[Upd] FOK! organiseert tiende Kerstverhalenwedstrijd

Marc (MPG)

Dit jaar organiseert FOK! voor de tiende keer de Kerstverhalenwedstrijd. Het thema is 'De magie van Kerst'. Dit onderwerp mag je zo ruim interpreteren als je zelf wilt, zolang het maar wel duidelijk herkenbaar is in het verhaal. Wil je meedoen, dan kun je tot en met woensdag 18 december, 23.59 uur je verhaal insturen.

Een FOK!-jury kiest vervolgens uit alle inzendingen de 10 beste verhalen. Op 20 december zullen de genomineerden bekend worden gemaakt. Op deze verhalen kan daarna tot en met 23 december door iedereen gestemd worden om de uiteindelijke top 5 te bepalen.

Ook dit jaar is er voor de schrijvers weer het speciale themaforum KSW geopend. Meer informatie over de wedstrijd vind je daar in het wedstrijdtopic.

Winnen!
Bij een wedstrijd horen natuurlijk ook prijzen. Uitgeverij Signatuur stelt voor de vijf beste verhalen, bepaald op basis van de userstemronde, een boekenpakket beschikbaar. Het pakket bestaat uit de volgende titels:

Jonas Jonasson – De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje
Atoombommen, Mossad en Zweedse politie, een drankzuchtige ingenieur, een kussenfabriek, een kist antilopevlees, een domme, impulsieve broer: Jonas Jonasson mengt deze ingrediënten – en nog veel meer – onnavolgbaar door elkaar tot een verhaal dat vooral géén gewoon verhaal wil zijn. In hoog tempo volgen de verwikkelingen elkaar op en in voortvarendheid en slimheid doen Nombeko en Holger 2 niet onder voor de 100-jarige Allan uit De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween.

Een waardige én vermakelijke opvolger van Jonassons zeer succesvolle debuut!

Charles Lewinsky – Tien-en-een-nacht
In het vervallen Palace Hotel bezoekt een ordinaire schurk een wat oudere prostituee om haar verhalen te laten vertellen. Dat kan ze namelijk uitstekend.

Tien-en-een verhalen vertelt deze moderne Sheherazade aan haar klant. Over een zelfmoordenaar die helemaal niet blij is met zijn redding; over iemand die al gestorven is maar dat zelf nog niet doorheeft; over een man met twee hoofden die ongewone gesprekken voeren. Wat je zoal vertelt om een klant in een goed humeur te houden. En allemaal cirkelen ze om de vraag: wat maakt een mensenleven – en waarom is het verzinsel vaak waarachtiger dan de werkelijkheid? Komisch en vol leedvermaak, sarcastisch en melancholisch, en vooral verrassend.

Jonas Jonasson – De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien.

Update 23 december 8.00 uur:

De genomineerde verhalen zijn bekend. Uit deze 10 verhalen wordt via een publieke stemronde de top 5 gekozen. De auteurs van deze verhalen winnen het boekenpakket. Stemmen kan eenvoudig in het stemtopic

Iedereen kan nog tot en met 24 december 12:00 uur zijn eigen top 5 posten. De nummer 1 krijgt daarbij 5 punten, de nummer 2 krijgt 4 punten, en zo tellen we terug tot de nummer 5, die 1 punt krijgt.

Je kunt ook een kleinere lijst met favoriete verhalen posten, maar dan krijgt je nummer 1 wel minder punten. Post je bijvoorbeeld maar 3 verhalen, dan krijgt je nummer 1 maar 3 punten.

Per persoon mag er 1 keer (en met 1 account) gestemd worden. Stemmen op je eigen verhaal, onder het account waarmee je het hebt ingestuurd of een ander account is uiteraard niet toegestaan.

Op 24 december zal de uitslag bekend worden gemaakt.

Update 26 december 14:00 uur:

Na het optellen van alle uitgebrachte stempunten, is dit de einduitslag van de Kerstverhalenwedstrijd 2013 geworden:

De winnaars zijn:
1 Poeha (van Hungry_Joe)
2 Spookachtige eenzaamheid (van Hexagon)
3 Chef (van Simpleton)
4 Het mooiste kerstcadeau ooit (van Frutch)
5 Blote voeten (van Biancavia)

De rest van de top 10 ziet er als volgt uit:
6 Dat zou geestig zijn (van takkfyrir)
6 Een kerstverhaal (van Ser_Ciappelletto)
6 Historie van vergane glorie (van Lutte)
7 Augurken in een plakje achterham (van Mainport)
8 Verlichting (van Sdivad)