Firstlook 2012

Het begint eindelijk een gewoonte te worden: naar Firstlook te gaan. Blammo, het bedrijf achter Gamekings, heeft weer voor de vijfde keer het grootste games-event van de Benelux georganiseerd in de Jaarbeurs Utrecht. Het event loopt zo goed dat het al dagen van te voren is uitverkocht. Maar wat wil je met games als Halo 4, Call of Duty: Black Ops 2, Medal of Honour Warfighter, Nintendoland, Zombi U, New Super Mario Bros. U, Pikmin 3, Hitman Absolution en nog meer net gereleasde en aankomende games?

Header

Dit jaar waren er speciale VIP-passen. Met zo’n pas kun je, net zoals de pers, twee uur voordat de deuren voor het grote publiek opengaan al naar binnen en in alle rust de beursvloer op. Ook krijg je toegang tot speciale wachtrijen voor VIP’s en vette voordeeltjes. Zo konden ze de Halo 4-multiplayerbèta spelen terwijl de rest alleen mocht kijken. Hiervoor moest je helaas wel even twee uur in de rij staan, maar dat is bij elke grote beurs zo. Een ander voordeel was dat je niet in de rij hoefde te staan bij Call of Duty: Black Ops 2, wat tot beteuterde gezichten leidde bij anderen.

BlackOps

BlackopsII

Het eerste wat mij opviel is dat de stands een beetje saai overkomen. Het leek wel of Nintendo, Ubisoft, Gamemania en Wargaming als enigen wat moeite in de stands hadden gestopt. De rest was blokkendozen, tenten of systeemwandjes wat dan werd opgekalefaterd met een postertje en een doek, maar het zag er allemaal een beetje ongeïnspireerd uit. Een veelgehoorde klacht van verleden jaar was dat het in de zaal behoorlijk warm was. Dit jaar was de zaal ruim van opzet, dat goed hielp tegen de temperatuur. Helaas had de organisatie niet goed nagedacht over waar de wachtrijen voor Halo 4 en Call of Duty: Black Ops 2 moesten komen. Deze liepen nu door de gehele zaal heen, waardoor zij extra lang leken. Zonde, want er was genoeg ruimte om met wat lintjes een wachtrij te creëren rondom desbetreffende stands.

GameMania bus

Nintendo had tijdens de beurs een primeur met zijn Nintendo Wii U. Op een vergroot podium konden alle bezoekers New Super Mario Bros. U, Pikmin 3, Trine 2 en Toki Tori 2 spelen. Achter gesloten gordijnen waren Zombi U en Darksiders 2 speelbaar voor het meerderjarig publiek. Rondom de stand stonden Nintendo 3DS-demopods opgesteld met onder andere Mario Kart 7 en New Super Mario Bros. 2. Een goed moment om snel wat Streetpasses te scoren! Wij hebben de meeste van de games al gespeeld in een ietwat rustigere omgeving en onze bevindingen staan hier.

Wii U

Ook dit keer was er een previewtheater waarin exclusieve footage werd vertoond van onder andere Assassin's Creed III, South Park: the Stick of Truth en Tomb Raider. Verder was er dit jaar weer ruimte voor retro-gaming. Ook de shop-a-holics konden ook weer hun slag slaan. Zij konden onder meer hun collectie uitbreiden met standbeeldjes, knuffels en gameposters en uiteraard games met dikke korting. Een grote publiekstrekker op de beurs was toch FIFA 2013. Er stonden behoorlijk wat demopods op een klein wedstrijdveldje waar je tegen je vrienden of onbekenden in een competitie tegen elkaar een virtueel balletje kon trappen. Dikke fun gegarandeerd!

Fifa 2013

Maar het gebeurt natuurlijk allemaal op het hoofdpodium. De plek voor onder andere verschillende gamecompetities zoals NBA 2K13, de Nederlandse en Belgische Tekken-finale, nieuwe gameplaybeelden van Hitman: Absolution en natuurlijk de goodiehunt! En wat sommigen doen voor goodies, tjsa, dat moet je met je eigen ogen zien. Richard 'Skate' Simon laat weer eens zien waar hij allemaal toe in staat is als je hem een microfoon en podium geeft.

Skate The great

Een gamebeurs zonder goodies is natuurlijk als een taart met suikervrije slagroom, een beetje jammer. De goodies die te krijgen waren bestonden voornamelijk uit tassen en posters, maar de goodies vielen wat tegen. Zelfs keycords raken uit de mode. De crisis raakt ook de goodie-markt.

Firstlook is de gamebeurs van de Benelux en dat laten ze elk jaar weten. Ze hebben geleerd van de fouten van de vorige beurzen en groeien elk jaar. Ondanks dat de meeste publishers en developers steeds minder heil in beurzen zien, blijft Firstlook sterk in wat ze doen: in Nederland twee dagen per jaar een gekkenhuis neerzetten voor gamers. Mocht je meer foto's willen zien, dan staat hier een fotoreportage inclusief booth babes.