Microsoft lanceert 'Life without Walls'

Sinds de komst van PC en met name internet is het aantal mogelijkheden tot onderlinge communicatie enorm toegenomen. Mail, chat, weblogs, profielen, allemaal zaken die inmiddels niet meer weg te denken zijn uit het dagelijks leven. In deze takken van sport is een enorme hoeveelheid concurrentie tussen grote bedrijven als Google, Hyves, Yahoo, Apple etc. Veel mensen hebben meerdere e-mailaccounts bij verschillende providers en meerdere profielpagina's bij verschillende sociale netwerken. Onderling is het uitwisselen tussen deze zaken niet altijd even makkelijk en soms gewoon ook niet mogelijk. Om alles toegankelijker en eenvoudiger te maken lanceert Microsoft Wave 3 van Windows Live. Een versie van Live die niet alleen de eigen programma's zoals Hotmail en MSN verbeterd en nieuwe services toevoegt, maar het ook makkelijker maakt om alle diensten die de concurrentie biedt erin op te nemen. De muren tussen de verscheidene bedrijven moeten hiermee verdwijnen. Op het hoofdkantoor in Schiphol presenteerde Microsoft de nieuwe versie van Live en de visie van het bedrijf voor de toekomst van computer- en internetgebruik.

De huidige situatie is dat Windows een vol pakket is met een operating system en een flinke verzameling aan randprogramma´s die daar standaard bij geleverd worden zoals MSN. In een korte presentatie legde Darren Houston, corporate vice president voor Microsoft Consumer & Online uit dat de toekomst heel anders zal zijn. Windows 7 zal de eerste OS zijn van Microsoft die daadwerkelijk minder belastend voor het systeem zal zijn dan zijn voorganger. Met de enorme groei van het internet is het niet langer nodig om allemaal progamma's direct bij de consument aan te leveren. Alleen een basis moet nog geleverd worden, voor de rest kan je als consument dat downloaden waar je behoefte aan hebt. Of dit nu bijvoorbeeld MSN of Outlook is. Voor het zover is wordt de basis dus nu gelegd met Windows Live Wave 3. In de komende maanden zal een flink aantal diensten er online bijkomen en andere offline diensten zullen via het internet aangeboden gaan worden.



Het begin is al gemaakt met het aanbieden van de beta's van de online diensten, welke komende week ook als final version beschikbaar zullen worden. Het gaat hier dan niet alleen om bekende diensten als Hotmail en SkyDrive, maar ook nieuwe diensten als Events, Photos, Mobile en Calendar. Voor veel van deze services heeft Microsoft gekeken naar wat er momenteel op de markt is en geprobeerd het beste van de concurrentie samen te voegen tot één programma. Duidelijk is bijvoorbeeld dat diensten als Photo en Calendar gebaseerd zijn op respectievelijk Picasa en Google Calendar. Andere programma´s hebben ze juist hun eigen basis gepakt, die wat verder ontwikkeld en open gesteld voor de concurrentie. Zo kun je in People al je contacten op één plek beheren, of ze nu uit Hyves, LinkedIn of Facebook komen. Daarnaast biedt het dezelfde functionaliteiten die voornoemde diensten ook bieden zoals het beheren van een profielpagina en het delen van je foto´s.

Het speerpunt in al deze vernieuwing is gebruikersgemak. Zoals gezegd moet het dus niet langer nodig zijn om al je e-mailaccounts apart te controleren en alle profielensites na te lezen om te kijken of er nog dingen veranderd zijn. Alles moet nu vanuit één centraal punt geregeld gaan worden. Iedereen kan zijn eigen persoonlijke startpagina ontwikkelen waar de dingen te zien zijn die hij of zij wil. Updates van de verschillende gebruikersprofielen, veranderingen van gezamenlijke agenda's, nieuwe e-mail, geüpdate openbare fotomappen, alles kan je centraal bekijken. Mail hoef je ook niet meer binnen te laten komen op verschillende accounts, je kunt simpelweg vanuit je Hotmail als je e-mail controleren van Yahoo, Gmail etc. Mocht je mail krijgen via een andere dienst dan Hotmail en daar antwoord op geven, wordt dat mailtje ook via die dienst verstuurd.



Ook op het gebied van sociale interactie is er een aantal dingen toegevoegd die het de sociale internetgebruiker nog makkelijker moet maken. Zo biedt MSN voortaan de mogelijkheid om je gebruikersicoon zich aan te laten passen aan je gebruikte emoticons. Hiervoor maak je met de webcam simpelweg een foto van jezelf die je vindt passen bij een bepaalde emotie. Type je vervolgens in een gesprek die emoticon in, dan zal je gebruikersicoon zich daar op aanpassen. Ook kun je een korte video opnemen en die gebruiken als icoon. Het is allemaal wellicht niet interessant voor de serieuze internetgebruiker, maar dat is dan ook niet de doelgroep van deze functionaliteiten. Microsoft wil met dit soort zaken de zogenaamde sociale internetters die vooral online zijn voor het chatten en Hyven nog meer van dienst zijn.

In totaal zal Microsoft zestien diensten gaan onderbrengen in Windows Live. De online diensten zijn Hotmail, SkyDrive, Spaces, Events, Mobile, Groups, Photos, Calendar, Profile en People. Hier kun je dus zaken doen als je agenda bijhouden, 25GB aan data opslaan en je contacten onderhouden. PC programma's die online Windows Live gaan vallen zijn Messenger, Photo Gallery, Mail, Writer, Toolbar, Family Safety en Movie Maker. Hiermee kun je zaken regelen als e-mail, blogs of het bewerken en ordenen van foto's. Al deze functionaliteiten zullen centraal te bereiken zijn en daarmee flink bijdragen aan het gebruikersgemak van de internetter. De uitgebreide demo die Microsoft toonde liet duidelijk zien dat ze goed gekeken hebben naar de concurrentie en dat er ook flink verbeterd is. De standaard consument krijgt er in ieder geval een hoop gratis goede mogelijkheden bij.

Tekst door: Lucas Seuren (Morthill, Hoofdredacteur FOK!games)