Evenement: perspresentatie De Schat van de Oranje

Op vrijdag 30 maart begint op SBS6 een nieuw realityprogramma, genaamd De Schat van de Oranje. Hierin gaan dertien bekende Nederlanders op zoek naar een waardevolle VOC-schat op een eiland. De deelnemers krijgen gedurende het spel (verborgen) aanwijzingen om de schat te vinden, maar ze moeten ook tactisch spelen. Na tien weken is er één iemand die het prijzengeld van 35.000 euro mee naar huis mag nemen. De presentatie is in handen van Erik van der Hoff.

In het Scheepsvaartsmuseum te Amsterdam werd de eerste aflevering getoond aan de pers en een groot deel van de kandidaten. Het museum speelt in het begin van de eerste aflevering een rol. In het jaar 1604 vertrekt namelijk een Hollandse vloot van de VOC richting Indië om de specerijenroute te veroveren op de Portugezen. In een groot gevecht wordt de gehele vloot verwoest op één schip na: De Oranje.  Het schip laat vervolgens een kostbare schat achter op een eiland in de Golf van Malacca.

Presentator Erik stipte in een kort praatje aan dat het echte schatzoeken pas in de tweede aflevering begint en dat het typisch een introductieaflevering is. "Desalniettemin zet het precies neer wat het programma is," aldus Van der Hoff. De eerste aflevering is inderdaad 'slechts' een introductie, maar de sfeer zit er gelijk goed in. De casting is enorm succesvol, aangezien de gehele aflevering vol zit met irritaties en confrontaties.

Vanaf seconde één is het ene kamp duidelijk vergeten dat ze eigenlijk samen moeten 'overleven'. Dat ze elkaar niet liggen wordt meteen duidelijk en dat zorgt voor hilarische televisie. Ze zijn duidelijk allemaal niet op hun mondje gevallen en vertellen eerlijk wat ze van elkaar vinden. Dat maakt het iets minder een standaard introductie en blijft het heerlijk om naar te kijken. Helaas zien we van het schatzoeken nog te weinig, maar een kaart van het eiland met vakjes waar de schat kan liggen belooft veel goeds.

Speciaal voor het nieuwe programma had FOK! interviews met kandidaten Rob Geus, Horace Cohen en Emile Ratelband. Ook spraken we presentator Erik van der Hoff over De Schat van de Oranje. De overige kandidaten zijn Babette van Veen, Thomas Berge, Liza Sips, Nadia Palesa Poeschmann, Prinses Inge, Hugo Metsers jr., Euvgenia Parakhina, Mark Huizinga, Marloes Coenen en Janice.

Het programma wordt vanaf vrijdag 30 maart elke vrijdagavond uitgezonden op SBS6 om 20:30 uur.


Kandidaten

Waarom wilde je meedoen met het programma?

Horace: "Omdat ze zeiden dat ik naar een onbewoond eiland in Thailand mocht. Dat was de reden dat ik mee wilde."
Rob: "Ik ben gevraagd voor het programma en ik heb er wel over na moeten denken. Maar uiteindelijk dacht ik: 'ja, ik doe het'. Ik houd van uitdagingen en ik houd toch wel van luxe, dus het was ook een beetje als test of ik het aankon. Ik heb er geen spijt van." 
Emile: "Omdat ik vier weken lekker op de kosten van SBS6 midden in de winter op een warm eiland in Thailand kon zitten."

Emile, u staat bekend als de positiviteitsgoere, maar was het moeilijk om de positiviteit erin te houden op het eiland? 

Emile: "Niet heel moeilijk. Je zult zien dat ik heel rustig en relaxed blijf. Alleen als het nodig is ga ik even tekeer, maar voor de rest steun ik de mensen en het geheel overzien. Een beetje als de vader van de groep."

Hoe waren de verhoudingen in de groep?

Horace: "Dat zul je meteen in de eerste aflevering zien hoe we met elkaar omgingen."
Rob: "Ik zat wel in een groep met mensen die qua karakters nog weleens konden botsen. Dat maakt het ook wel weer spannend, maar er waren zeker conflicten. Ik had gelukkig wel een hele goede band met de dames in mijn team en daar had ik veel steun van." 
Emile: "Er waren wel wat spanningen in de groep en er zat wel een heel vervelend mannetje tussen. Dat heb ik ook tegen hem gezegd, maar dat heeft hij niet geaccepteerd." 

Heb je het spel over- of onderschat?

