind januari de eer om het 42ste Internationale Film Festival Rotterdam (IFFR) te openen. In grote lijnen baseerde regisseur Guido van Driel de film op de graphic novel Om Mekaar in Dokkem die ook van zijn hand is. Met de ervaren Yorick van Wageningen (The Girl with the Dragon Tattoo) als hoofdrolspeler heeft Van Driel een internationale acteur weten te strikken voor zijn fantasierijke misdaadfilm, die qua stijl door de media bestempeld wordt als een ontmoeting tussen de legendarische regisseurs Tarkovsky en Tarantino.

 


Filmtip 3: La Cinquième Saison

Releasedatum: 21 februari 2013
Genre: Drama/Mysterie
Regisseur: Peter Brosens en Jessica Hope Woodworth
Acteurs: Sam Louwyck, Aurélia Poirier en Django Schrevens
IMDb

Plot
Na een gigantische natuurramp wil de lente maar niet op gang komen in een klein dorpje in de Ardennen. Dit heeft als gevolg dat de gewassen niet groeien, dieren uitsterven en de inwoners van het dorp getroffen worden door een hongersnood. In het dorp is inmiddels een wanhopige heksenjacht gestart naar de mogelijke aanstichter van alle ellende.

Verwachtingspatroon
La Cinquième Saison (The Fifth Season), afkomstig van de Belgische regisseur Peter Brosens en zijn partner Jessica Hope Woodworth, is na Khadak uit 2006 en Altiplano uit 2009 het derde deel van een trilogie waarin de moeizame relatie tussen de mens en de natuur wordt getoond. Het regisseurskoppel was zeer opgetogen nadat duidelijk werd dat de film tijdens het afgelopen Filmfestival van Venetië werd opgenomen in de hoofdcompetitie. Op basis van de trailer lijkt het een trage film volgepropt met symboliek, absurde momenten en boven alles schitterend camerawerk.