Special: Eten bij Herman den Blijker

Tot dit jaar was de dinner- & theatershow Palazzo elk jaar uniek in de show die je voorgeschoteld kreeg, maar constant in de culinaire geest die achter het eten stond. Nu heeft topkok Ron Blaauw aangegeven er mee te gaan stoppen en dus moest er een nieuwe chef komen om het geheel een unieke culinaire invulling te geven. De organisatie heeft die gevonden in de persoon van entertainmentkok Herman den Blijker. Hoewel hij nog nooit van Palazzo had gehoord voor Rick Gemser contact met hem opnam en tijdens het eerste gesprek aangaf “niet in een circustent te willen staan” heeft hij toch toegezegd. In zijn visrestaurant Las Palmas in Rotterdam kregen we alvast een voorproefje van het menu dat tijdens Palazzo geserveerd zal worden en natuurlijk spraken we kort met Den Blijker zelf.


Veel mensen zullen Den Blijker vooral kennen van de tv-programma's die hij de afgelopen jaren presenteerde zoals Herrie in de Keuken en Mijn Tent is Top en niet van echte ervaring met zijn kookkunsten. Met nog een nieuwe tv-show op komst is het de vraag waar de man de tijd vandaan haalt om nu het menu samen te stellen voor Palazzo en daar natuurlijk van tijd tot tijd ook zelf in de keuken te staan. Hij geeft zelf aan dat de grens tussen werk en vrije tijd niet bestaat voor hem, hij doet de dingen die hij leuk vindt en verdient daar dan gewoon geld mee. Dat is ook wat hij zoekt in anderen en waarom hij gekozen heeft voor het werk voor Palazzo. Het gaat om projecten waar enthousiaste mensen achter staan die “het beste en het leukste willen bereiken”.

Voorafgaand aan de perslunch was ik ook weinig bekend met Palazzo. Tijdens een pers-evenement had ik al iemand ontmoet van de organisatie, maar veel meer wist ik niet. Uiteraard heb ik me vooraf ingelezen en het eerste wat ik dacht was: ”Kan Den Blijker ooit de schoenen vullen van Ron Blaauw?”. Hij is toch een tv-kok en hoewel ik absoluut geloofde dat hij best kon koken, wist ik niet hoe hoog mijn verwachtingen moesten zijn. Mijn beide broers, die wat meer bekend zijn met de top van de Nederlandse gastronomie, gaven aan dat in vergelijking met Blaauw en andere Michelin-koks Den Blijker toch zeker een trede lager staat. Licht sceptisch nam ik dus plaats in Las Palmas, hopend dat mijn broers wat te snobberig waren en ik toch van een culinair meesterwerk mocht gaan genieten.


Nu is Palazzo een erg groot evenement; elke avond komen er honderden mensen die niet alleen willen kijken, maar ook moeten eten. Iedereen van decadente liflafjes voorzien is op zo'n moment erg lastig. Den Blijker zelf verwachtte in eerste instantie zelfs niks meer dan een paar friteuses bij zijn eerste bezoek. Zo slecht is het gelukkig niet, maar het menu dat Blaauw de afgelopen jaren en dit jaar Den Blijker hebben samengesteld is ook niet gericht op het voldoen aan de Michelinstandaard. Het is “massa-eten”, wat betekent dat het niet enorm ingewikkeld is, maar dat met erg simpele ingredinten toch een erg lekkere maaltijd geserveerd kan worden. Zo bestaat het voorgerecht dit jaar uit een eenvoudige vissoep met garnalen en vinden we in de navolgende gangen andere eenvoudige zaken als gort, wortels en appels. Daarnaast krijg je ook minder alledaagse zaken op je bord als parelhoen en haas. Allemaal erg lekker bereid, en zeker een avond bij een show als Palazzo waardig, maar als je verwacht dat Den Blijker hetzelfde neerzet als wat je la carte krijgt in De Engel of Las Palmas, dan word je teleurgesteld. Niet omdat het zo slecht is, het menu is erg lekker, maar omdat er nu eenmaal ter plekke voor vierhonderd man gekookt moet worden en dan zijn er beperkingen.

Na een paar uur lunchen was ik aan de ene kant erg voldaan, als student eet ik bijzonder weinig op dit niveau, aan de andere kant nog wat terughoudend om hier maar even te roepen dat de show dit jaar een succes gaat worden. Palazzo is nu eenmaal niet alleen een avondje eten, maar ook theater. Uiteindelijk is in die vier uur de maaltijd een soort van bijgerecht bij het hoofdgerecht: de echte show. In dat opzicht is het menu zeker geslaagd, maar uiteindelijk zal de avond gemaakt moeten worden door performers als Graaf Voronin en Melanie Stace. Zij zullen bepalen of de avond het waard is om even diep voor in de buidel te tasten, want met prijzen vanaf 99 euro is het zeker geen impulsaankoop.