FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 10

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 8 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 9 


MrManiak

We hebben een verliezer! Soundos is niet de winnaar maar (voor mij) nog belangrijker: ook niet de Mol. Waarom ben ik hier zo opgetogen over? Herinner je je de blog van vorige week nog? FOK!ker Baas_Kopfkaas had gezegd dat hij zijn bidkleed op zou eten als Soundos NIET de Mol was.
Kans is klein dat hij zich aan zijn belofte gaat houden, maar ik zou het wel enorm tof vinden als hij het doet.
Maar dan nu, de strijd der strijden, de grootste slag, de Titanenslag... Beau tegen mij, dus Art vs. Patrick. Al vanaf aflevering 2 (en eigenlijk aflevering 1) is het een aanhoudende wedstrijd geworden. Ik ben drie keer van pad veranderd, maar heb wel altijd beargumenteerd waarom ik Patrick enorm verdacht. Nu komt het er dan echt op aan. Is Patrick de Mol? Is Art de Mol? Eens zien wat we uit aflevering 10 kunnen halen. In een mannenstrijd hebben de vrouwen het onderspit in deze laatste ronde moeten delven... De zogenaamde ‘Femmes Fatales'.

Laatste opdracht: Vliegen door het bos
We blijven waar we vorige week bleven, namelijk in Granada. Het regenwoud is de ultieme wedstrijd, waar een allesbepalende finaleplek verdient kan worden. Karin viel hier af, maar het is bullsh*t om te zeggen dat het lag aan de extra vragen die zij gaf. Maar wat voor verdachte zaken waren er te vinden tussen de kabels en varens?

- Art wil achter al het geld aangaan, want hij zei dat Patrick geen geld in het bos pakt.
‘Heeft de Mol geld gepakt bij de bomenopdracht? Nee'
- Art heeft een piepende sensor vast: "Hoe moet dit ding uit?" Patrick pakt de sensor van Art aan en draait hem meteen richting de knop. Toch krijgt hij na het heen en weer klikken van de schakelaar niet uit. Maar...hoe wist Patrick dit?
- Art en Patrick kunnen geen geld vinden: "Gaan we door?" Patrick: "Ja, dan maar geen geld."
- Karin had de vraag: Heeft de Mol geld gepakt? Antwoord: Nee. Patrick had geen geld.
- Waarom draait Art om de feiten heen? Patrick vraagt hem of Art er beter van wordt en of hij dan de finale in komt. Art blijft zeggen ‘Ik wil niet dat jij het pakt'. Pas na heel erg doordrammen breekt hij en geeft hij de antwoorden die Patrick zoekt.
- Bij het gesprek wordt Patrick argwanend. Er zijn dus vragen gesteld over de Mol bij de afgelopen test. Art: "Misschien gaat het niet over jou....Misschien over mij. Niet alles gaat over jou, Patrick."
- Patrick wilde het geld aanpakken, terwijl Soundos penningmeester is. Misschien om zo te zieken met de gestelde testvragen.

Executie #1

- Patrick had vanaf aflevering 1 Karin in zijn hoofd. Yeah right, en dan blijf je zo lang in het spel. Hij blijft er namelijk bij dat hij Art als beste vriend had en hem dus nooit verdacht.

- Karin: "Ik heb denk ik op de verkeerde mensen vertrouwd."
PJ: "Wil je zeggen wie je vertrouwd hebt?"
Karin: "Art."

Voorbereiden in Managua

- Art spreekt vloeiend Spaans bij het kapsalon. Zo vloeiend heeft hij eerder toch echt geen Spaans gesproken.

- Toch is het opvallend: Na drie weken zit er bij beiden nauwelijks haargroei (bij Art zeker niet).
- Art: "Ik ben er van overtuigd dat hij de Mol is. Ik ben een blinde geweest van de Mol." Een Mol is blind, dus het kan ook nog op Art slaan.
- Patrick: "Ik heb hem vertrouwd, ik heb alles met de Mol gedeeld." Toch zegt hij niet dat hij het over Art heeft, alleen ‘hem'.
- Soundos: "Als Art de Mol is, is hij de perfecte Mol. Hij is zó fanatiek! Patrick is een subtiele Mol, een perfecte Mol. Vertrouwd hem, kan lullen als Brugman, speelt ook de perfecte kandidaat. Als ik het juist heb heeft hij het net niet goed genoeg gedaan. Hij is en blijft voor mij de Mol."
- Art: "Jullie hebben echt iets bewaard voor als jullie in de finale komen."
Patrick & Soundos: Klopt."
Patrick: "Wij wel..."
- Patrick: "Ik kan mijzelf voor mijn kop slaan. Ik zat op Karin! Dus nu ga ik op Art... (voor zover dat in mijn boekje staat)."
- Patrick zijn looproute is heel groots in beeld gebracht. Zoveel beelden kregen de anderen niet.
- Bij het doolhof: "Ik had expres Miryanna gekozen zodat ik langer in het spel bleef. Art had Jan, dus sneller af."
- Soundos: Gaat op Patrick.
"Het gaat er om: Je moet subtiel Mollen..."
- Art: "Op Patrick."
- Opvallend bij het invullen van de vragenlijst op de laptop: Bij de kamervraag (Waar zat de Mol in het hotel, in welk hotelkamernummer) vulde Art nummer zes in. Daar zat hij.
- In de kleuren van de Nederlandse vlag liepen de kandidaten naar PJ toe. Soundos in het rood (kleur van het afvalscherm), Patrick in het wit (kleur voor...) en Art in het blauw (kleur voor...)

Conclusie

Ik blijf echt bij het argument dat Art het erg opvallend heeft gedaan. Ergens zou ik wel respect hebben als hij de Mol wel was, want wees eerlijk: Welke kandidaat (naast Patrick nu dan) verdacht Art de hele tijd? Niemand. Patrick werd pas echt een hoofdverdachte vanaf aflevering 8, ook erg laat. Mocht Art het zijn, dan gaat aflevering 11 weinig bijzonders worden, alle ‘Mollenstreken' van Art heb je namelijk in de aflevering al voorbij zien komen.
Hoewel ik tijdens deze aflevering erg heb zitten twijfelen tussen Patrick en Art, neigde ik toch steeds meer naar Patrick. Het werd helemaal bevestigd bij het allerlaatste moment. Toen Soundos eruit vloog, zag je de blik van overwinning van Art. Gewonnen.
Als Patrick de Mol is, chapeau. Ik heb hem zeker vanaf de eerste afleveringen verdacht, maar zoals in eerdere blogs ook al voorbij is gekomen: Hij molt zo klein dat het niet opvalt. Niet dat Patrick klein is (integendeel) maar er hoeft maar dít te gebeuren en het is afgelopen met een opdracht. De Hellepoort, de muurschilderingen, het zeelabyrinth, de hotelkameropdracht, de moerasopdracht. Kleine veranderingen en alles lag ondersteboven.
Overigens is het op de uitzenddag van de finale St. Patricksday... Patrick, jij bent mijn Mol. Goed gedaan, man.

Mijn Mol