FOK! interviewt Uwe Boll

FOK!: MTV Gametrailers gaf een tijdje terug BloodRayne de prijs voor slechtste gamefilm ooit, waarmee hij dus slechter is dan House of the Dead. Ikzelf heb beide films gezien en waar ik bij House of the Dead halverwege wilde stoppen, vond ik BloodRayne nog vermakelijk genoeg om af te kijken.

Boll: Dat snap ik, BloodRayne had leuke dingen. Zaken als Meat Loaf, de meiden in het bed, Billy Zane en andere bekende mensen in kleine rollen maakte het leuk om te kijken. De film was dan ook zeker geen ramp.


In the name of the King is genomineerd voor vijf Razzies


FOK!: Ondanks wat critici zeggen is Dungeon Siege toch weer genomineerd voor vijf raspberry awards en uzelf krijgt een lifetime achievement award voor slechtste regisseur ooit. Denkt u dat u die prijzen krijgt, niet omdat u ze verdient, maar meer omdat mensen het nu eenmaal leuk vinden?

Boll: Als ik genomineerd wordt als slechtse supporting actor en andere genomineerden zijn Pierce Brosnan en Ben Kingsley terwijl ik zelf niet eens een supporting actor ben. Ik zit vijf minuten in de film en ik speel mezelf. Heath Ledger was een supporting actor in The Dark Knight dus ik snap het niet, maar het is denk ik trendy. Ze kunnen die awardshow niet houden zonder mij te nomineren, want anders gaan mensen denken dat ik dood ben. Het is een must om mij te erkennen. De lifetime achievement award werd voor het laatst uitgereikt aan de haai uit Jaws en vanuit het perspectief dat ik in de voetsporen treed van de haai uit Jaws vind ik het niet zo erg en neem ik de award graag in ontvangst.

FOK!: U gaat de prijs zelf ophalen?

Boll: Ik kan zelf niet gaan, vliegen naar Los Angeles alleen daarvoor is wat te duur, maar ik zal zorgen dat er iemand aanwezig is om de prijs in ontvangst te nemen en een dankspeech voor te lezen.

FOK!: Er komt nu een derde deel uit in de BloodRayne-serie?

Boll: Ja, het tweede deel speelde zich af in het Wilde Westen, honderd jaar na deel één en dus gaan we met deel drie naar de Tweede Wereldoorlog waar Rayne het tegen Nazi’s op zal nemen zoals in de game, waarmee ik de trilogie af wil maken. Ik vind de BloodRayne-franchise leuk omdat het zoveel mogelijkheden biedt. Niet elke film is hetzelfde zoals bijvoorbeeld met Underworld of Resident Evil.


BloodRayne, de slechtste gamefilm ooit?


FOK!: Wat vond u zelf van Resident Evil?

Boll: Ik vond de eerste leuk, maar de andere twee vreselijk. Deel twee was namelijk een heel rare film in vergelijking met het eerste deel en de derde wilde ik daarna eigenlijk al niet meer zien. Hetzelfde geldt voor Underworld, ik vond de eerste leuk vanwege de manier waarop de film geschoten is, maar hij is te schoon; ze drinkt nooit bloed terwijl ze een vampier is en de andere delen snapte ik niks meer van.

FOK!: Als u zelf een gamefranchise mocht kiezen om een film van te maken, welke zou dat zijn?

Boll: Nu ik Hitman en World of Warcraft niet mag doen, zou ik graag Grand Theft Auto verfilmen. Het zou dan wel een harde film moeten zijn voor 17 jaar en ouder met classificatie NC-17, maar ik betwijfel of Hollywood een film maakt van GTA die in die categorie gaat vallen. Als het meezit krijgt de film een R-classificatie, dan is hij nog geschikt voor kinderen mits begeleid.

FOK!: Op welke film die u zelf geregisseerd heeft, bent u het meest trots?

Boll: Ik denk Postal, omdat ik heb gemaakt heb wat ik wilde maken. Een hoop mensen steunden het project niet vanwege de politieke inhoud, maar ik heb het er toch doorheen gekregen. Ik ben ook tevreden over Tunnel Rats, de nieuwe film Stoic en Seed. Maar Seed is niet voor iedereen, omdat het een vrij harde en sombere horrorfilm is, voor veel mensen is het te veel. Ik heb Seed en Postal tegelijk geschoten en in Seed zit al mijn woede en haat, waar ik er in Postal grapjes van maak. Nu is Postal geen vrolijke en optimistische film, maar hij is leuk om te kijken en Seed is daar het tegenovergestelde van, de film is erg donker en agressief.


Postal wordt gezien als Bolls beste gamefilm


FOK!: Als mensen zien dat er een film uitkomt en ze zien dat u hem geregisseerd hebt, dan gaan ze er al van uit dat het een slechte film is. Heeft u er ooit over gedacht een film te maken onder een andere naam?

Boll: Dat hebben we geprobeerd, maar het probleem is dat er 200 mensen op de set zijn en iedereen heeft camera’s op hun telefoon. Het zou hoe dan ook uitkomen en dan zouden mensen helemaal doorslaan, want ze zouden zeggen dat ik weet dat ik slecht ben en me probeer te verbergen. Het zou niet in mijn voordeel werken.

FOK!: Welke gamefilm vond u zelf vreselijk?

Boll: Ik kon Resident Evil 2 en 3 niet uitstaan, ik vond Max Payne niet heel goed, Hitman vond ik niet zo goed, maar ook niet heel slecht. Ik haatte Lara Croft heel erg, zeker de tweede film.

FOK!: Hoe gaat u om met de kritiek die u krijgt op uw films, gebruikt u het ook voor toekomstige projecten?

Boll: Ik doe er een hoop mee. Ik pas niet alles compleet aan, maar ik houd wel met veel dingen rekening. Je kunt niet aan iedereens verwachtingen voldoen. Ik heb ook medelijden met de regisseur van World of Warcraft, want je hebt 15 miljoen mensen met hun eigen verwachtingen en dan moet de film wel teleur gaan stellen.