Horace: "Het sociale element heb ik wel onderschat. Het leek mij logisch dat iedereen meteen voor het spel ging. Ik was ook niet bezig met de boel de verstieren, dat is niet een moment mijn intentie geweest. Ik wilde gewoon het spel spelen."
Rob: "Soms overschat en soms onderschat. Een leerschool is wel dat je in zo'n programma dingen doet die je normaal nooit zou doen. Dus dan heb ik het misschien een beetje onderschat.
Emile: "Ik had geen enkele verwachtingen. Ik heb eigenlijk nooit verwachtingen, want dan valt het ook niet mee." 

 

Wat was het zwaarste van het hele spel?

Horace: "Het sociale element was absoluut zwaar."
Rob: "Dat je met heel weinig eten zware proeven moet doen en dat je heel slecht slaapt. De warmte vond ik nog niet eens zo erg. Als vrouwen uit je team op een gegeven moment gaan zeggen dat ik stink, dat is voor een keurmeester wel confronterend."
Emile: "Ik heb het niet bijzonder zwaar gehad. Ik heb mij eigenlijk aangepast aan de situatie. Het eten, het missen van een telefoon, het slapen en daar heb ik mij allemaal op aangepast. Het zwaarste was wel dat ik mijzelf tegenkwam, dat wil zeggen mijn eigen verleden, mijn Indische familie. Die hebben allemaal in het Jappenkamp gezeten en daar moest ik elke keer aan denken. Die hadden veel extremere omstandigheden, maar die klaagden niet. Ik dacht steeds: 'die mensen hadden echt geen keuze'. Het programma was eigenlijk een wijze les."

Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in het spel?

Horace: "Niks, ik ben gewoon mijzelf gebleven en daar ben ik trots op."
Rob: "Ik heb er eigenlijk niet veel spijt van, van dingen die ik daar gedaan heb. Ik denk dat ik wel redelijk mijzelf gebleven ben. Ik heb gezorgd voor mensen, ik heb geprobeerd met heel weinig middelen te koken en wat ik geleerd heb is dat je met heel weinig luxe ook gelukkig kan zijn."

Waarom gaat het programma een succes worden?

Horace: "Vooral omdat mensen zelf mee kunnen spelen via internet. Het is een leuk spel, een soort puzzel. Daarnaast is er drama, schitterende beelden en mijn dikke buik."
Rob: "Dit programma gaat een succes worden, omdat ik de cast echt top vind. Het is echt hilarisch en wat je in de eerste aflevering ziet, dat is nog niets. Het wordt nog veel en veel erger. Dit wordt echt een hele spannende onderneming."
Emile: "Het programma gaat een succes worden om de volgende redenen: geschikt voor de hele familie, het is leuk, humorvol, spannend, confronterend, menselijk, onmenselijk en iedereen herkent zich daarin. Uiteindelijk zijn alle deelnemers gewoon hele lieve mensen."

Heb je nog vrienden voor het leven gemaakt? Of integendeel?

Horace: "Nee, geen vijanden, maar ook geen vrienden. De mensen die ik aardig vond die spreek ik nog weleens en die kom ik ook tegen. Maar de mensen die ik voor de opnames niet tegen kwam, daarvan denk ik ook niet dat wij elkaar gaan bellen bijvoorbeeld."
Rob: "Ik heb wel met een aantal mensen nog een band overgehouden. Dat is best bijzonder.
Emile: "Ik kan zeggen dat Thomas, Nadia, Euvgenia, Babette en Rob mijn hart gestolen hebben. We zijn goede vrienden geworden." 

Presentator Erik van der Hoff

In het voorpraatje zei je dat je hoopte om Wie is de Mol? of Peking Express te presenteren. Ben je daarvoor benaderd?

Erik: "Nee, helaas. Toen ik hoorde dat Peking Express terugkwam vroeg ik wie het ging presenteren. Maar toen was Sol Wortelboer al benaderd als presentator. Tegelijkertijd werd ik gevraagd als deelnemer voor dit programma, maar ik wilde het eigenlijk wel presenteren en dat mailde ik. Toen stuurde ze terug: 'meen je dat nou serieus?' en na een week was ik de presentator. Ik vond het ook heel spannend om te doen, vooral omdat het iets nieuws is. Het leuke was ook nog dat alles in een maand werd opgenomen, dus ik kon mij focussen. We zijn erg benieuwd of we het nog een keer mogen maken."

Een tweede seizoen wordt dan beoordeeld aan de hand van de kijkcijfers?

Erik: "Klopt inderdaad."

Wat vond je eigenlijk zelf van de eerste aflevering?

