World of Soccer: Eredivisie Online

Voetbal is de grootste sport in Nederland. Elk weekend weer staan vele kinderen en volwassen enthousiast naast of tussen de lijnen en het EK en WK worden door meer dan een miljoen mensen actief gevolgd. Geen wonder dan ook dat World of Soccer Online in Nederland zo succesvol is. Inmiddels zijn er 125.000 gebruikers die samen al 5 miljoen wedstrijden hebben gespeeld, dit ondanks de niet bepaald lovende kritieken die de game kreeg. Nu is het fantasieniveau van de game voor veel mensen een probleem , de spelers zijn allemaal niet echt bestaande mensen. Dus heeft Cyberqix een deal gesloten met de KNVB om de eredivisielicentie te verkrijgen, opdat voortaan alle spelers uit de hoogste Nederlandse competitie gebruikt kunnen worden in het spel. Tijdens een persconferentie in de Amsterdam Arena mochten we kennis maken met de vernieuwde editie van World of Soccer.

World of Soccer: Eredivisie Online is ontwikkeld door CyberQix, een klein Nederland bedrijf opgericht in 2005 door onder andere David Brons, een oud medewerker van Davilex. Het bedrijf wilde zich richten op de markt van casual gamers die wel eens online een spelletje spelen. Dus werd in september 2006 World of Soccer gelanceerd, een verzamelkaartspel waarbij je de spelers die je uit de pakjes haalde kon gebruiken om online een voetbalteam samen te stellen. Met dit team kon je dan de strijd aan gaan met andere spelers om zo ervaring te verzamelen, zodat je spelers nog beter werden. Zoals gezegd is het spel erg succesvol in Nederland en zo zal het spel ook gaan uitkomen in Duitsland, Rusland en Italië.

Eredivisie Online moet een tikje realisme gaan toevoegen aan de game. Het verzamelconcept is bewaard gebleven, het merendeel van de kaarten zijn nu stickers en er is een speciaal stickerboek waar je deze in kunt plakken. In totaal zijn er 379 kaarten om te verzamelen, waarvan 324 stickers. Deze stickerkaarten bestaan uit dingen als spelers, emblemen, trainers en teams. Omdat de voetbalwereld niet stilstaat, denk hierbij aan het recente vertrek van Koeman of Ten Cate, wordt WoS:EO constant geupdate. Zo zal een kaart die je eerst Koeman opleverde als je hem online invoert nu Wouters opleveren als trainer. Zo kan de game het gehele seizoen redelijk up-to-date blijven.

Omdat het vrij oneerlijk zou zijn als de wat meer actieve en goede spelers tegen de mensen zouden spelen die slechts af en toe een partijtje spelen is er een levelsysteem, waardoor ervaren spelers slechts tegen andere ervaren spelers zullen uitkomen. Je hoeft zelfs helemaal geen kaarten te kopen als je dat niet wilt. Je kunt simpelweg het spel downloaden, installeren en spelen. Je team zal dan uit alleen maar amateurs bestaan, maar je kunt wel gratis spelen. Wil je toch wat meer dan zul je voor €2,50 een boosterpack kopen met vijf kaarten. Dit zijn dan speler-, move- en management-kaarten die je online kunt invoeren om de desbetreffende move of speler in je team te krijgen. Je kan ook een starterpakket kopen voor €7,95. Je krijgt dan het stickerboek, een installatie cd-rom en twee boosterpacks.

Nu is PSV-speler Afellay een beetje het gezicht van de game, hij staat voor op het stickerboek, en dus wilde Cyberqix (tevens de uitgever) hem graag naar de Arena halen om hem het eerste exemplaar van het startpakket te overhandigen. Helaas wilde hij slechts naar de Arena komen om uit te delen, niet om te ontvangen. Dus kwam sportcommentator en songwriter Leo Driessen langs om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Tevens was hij vriendelijk genoeg om tijdens een demo wedstrijd tussen twee medewerkers het commentaar te leveren, iets wat hij erg leuk deed en waarbij menig topvoetballer het moest ontgelden. Helaas lijkt het alsof de game veelal hetzelfde is als zijn voorganger en dus uitermate ongeschikt voor mensen die normaal games als Pro Evolution Soccer spelen. Mocht je toch eens willen weten hoe de game in elkaar zit, dan kun je de game gratis downloaden vanaf de site.