Sony Move

Header

Een telefoontje van Sony: of FOK!games bij de Nederlandse presentatie van de Move wil zijn. Natuurlijk! Voor de mensen die het nieuws niet echt volgen, de Move is de nieuwe controller van Sony, bedacht om meer interactie met spellen te krijgen. De eerste keer dat het apparaatje werd aangekondigd in de wereld, werd er al lacherig Wiimote 2 geroepen, verwijzend naar de controller die Nintendo in de gameswereld heeft gebracht. Is het dat, of is het juist geheel anders?

De Move is een zogenaamde motion controller, een aanwijsapparaat met knoppen dat de PlayStation 3 doet reageren op bewegingen. Deze motion controller heeft dan nog een erg opvallende lichtgevende bol, zoals te zien in het plaatje hieronder. Dit doet Sony op een geheel andere wijze dan Nintendo. Terwijl de Wiimote-oplossing kijkt naar het infrarode lichtje en redelijk kan bepalen waar de speler zich bevindt, gebruikt de Move de PlayStation Eye, om de persoon te zien met de vrij opvallende controller in de hand. In de PlayStation Eye zitten ook vier ingebouwde microfoons, om achtergrondgeluiden goed te kunnen filteren en betere stemherkenning te hebben.

Move en PlayStation Eye
De camera ziet de lichtgevende bol en geeft aan de PlayStation 3 door waar het zich bevindt, in de positie, maar ook diepte. Dus als je verder naar achteren of voren loopt, ziet de camera het en kan het spel er op reageren. Tenminste, als de makers iets met dat gegeven willen doen. De camera leest met hoge snelheid, namelijk 120 frames per seconde, de omgeving uit. Hierdoor kan het heel precies het verschil tussen snelle en langzame bewegingen zien. Er zitten verschillende sensoren in de Move om te bepalen hoe de controller vastgehouden wordt, dus als je de pols draait, dan zie je dit ook terug op het scherm. De camera is zo gemaakt dat het ook kan werken onder slechte lichtomstandigheden.

Move en Eye
Sony Move en PlayStation Eye

Maar wat nu als iemand langs de televisie loopt en de camera ziet de bol even niet? Sony heeft dit opgelost door te gaan ‘gokken' waar het apparaat is, wat voor de meeste situaties even genoeg is. Er moeten natuurlijk geen mensen blijven staan, want dan is het vrij snel game over. Er is een hele snelle correctie vanuit de camera, nadat je de persoon die tussen jou en de televisie staat subtiel hebt duidelijk gemaakt dat je niet blij bent met zijn aanwezigheid. Je kunt de camera ook foppen door met je vingers een cirkel om de bol te maken, waardoor het kleiner lijkt voor de camera. Je staat opeens meters verderop! In de praktijk zal dit ook niet snel gebeuren, maar het laat de werking van de camera in combinatie met de controller goed zien.

Move T-button
Analoge T-button


De Move zelf heeft vijf knoppen aan de voorkant, de select- en starttoetsen aan de zijkant en een analoge knop, T-button genoemd, aan de achterkant. Een analoge knop hoor ik je denken? Ja, een knop die ook doorgeeft hoe ver je hem indrukt, zodat je bijvoorbeeld door middel van een knijpbeweging preciezer kunt aangeven hoe je een object in de 3D wereld wilt pakken bijvoorbeeld.

Alsof het niet genoeg is, heeft de Move ook nog rumble, het kan op 250 verschillende sterktes trillen om de speler te laten voelen wat er gebeurt. Er kunnen vier Move-controllers tegelijkertijd gebruikt worden op de PlayStation 3. Gezamenlijk spelen is dus geen probleem.

Navigation controller
Naast de Move is er ook een navigation controller. Deze kan gebruikt worden om in het spel te bewegen, om je heen te kijken, kortom, je hoeft niet als een echte soldaat je hele huiskamer rond te rennen.

Zoals te zien is, zitten er een analoge stick en een digitale D-pad op, en dan nog twee knoppen voor, en niet te zien zijn de twee inputtriggers achter. Deze controller wordt niet nog eens aangesloten met draad aan de Move, het communiceert draadloos met de PlayStation 3. De DualShock 3 kan ook gebruikt worden, maar dit ligt natuurlijk net wat fijner in de hand als je met de Move in je andere hand bezig bent.

Navigation Controller
Navigation controller


Accessoires
Bij de introductie zullen er twee accessoires beschikbaar zijn: een oplaadpunt voor twee Moves en een pistool, waarin je de Move kunt zetten en zo het gevoel hebt echt te schieten. Het is nog even afwachten of we snel met tennisrackets, golfsticks en andere accessoires in de huiskamer kunnen staan, daar is niets over gezegd.