FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?


Dit jaar reizen wederom negen Bekende Nederlanders af naar het buitenland om geld te verdienen voor de pot. Door opdrachten succesvol te volbrengen verdienen zij geld. Er is echter één persoon die een andere taak heeft, De Mol. Hij of zij moet ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk geld in de pot komt en hij of zij mag niet ontdekt worden. De persoon die het minste weet over de identiteit van De Mol moet naar huis. In het twaalfde seizoen reizen de volgende tien BN'ers naar IJsland:

Naam: Anne-Marie Jung
Beroep: Actrice
Geboren op: 3 april 1976
Bekend van: Kopspijkers en Het Klokhuis
Korte info: Op negenjarige leeftijd kreeg zij al zang-, dans- en spellessen in een Rotterdams theater en sindsdien speelde ze in vele musicals en theatervoorstellingen. In 2000 werd zij genomineerd voor aanstormend talent bij de Musical Awards voor haar rol in de musical Tsjechov. Op dit moment is zij te zien in de theatershow van André van Duin.
Echte Molfan?: Ze heeft alle seizoenen gekeken en vindt het het beste programma op de Nederlandse televisie. Toen ze gevraagd werd sprong ze een gat in de lucht. Het was voor haar wel lastig om het stil te houden.

Naam: Diorno 'Dio' Braaf
Beroep: Rapper
Geboren op: 31 mei 1988
Bekend van: 'Tijdmachine' en 'Domp, Lomp & Famous'
Korte info: In 2004 begon hij met rappen en werd vooral bekend van de muzikale samenwerking met onder andere The Opposites, Sef en De Jeugd van Tegenwoordig. Dio kwam in 2007 in de finale van de Grote Prijs van Nederland en werd eveneens genomineerd voor een 3FM Award en een State Award. Binnenkort komt hij met een eigen EP, waar hij zijn alter-ego Benjamin aanneemt.
Echte Molfan?: Dio vindt WIDM één van de leukste programma's en twijfelde geen moment over zijn deelname. "Het is een soort schoolreis voor volwassenen."

Naam: Frits Huffnagel
Beroep: Politicus
Geboren op: 15 juli 1968
Bekend van: VVD
Korte info: In 1987 begon hij met de studie politicologie aan de Vrije Universiteit en tijdens zijn studie werkte hij al bij de jongerenafdeling van Veronica, waar hij reportages maakte. Tien jaar later kreeg hij bekendheid door zijn functie als panellid bij Het Lagerhuis. Sinds korte tijd is Frits presentator op radio en televisie.
Echte Molfan?:  "Als kijker vond ik het al een fantastisch programma en als je dan wordt benaderd, dan wil je daar zeker een keer aan meedoen."

Naam: Hadewych Minis
Beroep: Actrice
Geboren op: 5 januari 1977
Bekend van: Loft en reclames Kruidvat
Korte info: In 1999 studeerde zij af aan de Toneelacademie in Maastricht en vertrok daarna naar New York om Method Acting te gaan studeren. Daarna was ze op televisie regelmatig te zien in Nieuw Dier en vertolkte zij een aantal imitaties in Kopspijkers. Hadewych gaat zich nu meer storten op haar muzikale carrière. 
Echte Molfan?:  "Ik volg het programma al vrij lang en ik ben ook een fan. Ik was heel benieuwd of ik het zou kunnen. Ik vind het altijd moeilijk om een heel helder zelfbeeld te hebben."

Naam: Liesbeth Staats
Beroep: Verslaggever
Geboren op: 23 maart 1974
Bekend van: Het Jeugdjournaal en EénVandaag
Korte info: Liesbeth studeerde aan Universiteit van Amsterdam en tussendoor ook een jaar in Parijs. Na haar studie begon zij als verslaggever bij het Amsterdamse AT5 en vervolgens als presentatrice van Het Jeugdjournaal. Sinds 2011 heeft zij een eigen productiebedrijf.
Echte Molfan?: Zij is een enorme Mol-fanaat, dus het programma kende ik al. Voor de opnames heeft zij ex-kandidaten Milouska (destijds de Mol van seizoen 6) en Nadja (seizoen 7) om tips gevraagd.