Erik: "Ik vond hem heel erg goed. Je ziet heel goed dat het om reality gaat, maar het is wel een beetje jammer dat het schatzoeken er nog niet in zit. We hadden zoveel leuk materiaal voor de eerste aflevering, dus er was al snel besloten om de eerste 50 minuten het zo te laten. Vanaf aflevering twee gaan ze pas echt op zoek."

Zijn de confrontaties eigenlijk echt of worden ze aangedikt?

Erik: "Ze zijn echt. Sommige mensen liggen elkaar gewoon niet zo en dat zie je wel terug in de afleveringen. Er was ook heel veel verschillende energie van de kandidaten en dat gaat gegarandeerd botsen."

Er werd ook al snel een vergelijking gemaakt met programma's als Expeditie Robinson en Wie is de Mol?. In hoeverre is dit waar?

Erik: "Expeditie Robinson natuurlijk omdat het beide op een eiland is. En omdat het met aanwijzingen is lijkt het op Wie is de Mol?. Verschillende elementen uit WIDM zitten ook wel in dit programma. Het overleven uit Expeditie Robinson zit niet zo echt in dit programma, want ze kregen gewoon eten en dat werd regelmatig bijgevuld."

Je hebt zelf meegedaan aan Wie is de Mol?. Heb je daar voordeel aan gehad bij het presenteren?

Erik: "Ja, absoluut. Iedere avond zaten we met de verslaggevers en de eindredacteur bij elkaar en vertelden ze wat er allemaal gebeurd was. Toen kon ik ook heel vaak zeggen hoe iemand zich voelde, omdat ik dat met WIDM heb meegemaakt."

Zou je zelf mee hebben gedaan aan het programma?

Erik: "Dat was wel eerst de bedoeling. Maar na Wie is de Mol?, wat een fantastische ervaring was, is alles daarna al snel minder. Ik ben nogal fanatiek met spelletjes en ook slim in manipuleren. Je bent alleen maar met het spel bezig en dat was heerlijk bij WIDM."

Waarom eigenlijk weer BN'ers? Heeft het dan een grotere kans van slagen?

Erik: "Het voordeel van BN'ers is dat mensen altijd een vooroordeel over ze hebben. In zo'n programma is het natuurlijk erg leuk dat mensen gaan kijken om bepaalde type mensen, zoals Emile Ratelband. Maar opeens doet diegene iets wat je helemaal niet verwacht en dan blijkt het vooroordeel misschien wel niet te kloppen. Als je iemand niet kent, dan weet je niet hoe diegene is. Dan kan hij ook een rol spelen en dan vervolgens blijkt dat het een lul is. Met BN'ers is het gewoon makkelijker."

Als je zelf een schatting zou moeten maken over de hoogte van de kijkcijfers van de eerste aflevering, wat zou dat zijn?

Erik: "Ik heb geen idee, dat zou ik echt niet durven zeggen. Een miljoen kijkers dat wordt hem helemaal niet. Het belangrijkste is misschien wel dat er een stijgende lijn in zit qua kijkersaantallen, dus dan zie je dat we het goed gedaan hebben. Er zijn dan mensen ingestapt. Ik weet eigenlijk ook niet wat SBS6 verwacht. Volgens mij durven ze geen voorspellingen meer te doen."

Ben je blij dat er naast talentenjachten ook weer eens tijd is voor een (goed) realityprogramma?

Erik: "Ja, dat vind ik altijd. Wij maken met ons productiebedrijf (BlazHoffski, red.) Hello Goodbye en dat is de meest simpele vorm van televisie. Alleen een cameraman, geluidsman en een interviewer. Dat genre vind ik zo mooi. Net als Frans Bromet met gewone mensen en gewone verhalen. Je vergroot het uit, want je haalt de rest van de wereld er eigenlijk uit. Talentenjachten vind ik niet helemaal mijn ding. Ik vind het soms wel leuk en soms zie je ook wel iemand die je flink verbaast. Maar over het algemeen interesseert het mij niet zo erg."

Als het een succes is qua kijkcijfers komt er dus een tweede seizoen?

Erik: "Dat lijkt mij wel. Maar daar is nog niet over gesproken. Ik zou het wel te gek vinden, omdat we nu al zoveel geleerd hebben van het eerste seizoen. We zaten nu al soms van 'volgend seizoen kunnen we dit en dat gaan doen'. Wij zijn er als team al wel mee bezig. Ik zou het dan weer graag mogen presenteren. Meedoen is voor losers."