Naam: Maarten van der Weijden
Beroep: Olympisch zwemkampioen
Geboren op: 31 maart 1981
Bekend van: Olympisch goud 10 km openwaterzwemmen in Peking (2008) 
Korte info: In zijn jeugd was hij een talentvol zwemmer, maar in 2001 kreeg hij te horen dat hij leukemie had. Na een half jaar in een ziekenhuis te hebben verbleven en een ziekteperiode van vier jaar, pakte hij het zwemmen weer op. Het hoogtepunt was het Olympisch goud in Peking en werd daarna verkozen tot Sportman van het Jaar. Op het bijbehorende gala kondigde hij aan te stoppen met zwemmen. Tegenwoordig is hij finance business partner bij Unilever.
Echte Molfan?: Maarten is een groot fan van het programma en vindt het een gaaf programma. Vooral het onverwachte en strategische aspect van het spel trekt hem aan. Vorig jaar is hij al gevraagd, maar moest toen afzeggen.

Naam: Marion Pauw
Beroep: Schrijfster
Geboren op: 19 augustus 1973
Bekend van: Het boek Daglicht 
Korte info: Haar geboorteplaats ligt in Australië, maar emigreerde al op haar zesde naar Nederland. In 2005 debuteerde zij met het boek Villa Serena en inmiddels heeft zij vijf thrillers en een kookboek op haar naam staan. Voor haar boeken haalt zij inspiratie uit het dagelijks leven. Het boek Daglicht werd meer dan 100.000 keer verkocht en in 2012 worden twee boeken (Jetset en Zondaarskind) verfilmd. 
Echte Molfan?: Marion is geen vaste Mol-kijker, maar ze heeft toch ja gezegd omdat het haar spannend en avontuurlijk leek. Bovendien had zij zin om naar het buitenland te gaan. Ter voorbereiding heeft zij wel een aantal oudere seizoenen bekeken.

Naam: Marit van Bohemen
Beroep: Presentatrice en actrice
Geboren op: 16 september 1971
Bekend van: CampingLife en Knoop in je Zakdoek
Korte info: Marit studeerde een toneelopleiding in Utrecht, waar ze in 1984 eindexamen deed als actrice. Daarna presenteerde ze een aantal kinderprogramma's bij Kindernet en speelde ze in de series Costa en Onderweg naar Morgen. In 2011 heeft zij een hoofdrol in de kinderserie Het Huis Anubis en vanaf 2012 speelt ze in de nieuwe AVRO-jeugdserie Koen Kampioen.
Echte Molfan?:  "Omdat ik het al jaren volg en omdat het een enorm origineel programma is. Er is niets als Wie is de Mol? en er is ook geen rip-off, want dat is niet te bedenken. Het zit erg knap in elkaar en het wordt echt gemaakt op de montagetafel."

Naam: Tim Kamps
Beroep: Cabaretier
Geboren in: 1977
Bekend van: Theaterduo Het Monica da Silva Trio 
Korte info:
In 1997 besloot hij samen met Bor Rooyackers en zijn tweelingbroer Wart om een cabaretgroep op te richten. Na een aantal maanden schrijven was het programma klaar en wonnen ze meteen het Amsterdams Kleinkunst Festival. In 2009 vormde hij samen met Arjen Lubach (bekend van seizoen 10) het Monica da Silva Trio, waar hij nog mee aan het touren is.
Echte Molfan?: "Ik ben niet een überfan, maar het leek mij wel spannend om mee te doen. Heel avontuurlijk."

Naam: William Spaaij
Beroep: Musicalacteur
Geboren op: 8 maart 1983
Bekend van: De musical Fame
Korte info: Hij studeerde in 2005 af aan de Tilburgse dansacademie en ontving al snel een nominatie voor aanstormend talent bij de Johnny Kraaijkamp Musical Awards voor zijn bijrol in de musical Grease. Zijn grote doorbraak was met de musical Footloose, waar hij zijn eerste echte hoofdrol vertolkte. Op dit moment speelt hij de jonge Ramses Shaffy in Ramses, De Musical. 

Wie is de Mol? is vanaf donderdag 5 januari om 20:30 uur op Nederland 1 wekelijks te zien. Vrijdagmiddag om 16:45 uur wordt de aflevering herhaald op Nederland 3.

Nog niet genoeg gelezen over het programma? Lees dan hier het verslag van de perspresentatie voor het nieuwe seizoen. Inclusief een interview met de nieuwe presentator Art Rooijakkers.